Annonce

Udland
27. september 2013 - 15:21

NSA opfatter kritikere af dronekrig som fjender

NSA mener drone-kritikere er trusler og forfatningstilhængere fjendtlige propagandister. I London tilbageholdes en yemenitisk menneskerettighedsaktivist som terror-mistænkt. Det viser nye Snowden-dokumenter. 

Den amerikanske regering anser kritikere af brugen af droner som »trusler« på linje med dårligt vejr og bevidst elektronisk sabotage af ubemandede bombeflys styresystemer.

Det viser dokumenter, lækket af NSA-whistlebloweren Edward Snowden, og offentliggjort i  den britiske avis The Guardian torsdag den 26. september.

Dokumenterne stammer fra en intern NSA-hjemmeside, som kun højtplacerede medarbejdere i den amerikanske efterretningsorganisation har adgang til at skrive i.

Af hjemmesiden fremgår det, at den amerikanske efterretningsorganisation betragter politisk og juridisk modstand mod anvendelsen af fjernstyrede bombefly som »del af en propaganda-kampagne«, orkestreret af »Amerikas fjender«.

Læs »Top-secret NSA drone document – selected excerpts« på The Guardians hjemmeside

Borgerrettigheder er propaganda

Også den i USA udbredte kritik af brugen af droner mod amerikanske statsborgere, der er beskyttet af den amerikanske forfatnings bestemmelser om »due proces«, dvs. retten til domstolsprøvelse inden staten tager livet af én, bliver adresseret i dokumenterne.

I en blog kommenterer journalisten og forfatningsjuristen Glenn Greenwald den amerikanske regerings og dens hemmelige tjenesters syn på den amerikanske forfatning, og de grænser den sætter for regeringens magtudøvelse overfor individuelle borgere.  

»I den amerikanske regerings øjne er ‘due proces’ - ideen om at regeringen uden for slagmarken ikke må tage livet af folk uden at præsentere bevis mod dem – ikke længere et grundlæggende princip i det amerikanske politiske system, men snarere et ondskabsfuldt våben i hænderne på propagandister,» skriver Greenwald på The Guardians hjemmeside.

Læs »UK border authorities ‘are intimidating human rights workers’« i The Guardian

Yemenitisk menneskerettighedsaktivist tilbageholdt i London

De nye oplysninger om NSAs syn på den amerikanske forfatnings sympatisører følger umiddelbart efter nyheden om, at en yemenitisk menneskerettighedsaktivist Baraa Shiban tidligere på ugen blev tilbageholdt og forhørt i Londons Gatwick lufthavn i halvanden time.

Shiban er ansat i den britiske organisation Reprieve, der yder juridisk bistand til ofre for den amerikanske regerings dronekrig i Yemen, og har tidligere vidnet ved en høring om krigen i den amerikanske kongres.

Shiban blev tilbageholdt efter en paragraf i den britiske antiterrorlov, der tillader myndighederne at tilbageholde mistænkte til forhør i op til ni timer uden en sigtets rettigheder.

Det var samme paragraf, der blev brugt overfor David Miranda, der er kæreste med Greenwald, der som journalist for The Guardian har samarbejdet med Edward Snowden.  

Redaktion: 

Tak fordi du bruger Modkraft.
Vi håber du har læst noget interessant eller oplysende.
Du kan støtte Modkraft via MobilePay: 50 37 84 96

Annonce