Græske fagforeninger mobiliserer til generalstrejke imod ny EU-aftale, som den venstreorienterede græske regering har indgået. Venstrefløjssamarbejde i EU-parlamentet forsvarer forsigtigt aftalen.
Fagforbundet AVEDA, der organiserer offentlige ansatte i Grækenland, har mandag den 13 juli indkaldt til generalstrejke.
Strejken skal træde i kraft onsdag den 15. juli, hvor det græske parlament ventes at vedtage en hastelovgivning, der skal bane vej for en ny låneaftale til landets betrængte statsfinanser. Lovgivningen er konsekvens af en aftale, der indgået mellem 19 euro-lande mandag den 13. juli, som stiller skrappe politiske betingelser til Grækenland for at udløse nye lån.
Generalstrejken vil officielt blive erklæret tirsdag den 14. juli, skriver Facebook-siden Europe says Oxi.
Aftalen mellem eurolandene og Grækenland indebærer ikke kun en fastholdelse af de sparekrav, som kreditorlandene tidligere har stillet over for den græske regering – og som den græske befolkning sagde nej til ved en folkeafstemning søndag den 5. juli.
Den skærper også en lang række krav til grækerne, herunder geninstallering af udenlandsk kontrol med græsk lovgivningsarbejde og tilbageruling af Syriza-regeringens vedtagne love i den seks måneder lange levetid (med undtagelse af love i forhold til landets humanitære krise).
Grækenland vil ifølge aftalen få lån på mellem 82 og 85 millioner euro frem til 2018. Til gengæld skal Grækenland hæve momsen, reformerer pensionssystemet, skære ned i de offentlige udgifter, fortsætte privatiseringer af national ejendom og sælge 50 millioner statsobligationer til private.
Aftalen ventes at splitte det venstreorienterede regeringsparti, Syriza, der vandt et parlamentsvalg i januar på løfter om et opgør med sparepolitikken. Men regeringen ventes at kunne skaffe sig parlamentarisk flertal sammen med de tidligere regeringspartier, det konservative Neo Demokratia og det socialdemokratiske Pasok.
Den græske premierminister Alexis Tsipras har forsvaret mandagens aftale med, at den fastholder Grækenland inden for eurozonen og EU-medlemsskabet, og at den giver løfte om en fremtidig gældssanering.
Det er en argumentation, som bakkes op af en talskvinde for venstrefløjssamarbejdet i EU-parlamentet GUE/NGL, Gabi Zimmer:
– Det er en sejr for den græske regering, at en omstrukturering af græsk gæld er indeholdt i aftalen, på trods af modstand fra den tyske regering og andre hardliners mod at forholde sig til den uholdbare gæld overhovedet, siger hun i en pressemeddelelse.
– Eurogruppen må nu finde en hurtig måde at rydde vejen til den finansiering, som grækerne behøver for at kunne stabilisere den græske økonomi, siger hun.
Kritikken er anderledes hård fra Enhedslisten, der er medlem af venstrefløjsgruppen GUE/NGL i EU-parlamentet:
– Nattens aftale et nederlag for den græske befolkning og især for de fattigste, som nu vil blive pålagt nye byrder, siger Søren Søndergaard, der er EU-ordfører for Enhedslisten.
– Euro-gruppens mål har tydeligvis været at straffe Syriza-regeringen og grækerne for at have sat sig op mod den tysk-dikterede nedskæringspolitik. Grækerne er blevet ydmyget i et forsøg på at forhindre, at opgøret med nedskæringspolitikken spreder sig til andre lande, ikke mindst til Spanien, som står overfor et vigtigt valg til efteråret, siger han.
– Alexis Tsipras har kæmpet en hård kamp for retfærdighed, men har været bundet af sit løfte om at forblive i euroen. I dag må det konstateres, at de to ting ikke kan forenes, siger han.
Tak fordi du bruger Modkraft.
Vi håber du har læst noget interessant eller oplysende.
Du kan støtte Modkraft via MobilePay: 50 37 84 96