En kendt venstrefløjsaktivist i Norge har arbejdet som hemmelig agent for politiet – også i København. Hans tidligere »venner« kalder sagen et angreb på ytringsfriheden og betegner manden som lystløgner.
Tirsdag stod den 32-årige Christian Høibø frem i norske medier og fortalte, at han igennem mere end 10 år har infiltreret den yderste venstrefløj i Norge på vegne af landets efterretningstjeneste PST – som svarer til det danske PET.
I en dokumentarudsendelse sendt på tv-kanalen NRK beretter den tidligere agent i detaljer om sit arbejde som politispion i miljøet omkring det venstreradikale kulturhus Blitz og den trotskistiske organisation Internationale Socialister.
Christian Høibø fortæller også om sin angiveligt centrale rolle under flere voldsomme demonstrationer i udlandet – herunder i forbindelse med planlægningen af protesterne mod klimatopmødet COP15 i København.
En påstand, som danske klimaaktivister afviser.
Se dokumentarprogrammet »Infiltratøren« hos NRK.
Læs artiklen »PST overvåker venstreaktivister« hos NRK.
Agentsagen har vakt stor opsigt i Norge, fordi Christian Høibø i forvejen er kendt i offentligheden.
Han har blandt andet deltaget i reality tv-programmet Robinson, har arbejdet som freelance journalist og er medlem af det norske journalistforbund, ligesom han flere gange har optrådt som talsperson for diverse venstrefløjsprojekter i nyhedsudsendelser.
Han spillede rollen som højtråbende gadeaktivist, der ikke var bange for at tage en anholdelse eller for at komme i konfrontation med politiet.
Parallelt hermed kopierede han medlems- og abonnementslister hos venstrefløjsgrupper og udleverede dem til efterretningstjenesten, ligesom han målrettet har forsøgt at blive venner med folk, som politiet ønskede oplysninger om.
Dobbeltspillet, der tog sin begyndelse i 2001 og først sluttede sidste år, vækker vrede på venstrefløjen.
Læs artiklen »Her arresteres en PST-agent« hos NRK.
Infiltrationen ramte blandt andre organisationen Internationale Socialister, som er en del af partiet Rødt.
Partiet opdagede agentens pludselige tilstedeværelse i en periode, hvor man planlagde brede folkelige protester mod invasionen af Irak i 2003.
– Det er ikke bare et angreb på ytringsfriheden, men overvågning af en helt legitim og vigtig politisk virksomhed, siger Helge Ryggvik fra organisationen til tv-kanalen NRK.
Han bakkes op af partilederen i Rødt - der svarer til det danske Enhedslisten - Bjørnar Moxnes.
»Staten skal ikke kortlægge fredelige privatpersoner i overvågningsarkiver, fordi de abonnerer på et socialistisk magasin eller er med i en socialistgruppe. Selvfølgelig skal PST have mulighed for at indsamle informationer, hvis de frygter, at nogen vil udføre politisk motiveret vold – også hvis de tilhører venstrefløjen. Men ifølge dokumentarudsendelsen, så overvåges personer alene fordi de har et bestemt politisk synspunkt,« skriver Bjørnar Moxnes i en kommentar.
Han peger desuden på, at mens efterretningstjenesten havde fokus på ganske almindelige venstreorienterede borgere, så planlagde og gennemførte den ekstreme højrefløj i alt ubemærkethed flere bombeanslag, likvideringer samt egentlig terror i Norge.
Læs kommentaren »Et inkompetent PST er farlig« fra Rødts leder her.
Også Aslak Sira Myhre, der er tidligere politiker i det daværende Rød Valgalliance, der senere blev til partiet Rødt, mener, at efterretningstjenestens prioriteter skriger til himlen.
»Mens Anders Behring Breivik planlagde den største terrorhandling på norsk jord og var aktiv i det højreekstreme miljø, så var det hemmelige politi mest optaget af at overvåge fremtidige ledere for beboerforeninger og dine skolebørns klassekontakter,« skriver Aslak Sira Myhre og konstaterer, at hele sagen er umådelig trist.
Trist for samfundet og myndighederne – men også for den venstrefløj, som lod politiagenten være en del af bevægelsen i 10 år til trods for, at han åbenlyst agiterede for vold og ifølge den tidligere politiker i praksis fungerede som provokatør.
»Det miljø, hvor han ikke er blevet sorteret fra i løbet af kort tid, bør benytte denne anledning til at kigge på hinanden og spørge sig selv hvorfor?«
Spørgsmålet har adresse til det venstreradikale miljø omkring kulturhuset Blitz, hvor Christian Høibø brugte en stor del af sin tid som agent.
Læs hele kommentaren »Tyster, infiltratør – og provokatør?« her.
Læs også kommentaren »PSTs sviktende metoder« hos Aften Posten.
En norsk aktivist, der har været aktiv i og omkring Blitz i de seneste to årtier, fortæller til Modkraft, at man her udemærket kan huske Christian Høibø.
Huset, der ligger centralt i hovedstaden Oslo, udspringer af BZ-bevægelsen og har siden 1982 fungeret som selvstyrende ungdomshus.
Stedet rummer en café og koncertlokaler samt mødelokaler, der benyttes af venstreradikale grupper som for eksempel Antifascistisk Aktion og en kvinderadio.
Aktivisten, som ønsker at være anonym og ikke vil udtale sig til direkte citat, siger, at Christian Høibø var kendt som en overenergisk og »ekstrem« person, der på møder foreslog »de vildeste ting«.
Han blev hurtigt stemplet som »lidt af en tosse« og »lystløgner« af de mere erfarne aktivister.
Af samme grund blev agenten aldrig en del af inderkredsen i det relativt lille miljø, lyder vurderingen.
Derimod var han et fast indslag til demonstrationer, hvor han ofte gik forrest, når der var konfrontation med politiet, ligesom han var en aktiv internetdebattør.
Kulturhuset Blitz har tradition for at samle en meget bred skare af forskellige mennesker, herunder hjemløse, og der er en kultur, hvor man ikke udelukker nogen – selv ikke de mest specielle typer, fortæller den norske aktivist.
Det betyder, at Christian Høibø har haft adgang til møder og formentlig løbende har indsamlet oplysninger om kampagner og enkeltpersoner, der har haft deres gang i huset.
Men heller ikke mere end det.
Beskrivelsen af Christian Høibø som en person med et noget afslappet forhold til sandheden vækker genklang i Danmark.
Politiagenten fortæller til norske medier, hvordan han under forberedelserne til den store folkelige demonstration under COP15-klimatopmødet den 12. december 2009 kom helt ind i de »inderste cirkler« blandt de danske klimaaktivister.
– Nogle måneder før COP15 finder sted, så bliver der en stor aktivitet blandt aktivister på åbne forums på internettet (…) her får jeg positioneret mig sådan, at jeg får en invitation og senere tager til Blågården (et medborgerhus på Nørrebro, red.), hvor jeg deltager i et møde, fortæller Christian Høibø i dokumentarprogrammet »Brennpunkt: Infiltratøren« og fortsætter:
– Under mødet er jeg så heldig, at jeg bliver placeret i en styregruppe på syv personer. Det er en gruppe, som har ansvaret for, hvordan demonstrationen skal gå, taktik, når vi kommer frem til Bella Center, håndtering af de forskellige fraktioner – en slags 'hands on management' af selve demonstrationen, siger den norske agent.
De danske aktivister, som var med til at arrangere den omtalte demonstration, undrer sig over Christian Høibøs historie.
– Der var jo slet ingen nordmænd med i arrangørgruppen, siger Jørn Andersen, som sad i koordinationsgruppen for Klimabevægelsen, til Modkraft.
– Her sad kun repræsentanter for kendte og store grupper, som eksempelvis Danmarks Socialdemokratiske Ungdom, SF' Ungdom og Mellemfolkeligt Samvirke, fortæller Jørn Andersen, som tilføjer, at »manden er vist ude på at sælge en god historie«.
Jørn Andersen vil dog ikke afvise, at den unge nordmand deltog på et åbent stormøde, som der var mange af dengang, og siger, at agenten måske kan have taget fejl af deres gruppe og så det civilt ulydige netværk Climate Justice Action.
Her er der dog ingen, som kender manden.
Det fortæller den tidligere talsperson for Climate Justice Action, Tannie Nyboe, til Modkraft, efter at have forhørt sig hos en række tidligere aktivister fra gruppen.
Selvom Christian Høibø måske ikke var i de »inderste cirkler« i den danske klimabevægelse, som han påstår, så forhindrede det som bekendt ikke politiet i at reagere meget voldsomt på de store demonstrationer, der foregik i København.
Flere end 1.000 mennesker blev anholdt i Danmarkshistoriens største masseanholdelse under klimademonstrationen den 12. december.
En politiaktion, som senere er blevet kendt i strid med menneskerettighederne.
Senere under samme topmøde fulgte varetægtsfængsling af flere danske og udenlandske talspersoner og aktive fra Climate Justice Action, som senere blev dømt alene på deres udtalelser omkring brug af ikke-voldelig civil ulydighed.
Den norske agent tager også ansvaret for at have tippet politiet om klimaaktivisternes såkaldte »war bikes«, som blev bygget på Bolsjefabrikken på Nørrebro.
Oplysninger, der kan have været medvirkende til, at politiet mødte talstærkt op på stedet og foretog en større ransagning, som førte til, at alle de specialbyggede cykler blev konfiskeret.
Afsløringen af det hemmelige arbejde har ført til, at det norske journalistforbund har rejst en eksklusionssag mod Christian Høibø, da man i forbundet finder det uforeneligt at være politiagent og aktiv journalist.
Læs artiklen »Norsk journalistforbund vil ekskludere politiagenter« hos Fagbladet Journalisten.
Historien om den mangeårige infiltration af venstrefløjen har også fået det norske Stortings kontroludvalg for efterretningstjenesten – det såkaldte EOS-udvalg – til at iværksætte en undersøgelse af, om alle gældende regler er overholdt.
– EOS-udvalget har på eget initiativ besluttet at undersøge påstandene om politisk overvågning udført af PST og tjenestens brug af den omtalte kilde. Der er ikke noget galt med at have en informant, men vi må kigge på metoderne, siger udvalget formand Eldbjørg Løwer.
Det er særligt indsamlingen af medlemslister i politiske partier som Internationale Socialister, der vækker bekymring.
Læs artiklen »Vil undersøke PST sin bruk av informanter etter NRK-avsløring« hos NRK.
Norges justitsminister mener derimod ikke, at der er noget at komme efter.
– Jeg har fået en foreløbig rapport om sagen, og der er ikke grund til at tro, at der er sket brud på gældende regler, udtaler Justitsminister Grete Faremo til NRK.
Tak fordi du bruger Modkraft.
Vi håber du har læst noget interessant eller oplysende.
Du kan støtte Modkraft via MobilePay: 50 37 84 96