Annonce

KontradoxaBaggrund, analyse og kronikker
Norge
14. oktober 2014 - 15:22

Nazikunstner hyldes nær Breiviks gerningssted

Den indvandringsfjendtlige hjemmeside document.no har inspireret af debatten i Danmark inviteret den svenske tegner Lars Vilks til Oslo for at forsvare den nynazistiske 'kunstner' Dan Park.

Den indvandringsfjendtlige hjemmeside document.no har inviteret den svenske tegner Lars Vilks til torsdag den 23. oktober at holde en forsvarstale for den dømte svenske nazist Dan Park på Deichmanske bibliotek, Norges største offentlige bibliotek.

Biblioteket ligger blot 200 meter fra hvor Anders Behring Breivik sprængte sin bombe ved regeringskvarteret og startede sit terrorangreb i 2011. 

Dan Parks har stået bag alt fra hyldest af Adolf Hitler og Anders Behring Breivik til holocaustfornægtelse og jødehetz – alt sammen under dække af at det er kunst – og blev i august idømt seks måneders fængsel for ‘hetz mod folkegruppe’ i Tingretten i Malmø.

Arrangørerne af næste uges møde – Document.no – er samtidig berygtet for at være den platform, hvor den norske fascistiske terrorist i størst grad spredte sit ideologiske tankegods og fandt sine meningsfæller i kommentarsporet inden han foretog sit angreb, som kostede 77 mennesker livet.

Læs artiklen »Lars Vilks stödtalar för Breivik-hyllare på Norges stadsbibliotek« hos ETC.

Læs artiklen »Document.no og nazikunsten« hos Radikal Portal.

Inspireret af møde i København

Hjemmesiden oplyser, at Vilks vil kritisere dommen mod Dan Parks, men det skrives ikke noget om hvad Park egentlig blev dømt for bortset fra at hans tegninger ifølge den svenske Tingret »repræsentede 'had mod folkegrupper'« (han blev dømt for »hetz mod folkegrupper«).

Document har tidligere publiseret tekster som tager Park i forsvar, også i det tilfælde uden at nævne hvad det er manden står for og bag.

Forsvaret sker under ytringsfrihedens og den kunstneriske friheds faner.

Meget af Documents dækning af sagen har består i genpublicering af artikler fra den danske hjemmeside Snaphanen og foreningen Trykkefrihedsselskabet, og mødet i Oslo er da også inspireret af Lars Viks besøg i Danmark den 6. september fremgår det af invitationen. 

Ved mødet Deichmanske bibliotek har Lars Vilks annonceret, at han vil vise Dan Parks 'kunst'.

Det drejer sig blandt andet om små billeder med hakekors på samt dåser med påskriften 'Zyklon B', navnet på den gas der blev brugt til at dræbe jøder i gaskamrene i udrydelseslejren Auschwitz, der er blevet hængt op udenfor et jødisk forsamlingshus i Malmø. En handling, der forståelig nok har skabt frygt og bekymring i meningheden samt i det jødiske miljø i den svenske by.

Selv om Park har en hang for at hetze jøder begrænser han sig ikke til det.

Også afrikanere, muslimer og romer er blevet udsat for hans hadefulde budskab. Park har udtalt at han »elsker at lave sjov med død og mord«.

Dette giver sig udtryk i løkker rundt halsen på navngivne personer, deres ansigter i geværsigtekorn og hyldester til massemordere. Det i tillæg til ekstremt racistiske og fornærmende animationer.

Lars Vilks og andre støttespillere

Foredragsholderen, Lars Vilks, er en svensk kunstner og kunstkritiker som er mest kendt for at have tegnet profeten Muhammed som hund. Han har også lavet sin egen version af det gamle antisemittiske motiv Judensau, som fremstiller jødisk omgang med et svin, som anses for at være et urent dyr.

Vilks version viser en gris med et menneskehovede, hvor ansigtstrækkene er som på mellemkrigstidens antisemittiske propagandategninger.

Vilks og Document-hjemmesiden er ikke alene om at støtte Park, men de er ikke i specielt godt selskab. Nordens mest voldelige nazistorganisation, Svenska Motståndsrörelsen (SMR), har støttet Park hele vejen. SMR har ved en række anledninger stået bag voldsaktioner i Sverige og deres medløbere i Norge har også benyttet vold ved flere anledninger. Gruppens leder er den drabsdømte Klas Lund.

Også nazistpartiet Svenskarnas Parti (SvP) har støttet den hetzdømte og Park har selv deltaget i demonstrationer arrangeret af SvP.

Documents racisme

At Document støtter racistiske udtrykk er ikke noget nyt.

Hjemmesiden drejer sig i grove træk om at lave propaganda mod indvandring til Norge og specielt muslimsk indvandring.

Ved redaktør Hans Rustad har de bevæget sig langt over linjen for hvad som er acceptabelt. De har udtrykt støtte til den racistiske organisationeEnglish Defence League; reklameret for den amerikanske anti-muslim Pamela Geller, der er grundlægger af den racistiske Stop Islamization of America, og offentliggjort indlæg som hævder at somaliere er genetisk underlegne og kalder indvandrere for »muslimske kravmaskiner«.

Samme tekster kan findes på den danske hjemmeside Snaphanen, hvor kommentarsporene ligeledes er notorisk racistiske og hadefulde.

Efter en artikel på Radikal Portal om Documents forhold til Dan Park forsøgte redaktøren at ligge en slags afstandstagen i skriftlig form.

Han kalte Park »en tvivlsom kunstner« som ikke ved hvor grænsen går og at Park virker forstyrret. Vigtigere synes immidlertid Rustad det er at fortælle at »meningsfæller til … radikalportal.no [gikk] amok i Oslo og jaget jøder op og ned af Karl Johan (hovedgade i Oslo, red.)«.

Det er ikke første gang Rustad beskylder venstrefløjen for antisemitisme, men det bliver stadig klarere at jødehad ikke er andet end en politisk løftestang for ham og Document.

Samtidig har det givet ham et skin av antiracisme og et værktøj som har gjort at han har kunnet slå tilbage med samme mønt mod sine modstandere. Mange har vidst hele vejen at det ikke er andet en hykleri og tom retorik.

Hjemmesiden gentagne støtte til en rendyrket antisemitt og hans apologeter bør imidlertid gøre det allerede åbenbare klart for alle og enhver.

Aflys arrangementet!

At arrangere et møde hvis formål er at legitimere nazistisk had og skræmmekampagner mod uskyldige mennesker som ikke har gjort andet end at blive født ind i en anden kultur, en anden religion, have en anden hudfarve eller en anden politisk mening er modbydeligt.

At skulle gennemfører noget sådan i Norges største folkebibliotek er direkte chokerende!

Jeg kan ikke forstå forestille mig andet end at de ansvarlige på biblioteket ikke ved hvad de har sagt ja til, men at de nu er nå når de har blitt informert, bør de snarest kansellere arrangementet.

Denne artikel er en oversættelse og en lettere redigeret udgave af en artikel, der tidligere har været bragt på Radikal Portal.

Redaktion: 

Tak fordi du bruger Modkraft.
Vi håber du har læst noget interessant eller oplysende.
Du kan støtte Modkraft via MobilePay: 50 37 84 96

Annonce