Annonce

Nordisk Forum 2014
17. juni 2014 - 10:36

Nordiske feminister formulerer 63 krav om ligestilling

Feministerne fra blandt andet Danmark er på Nordisk Forum i weekenden blevet enige om 63 konkrete forslag til, hvordan ligestilling kan fremmes i de nordiske lande. Antiracistiske queerfeminister kritiserer konferencen for at være for hvid.

Repræsentanter fra kvindebevægelsen i de nordiske lande mødtes i weekenden til debat, oplæg og kulturelle indslag om ligestilling og kvinders rolle i samfundet i den svenske by Malmø.

Omkring 7.000 mennesker havde på forhånd købt billet til Nordisk Forum 2014, herunder et par hundrede danske feminister, og arrangørerne vurderer, at op mod 20.000 deltog i konferencen.

Her blev der vedtaget et slutdokument med 63 konkrete krav til, hvordan kvinders forhold kan forbedres og ligestillingens fremmes i Danmark, Sverige, Norge og Island.

Kravene blev på mødet overrakt til ligestillingsministre fra de pågældende lande og i Danmark vil Kvinderådet de kommende år arbejde for at kravene følges til dørs. 

– Nordisk Forum får en enorm betydning for kvindebevægelsen. Med slutdokumentet har vi fået et rigtig godt grundlag for vores videre arbejde og gennem hele arbejdet med Nordisk Forum er samarbejdet mellem de nordiske kvindebevægelser blevet meget tættere. Vi har fået mange nye kontakter og masser af ny energi og inspiration, siger Randi Theil fra Kvinderådet til dagbladet Arbejderen.

Læs artiklen »Feministiskt forum ska pressa Nordens regeringar« hos ETC.

Læs artiklen »Nordisk Forum har styrket kvindebevægelsen« hos Arbejderen.

Læs slutdokumentet fra Nordisk Forum 2014 her.

Besøg Nordisk Forums hjemmeside her.

Kritik af hvidhed og Fremskridtspartiet

Det er dog ikke alle, som er entydigt glade for Nordisk Forum. 

Blandt kritikerne er svenske og danske feminister, antiracister og transpersoner, der mener, at konferencen bar præg af en gammeldags forståelse af, hvad kvindekamp er. 

Det er blandt andet faldet mange for brystet, at den norske ligestillingsminister Solveig Horne var inviteret til trods for, at hun er medlem af den højreorienterede Fremskrittspartiet.

Andre kritikpunkter er gået på, at en eller flere oplægsholdere tilsyneladende ikke anerkender transpersoners rettigheder, at arrangementet var for dyrt, at der ikke var særlig mange emner, der forholdt sig til ikke-hvide kvinders situation samt, at der på konferencen var konsensus om at sexkøb skal forbydes.

Sagerne er hovedsageligt blevet taget op på facebook, hvor der blandt andet på Nordisk Forum side foregår en debat om racisme, men også på blogs og i åbne breve er kritikken blevet formuleret.

Læs artiklen »Nordiskt forum försvarar Frp-inbjudan« hos ETC.

Se mere om debatten på Nordisk Forums facebook-side her.

Læs udtalelsen »Öppet brev till Nordiskt Forum« hos InterFem.

Læs indlægget »Nordiskt forum, en orgie i vit medelklass cisfeminism« hos Verdagsrasismen.

Redaktion: 

Tak fordi du bruger Modkraft.
Vi håber du har læst noget interessant eller oplysende.
Du kan støtte Modkraft via MobilePay: 50 37 84 96

Annonce