Annonce

Skifergas
4. april 2015 - 21:03

Nordjylland: Nu starter blokaden af skifergasboringer

Prøveboringerne efter skifergas i Nordjylland vil blive mødt af protester fra lokale- og københavnske aktivister. Der er indkaldt til blokade i den kommende uge af de lastbiler, der ankommer med materiel til boretårnet.

De kommende prøveboringer efter skifergas i Nordjylland, der tidligere er omtalt på Modkraft, kommer ikke til at gå ubemærket hen.

Læs artiklen »Miljøaktivister varsler blokade mod nordjysk skifergas-boring«.

Initiativet Bloker Boretårnet har i længere tid varslet blokade for at stoppe udvindingen af skifergas. 

Og nu er der omsider indkaldt til blokade af de lastbiler, der regelmæssigt kommer til borepladsen i Dybvad i Nordjylland.
Mandag den 6. april har aktivisterne planlagt en bus, der går fra København med stop i de større byer på vejen for at mobilisere til en organiseret blokade tirsdag.

– Sammen med de lokale vil vi med brug af civil ulydighed sætte os i vejen for transporterne og derved gøre det umuligt for dem at komme frem. Udvinding af skifergas er ekstrem skadeligt for klima og miljø, så vi er nødt til at gøre hvad vi kan for at stoppe det, fortæller Winston Nielsen fra Bloker Boretårnet.

Læs mere om blokaden på initiativets hjemmeside. 

Total bryder reglerne

Tirsdag før påske begyndte de første dele til boretårnet at ankomme, og siden er det gået stærkt med opsætningen på pladsen.

Ifølge Bloker Boretårnets hjemmeside, må lastbilerne ikke arbejde i helligdagene. Derfor er arbejdet med skifergasudvindingen kommet som en overraskelse for aktivisterne, der derfor også opfordrer folk, som har mulighed for det til at tage derop før den fælles busafgang.

I henhold til de tilladelser, kommunen har givet til virksomheden Total måtte der ikke arbejdes med etablering af borepladsen i Påsken, men det har Total valgt ikke at overholde til frustration for naboer i området, der gentagende gange har klaget.

Argumentet fra Frederikshavn kommune er, at aftalen om ikke at arbejde på uhensigtsmæssige tidspunkter kun gjaldt under etableringen og ikke under selve prøveboringen.

Læs artiklen »Aktivister vil blokere skifergasboringer« hos dr.dk

Initiativtagerne til Bloker Boretårnet mener, at Total bevidst bryder reglerne for at undgå mødet med aktivisterne.
Derfor mener de også, at alle andre muligheder end en civil ulydigheds-aktion er udtømte, fordi konsekvenserne for udvinding af skifergas er for store.

– De vil åbenbart hellere overtræde de tilladelser de har fået end at blive konfronteret med protester. Det har været kendetegnende for hele denne her proces, at Total har gjort, hvad de kan for at undgå dialog med bekymrede borgere og bare tromlet deres egne planer i gennem. Det er derfor ekstra vigtigt, at vi denne gang sætter foden ned og møder dem med massiv modstand, siger Winston Nielsen.

Furesø Kommune siger nej til skifergas 

Et enigt byråd i Furesø Kommune har, modsat Frederikshavn, netop besluttet, at de ikke vil lægge jord til udvinding af skifergas.
I sidste uge sendte de en appel til miljøministeren om helt at droppe planerne om at udvinde skifergas i Danmark.

Læs artiklen »Byråd I Furesø kræver stop for skifergas« hos Dagbladet Arbejderen. 

Kommunen frygter, ligesom de lokale borgere i Nordjylland for grundvandet, og at miljøet bliver forurenet med kemilkalier.  

 


Redaktion: 

Tak fordi du bruger Modkraft.
Vi håber du har læst noget interessant eller oplysende.
Du kan støtte Modkraft via MobilePay: 50 37 84 96

Annonce