Indsatsen mod radikalisering risikerer at skade venstrefløjen, mener Asbjørn Nielsen, som er medarrangør af Modkraft-debatmøde onsdag med lederen for kommunens SSP-indsats i Aarhus.
Onsdag aften danner Cafe Regnbuen på Trøjborg Medborgerhus i Aarhus rammen om det første offentlige Modkraft arrangement uden for København nogensinde.
Det drejer sig om et debatmøde med overskriften »Radikalisering – godt eller skidt?«, som bliver afviklet af en håndfuld læsere i den jyske hovedstad.
Sektionslederen for SSP-samarbejdet i Aarhus Kommune, Toke Agerschou, sidder i panelet, hvor han vil fortælle om baggrunden for og den praktiske side af kommunens indsats overfor politisk ekstremisme.
Han får modspil af Enhedsliste-medlem, lærerstuderende og Modkraft-blogger Sarah Victoria Bruhn og Ina Degn Woods, som er politisk aktiv folkeskoleelev.
Emnet er blandt andet valgt, fordi byens venstrefløjsaktivister oplever en stigende 'interesse' fra SSP's, politiets specialpatruljes og efterretningstjenestens side.
– Hvis man er kritisk overfor det borgerlige demokrati, bliver man stemplet som ekstremist og er pludselig puttet i samme bås som nazisterne. Vi har set, hvordan de forsøger at hverve stikkere, og det kræver altså en forklaring, fortæller en af de lokale medarrangører Asbjørn Nielsen.
Læs om begivenheden »Modkraft i Aarhus - debatmøde om radikalisering« i Modkraft kalender.
Debatten om radikalisering på venstrefløjen blev for alvor skudt i gang, da Social- og Integrationsministeriet i maj sidste år udsendte rapporten »Politisk ekstremisme i Danmark« skrevet af Chris Holmsted Larsen fra Institut for Kultur og Identitet på Roskilde Universitet.
I rapporten blev adskillige navngivne organisationer på venstrefløjen betegnet som »ekstreme« og »voldelige«, ligesom Enhedslistens samarbjedspartner Socialistisk UngdomsFront blev kaldt »en trædesten« til mere ekstreme grupper.
Rapporten er udgangspunkt for en igangværende kortlægning af politisk ekstremisme i Danmark – herunder på venstrefløjen – som skal danne grundlag for en præventiv indsats fra myndighedernes side.
Initiativet har mødt stor modstand på den yderste venstrefløj.
Og emnet er ikke blevet mindre aktuelt, efter Modkraft i denne uge kunne afsløre, at Det Nationale Forskningscenter for Velfærd (SFI), som skal lave kortlægningen på vegne af Socialministeriet, har ansat en stærkt højreorienteret forsker fra Aarhus Universitet til at udføre en del af opgaven.
Læs artiklen »Venstrefløjsgrupper kritiserer ekstremisme-rapport« hos Modkraft.
Læs artiklen »Venstrefløj: Boykot ekstremisme-undersøgelse« hos Modkraft.
Læs artiklen »Ekstremismeforsker ville starte nynazistisk parti« hos Modkraft.
Onsdagens debatmøde på Trøjborg Beboerhus kommer blandt meget andet til at have fokus på, hvilken rolle folkeskolen spiller og kan spille, når unge mennesker danner deres egen mening om samfundet.
Sarah Victoria Bruhn er nemlig af den opfattelse, at det er positivt, hvis folkeskoleelever bliver radikaliseret og drejet i en revolutionær, socialistisk retning.
»Jeg er ikke kun lærerstuderende. Jeg er også revolutionær socialist. Det betyder, at jeg vil lave samfundet grundlæggende om: Afskaffe kapitalismen og give arbejderklassen magten over samfundet. (…) Indgår folkeskolen som en del af kampen for socialisme? Selvfølgelig gør den det. Der må jeg give Bertel Haarder ret: Folkeskolen vil altid være en ideologisk kampplads. Og den kampplads skal vi simpelthen begynde at tage aktiv del i,« skrev hun på sin blog på Modkraft i februar 2012.
Læs hele bloggen »Folkeskolen skal radikalisere!« hos Modkraft.
Arrangementet er, udover en anledning til en spændende debat, også startskuddet til dannelse af et Modkraft-netværk i Aarhus, som på sigt kan blive til en egentlig redaktion.
Håbet er, at de 14 læsere, som har været med til at planlægge mødet, samt nogle af de fremmødte vil være med til fremadrettet at lave udadvendte aktiviteter og skrive historier til portalen.
Det skal være første skridt til en landsdækkende debatforening under arbejdstitlen »Debatkraft«.
Målet er at lave selvstændige grupper i byer, hvor der er unge aktive, som vil bruge netavisen Modkraft.dk som platform for at sætte progressive fingeraftryk på den lokale politiske debat.
Initiativet har potentiale, vurderer Asbjørn Nielsen.
– Det er rigtig fedt, at Modkraft kommer ud i provinsen. Venstrefløjen i Aarhus er ikke særlig stor, men alligevel er der ikke særlig meget samarbejde. Det er der brug for mere af, siger han og tilføjer:
– Det er jo også meget i Modkrafts ånd. Modkraft er, hvad man gør det til. Der er mulighed for at præge debatten ved enten at skrive indlæg eller være med til at arrangere noget.
Tak fordi du bruger Modkraft.
Vi håber du har læst noget interessant eller oplysende.
Du kan støtte Modkraft via MobilePay: 50 37 84 96