Annonce

Medier
11. april 2014 - 15:04

Modkraft får økonomisk klap på skulderen

Tiltrængt økonomisk forbedring, siger ansvarshavende redaktør, Ole Wugge Christiansen, om tildeling af mediestøtte til Modkraft.dk.

Regeringen og Enhedslistens medieforlig fra efteråret 2013, der omlægger dele af statens økonomiske støtte til de danske medier, betyder, at Modkraft.dk for første gang nogensinde opnår offentlig støtte til medieproduktion.

Ifølge en mail fra Kulturstyrelsen er Modkraft berettiget til at få dækket op til 50 procent af de redaktionelle udgifter forbundet med at drive hjemmesiden.

Det eksakte beløb er endnu ikke fastsat, men bliver på mindst 214.000 kroner i »redaktionel produktionsstøtte« i 2014, oplyser styrelsen.

Og det skaber glæde på den lille Nørrebro-redaktion.

– Det skal ikke være nogen hemmelighed, at vi er hårdt presset økonomisk. Så selv om støtten er beskeden, givet det en tiltrængt økonomisk forbedring, siger ansvarshavende redaktør på Modkraft.dk Ole Wugge Christiansen.

Stadig afhængig af netværk

Modkraft.dk er siden opstarten i år 2000 blevet holdt organisatorisk og økonomisk oppe af det medarbejderejede mediekooperativ Monsun, frivillig arbejdskraft og private støttebidrag.

Den daglige redaktion består i dag af to skrivende redaktører, der hjælper med at prioritere og redigere bidrag, som blandt andet sendes ind fra i alt 12 uafhængige redaktioner, der består af flere end 200 skribenter, bloggere og fotografer.

Den tilkendte mediestøtte ser umiddelbart ud til at svare til en halvtidsstilling. Det betyder, at der stadig er lang vej endnu, før netavisen er sikret en bare nogenlunde stabil bemanding.

– Ligesom mediestøtten ikke betyder, at vi bliver mindre kritiske overfor magthaverne, så betyder den heller ikke, at vi er sikret økonomisk. Vi er fortsat afhængige af bidrag fra vores støtteforening og arrangementer, hvis Modkraft skal fortsætte, siger Ole Wugge Christiansen.

Læs mere om Modkraft

Færre penge til Arbejderen

Medieforliget betyder, at den kommunistiske avis Dagbladet Arbejderen i år modtager 1,6 millioner kroner i mediestøtte fra staten.

Det er omkring 300.000 kroner mindre end året før.

Det skyldes, at mediestøtten omlægges fra distributionsstøtte til papiraviser til en produktionsstøtte, der er uafhængig af platform. Det betyder, at støttekronerne også går til onlinemedier.

Udsigten til færre støttekroner har medført, at Arbejderen fra den 1. marts 2014 udkommer en dag mindre, nemlig tirsdag til fredag, ligesom avisen har lavet en betalingsmur på deres hjemmeside, så størstedelen af indholdet kun kan læses, hvis man har betalt for et abonnement.

Læs artiklen »Kommunistisk dagblad rejser betalingsmur« hos Modkraft

Overordnet har omlægning af mediestøtten betydet, at flere nye, mindre og lokale samt rene internetmedier har opnået støtte.

Af de i alt 61 tilskudsberettigede medier har 17 medier ikke tidligere fået tilskud fra mediestøtteordninger under Kulturministeriet – heraf 13 internetmedier, oplyser Kulturstyrelsen.

Millioner til de store

Både støtten til Arbejderen og Modkraft udgør dog kun en beskeden andel af de i alt 370 millioner kroner der deles ud.

De store mediekoncerner sluger fortsat hovedparten af pengene.

BT, Politiken, Børsen, Jyllands-Posten og Berlingske modtager således hver 19,5 millioner kroner.

Ekstra Bladet ligger lige under med 17,5 millioner kroner, mens Information og Kristeligt Dagblad er topscorere med henholdsvis 25 og 28 millioner kroner.

Læs mere på Kulturstyrelsens hjemmeside

Redaktion: 

Tak fordi du bruger Modkraft.
Vi håber du har læst noget interessant eller oplysende.
Du kan støtte Modkraft via MobilePay: 50 37 84 96

Annonce