Annonce

North Dakota
1. december 2016 - 20:30

Nettet strammes i North Dakota: December er aktionsmåned mod olierørledning

Sacred Stone Camp-organisationen bag protesterne mod olierørledningen i North Dakota i USA opfordrer til international protestmåned. Mens myndighedernes sætter hårdt ind mod de lokale protester og forsøger at hindre adgang og drikkevandstilførsel til området, melder soldaterveteraner deres ankomst i det, der kan vise sig at blive en afgørende måned for området.

Fra den 1. december og året ud opfordrer oprindelige folk og vandbeskytterne, som aktivisterne kalder sig selv, til daglige internationale protester verden over, i et forsøg på at forhindre en omtrent 1.880 kilometer olierørledning bliver færdigbygget i Standing Rock Sioux-folkets landområder i den amerikanske delstat North Dakota.

Organisationen udnævner december måned til daglig protestmåned, fordi den 1. januar 2017 er en skelsættende dato: en stor del af finansieringen bag olierørledningen er i fare, hvis ikke byggeriet er færdiggjort til den tid, fordi investorerne da har ret til at genforhandle eller trække sig fra deres kontrakter med de firmaer, der står for den fremtidige olietransport gennem røret.

Se link til Sacred Stone Camps blog »December: Every Day is a #NoDAPL Day of Action«

Sacred Stone Camp-organisationen mener derfor, at det kan blive altødelæggende for opførelsen af olierørledningen hvis man kan forsinke arbejdet væsentligt henover denne dato.

Aktivisterne mener, at den over 1.800 kilometer lange olierørledning, der bygges i Standing Rock Sioux-reservatet nær Cannon Ball i North Dakota, truer oprindelige folks adgang til rent drikkevand, krænker deres ret til samtykke før der bygges på deres land, og har ført til voldsom fremfærd over for fredelige demonstranter, der forsøger at beskytte et helligt landområde mod ødelæggelse.

Læs også artikel »Amerikanske oprindelige folk protesterer på sjette måned mod olierørledninger« på Modkraft

Læs også analysen »I North Dakota kæmper de for rent vand« her

Olierørledningen, der føres fra North Dakota til Illinois, i alt gennem fire delstater, er i øvrigt meget tæt på at være færdigbygget.

I Danmark var der den 1. december derfor protest foran Nordeas hovedkvarter i København for at opfordre banken til at stoppe sin 274 millioner kroner store investering i selskaber involveret i Dakota Access Pipeline, nemlig Energy Transfer Partners, Sunoco Logistics Partners and Phillips 66.


Foto: Mette Kramer Kristensen

Lejren har eksisteret siden 1. april i år og har tiltrukket hundredevis af aktivister, og mange kendisser, blandt andre Mark Ruffalo, Robert Redford, Jesse Jackson, Daryl Hannah og Chris Rock m.fl. støtter op om sagen. 

Den 5. december er desuden en særlig dag, da de lokale myndigheder har varslet, at en af de største lejre – Oceti Sakowin - i protestområdet vil blive ryddet den dag. Denne lejr ligger lige på det sted, hvor man vil bore under Missourifloden.

Støtte fra amerikanske soldater, kendte personer og internationale aktiviteter

Det har fået en gruppe soldaterveteraner til at melde deres ankomst for at fungere som menneskelige skjolde fra den 4.-7. december. Gruppen opfordrer deltagerne til at medbringe »kropsbeskyttelseudstyr, gasmasker og ørepropper«. De forventer, at 2.000 veteraner rejser dertil.

Se »Veterans Stand for Standing Rock« på Facebook

På veteranernes side udtaler gruppens talsperson, Loreal Black Shawl - en veteran som selv er Oglala Sioux og Northern Arapaho:

»Vi er der ikke for at skabe kaos. Vi er der fordi vi er trætte af at se, hvordan mennesker, der beskytter vandet, bliver behandlet som om, de ikke er mennesker«.

Læs artikel »Large Veterans Group Heads to NoDAPL Frontline in North Dakota« på Indianz.com

Politiet har blandt andet brugt tåregas, gummikugler, kraftige vandkanoner, lydbomber, hunde og strømpistoler. I alt 17 demonstranter blev forleden såret og bragt til hospitaler i området.

Ifølge Amnesty International USA er politiets fremfærd udtryk for overdreven magtanvendelse.

Den amerikanske regering vil også forbyde alle droner at flyve henover demonstranterne, med mindre disse er en del af politiets udstyr. Dette vil være med til at gøre det sværere at vise, hvad der egentlig sker mellem demonstranter og politi, f.eks. når der benyttes vandkanoner mod demonstranterne.

Se video »Standing Rock Drone Footage Looks Bad, So Government Bans It«

Torsdag den 15. december får København besøg af en repræsentant fra Lakota sioux-folket i USA, der gennem musik og tale vil fortælle om modstanden mod rørledningen i Dakota og oprindelig amerikansk kultur og historie generelt.

Det foregår i Folkets Hus på Nørrebro: »Native American resistance against the Dakota pipeline«

Følg NoDapl på Twitter #nodapl eller Facebookgruppen »We Stand With Standing Rock«

Redaktion: 

Tak fordi du bruger Modkraft.
Vi håber du har læst noget interessant eller oplysende.
Du kan støtte Modkraft via MobilePay: 50 37 84 96

Annonce