Annonce

Udsalg
20. marts 2014 - 17:41

Nets til salg: Dankortet på vej i lommen på selskabstømmere

Ejerne af NemID, Dankortet og Betalingsservice forhandler med kontroversielle amerikanske kapitalfonde om overtagelse af selskabet Nets. Danskernes personfølsomme oplysninger kan ende hos de amerikanske myndigheder, frygter ekspert.

Ejerkredsen bag Nets Holding, som bestyrer NemID, Dankortet og Betalingsservice, er tilsyneladende i gang med intense forhandlinger med de amerikanske kapitalfondene Bain Capital og Advent International om en overtagelse af selskabet.

Den danske pensionskasse ATP er også med ved bordet, men opmærksomheden – og kritikken – retter sig særligt mod de amerikanske bejlere.

Kapitalfonden Bain Capital er nemlig berygtet for at opkøbe selskaber, lænse dem for værdi og sælge dem videre til højest bydende, så snart de har fået fingre i dem.

Fonden, der er stiftet af den tidligere republikanske præsidentkandidat Mitt Romney, har som forretningsstrategi, at omstrukturer opkøbte virksomheder, sælger ting fra og afskediger folk, fordi de skal have en gevinst ud af deres investeringer.

Og det skaber bekymring for, hvordan de milliarder af personfølsomme oplysningerne som Nets er i besiddelse af, vil blive behandlet i tilfælde af at salget går igennem. 

Læs artiklen »Mitt Romneys kapitalfond bliver nævnt som favorit til at købe dankortet« hos Politiken.

Usikkerhed om privatoplysninger

De største aktionærer i Nets i dag er Nationalbanken, Danske Bank, Nordea og den norske bank DNB.

På generalforsamlingen i Danske Bank tirsdag i denne uge forsøgte Enhedslistens Frank Aaen forgæves, at få be- eller afkræftet, om banken kan garantere for datasikkerheden ved et eventuelt salg til et amerikansk selskab.

Han frygter blandt andet, at de amerikanske myndigheder får mulighed for at kræve følsomme oplysninger om danskere udlevet, hvis Nets havner på amerikanske hænder.

– Vi fik en gang udenomssnak, men fakta er, at der ikke er nogen garanti for, at oplysninger om danske borgere ikke havner i amerikanske registre. Det er en følge af amerikansk lovgivning på området. I stedet for at sælge Nets til en blakket amerikansk kapitalfod opfordrer Enhedslisten Folketinget til at lade staten overtage Nets via Nationalbanken, fortæller Frank Aaen til Modkraft.

En opfordring, der deles af en for Enhedslisten noget uvant allieret, nemlig Købmændenes brancheorganisation, DSK.

Læs artiklen »Købmænd: ”Nationalbanken bør overtage Nets”« hos Business.dk.

Kan Patriot Act ramme danskere?

Og noget tyder på, Frank Aaen har juraen på sin side.

Efter terrorangrebene den 11. september 2001 udvidede de amerikanske myndigheder deres overvågning og dataindsamling voldsomt gennem den såkaldte »Patriot Act«.

Den indebærer, at amerikanske myndigheder kan kræve følsomme oplysninger udleveret af private virksomheder, hvilket også kan ramme Nets, hvis selskabet havner på amerikanske hænder.

Det kan også ske selvom det strider imod den danske persondatalov, frygter juraprofessor Henrik Udsen fra Københavns Universitet, der er blandt landets føren­de eksperter i IT-ret.

– Der er en potentiel konflikt mellem amerikansk og dansk ret, hvis de amerikanske myndigheder i henhold til Patriot Act kræver, at en amerikansk virksomhed skal udlevere data, der ellers er beskyttet af dansk lov. Europæiske myndigheder vil sige, at man kun kan udlevere oplysninger, hvis det er lovligt ifølge europæisk lovgivning, og så har man konflikten, siger juraprofessoren til Berlingske.

Læs artiklen »USA kan kræve følsomme data udleveret« hos Business.dk.

Læs også artiklen »Nets-salg kan få Dankortet til at smuldre« hos Business.dk.

S: Alle har smuds på hænderne

Socialdemokraternes erhvervsordfører, Benny Engelbrecht, deler ikke bekymringerne.

Der er nogle åbne spørgsmål, som skal forklares og uddybes, men ellers er loven klar, mener han.

– Lovgivningen sikrer allerede, at tilsynet forbliver på danske hænder og under Finanstilsynets kontrol, og i næste uge vil et stort flertal i Folketinget bakke op om yderligere stramninger, som sikrer, at danske myndigheder kan nedlægge forbud mod, at data placeres uden for EU. Desuden er NemID styret af en kontrakt med staten, som nemt kan opsiges, hvis der skulle opstå tvivl om sikkerheden.

Om det blakkede ry, Bain Capital omgiver sig med, siger han til Modkraft:

– Du finder ikke mange aktører på de finansielle markeder, der ikke har smuds på hænderne. Der er helt sikkert også noget at finde på andre af de selskaber, som har budt ind. Desuden er Nets et privat selskab, så hvem, det bliver solgt til, er ikke noget Folketinget kan blande sig i. Og mig bekendt er det Enhedslisten det eneste parti, der går ind for en nationalisering.

Har regeringen intet lært?

Socialdemokraternes holdning til sagen møder kritik fra flere sider.

Enhedslistens erhvervsordfører Stine Brix skriver i et blogindlæg på Politikens hjemmeside:

»Enhedslisten har igen og igen stillet spørgsmål til salget af Nets, men erhvervsminister Henrik Sass Larsen (S) er meget uvillig til at gå ind i sagen. Det er ligemeget, hvem der ejer Nets, så længe der er lovgivning og aftaler på plads, siger han. Henrik Sass har faktisk slet ikke fantasi til at forestille sig, at nogen skulle være villige til at betale mange milliarder for et selskab og så ikke drive det godt. Men ministeren behøver slet ikke at give fantasien frit løb. Han kan bare kigge på, hvad Bain Capital hidtil har foretaget sig,« skriver hun.

Og konkluderer, at udsigten til salget af Nets til amerikanske kapitalfonde er udtryk for »en eklatant mangel på rettidig omhu« fra regeringens side.

Læs bloggen »Bankerne sælger Dankortet til barbarer« hos Politiken.

Radiovært og politisk kommentator, Lars Trier Mogensen, er endnu mere hård i sin bedømmelse af regeringens rolle i sagen.

Han minder i en kommentar i Information om, at selv borgelige politikere på Christiansborg er utrygge ved at sælge NemID og Dankortet til de omdiskuterede fonde, ligesom han drager en parallel til salget af DONG Energy.

Et salg der som bekendt udløste et mindre folkeligt oprør og førte til, at SF måtte trække sig ud af regeringen.

»SR-regeringen lærer tydeligvis ikke af sine fejl. Det er en omvendt verden, når det pludselig er borgerlige politikere og købmandsorganisationer, som må advare mod konsekvenserne ved fuld privatisering af fælles infrastruktur og salg til amerikanske kapitalfonde. I sin iver for at privatisere delvist ejede statslige selskaber har Socialdemokraterne ladet sig fange i nettet af tabersager. Regeringstoppens blinde tillid til markedskræfterne synes omvendt proportional med vælgernes tillid til SR-regeringen.«

Læs kommentaren »Goldman Sachs er kun begyndelsen« hos Information.

Attraktiv salgsvare på et marked i vækst

At Nets Holding er sat til salg skyldes at den nuværende ejerkreds mener, at firmaet har udviklet sig til et stort og komplekst IT-selskab, som ikke hører til bankernes spidskompetence.

Salget skønnes at indbringe den nette sum af 12-15 milliarder kroner, da Nets har en dominerende rolle på markedet for kortbetalinger, netbetalinger og mobilbetalinger især i Danmark og Norge.

På et marked i konstant vækst er selskabet derfor en attraktiv salgsvare, og kapitalfonde verden over har stået i kø for at byde.

Ifølge Berlingske Tidende har ikke mindre end 50 købere haft øjet rettet mod Nets, siden det blev sat til salg i sommeren 2013.

Deadline for de endelige bud var i begyndelsen af marts.

Tilbage i opløbet er ud over de tre sandsynligste købere, Bain, Advent og ATP, Europas største selskab for betalingsløsninger, franske Atos og den canadiske pensionskasse Canada Pension Plan.

De to har slået sig sammen den europæiske kapitalfond Permira, der herhjemme nok mest er kendt som medkøber af TDC.

Se grafik »Kamp om Dankort-ejeren« hos Business.dk.

Modstandere af salget af Nets har startet en online-underskriftindsamling. Læs mere her.

Redaktion: 
Emneord: 

Tak fordi du bruger Modkraft.
Vi håber du har læst noget interessant eller oplysende.
Du kan støtte Modkraft via MobilePay: 50 37 84 96

Annonce