Annonce

Retssag
13. juni 2016 - 9:46

Mistænkt for mordet på »Chiles Bob Dylan« skal for retten

En tidligere løjtnant i den chilenske hær skal for en civil domstol i USA. Han er anklaget for at være hovedansvarlig på mordet på den verdensberømte chilenske folkesanger Victor Jara. Retssagen begynder mandag.

En tidligere løjtnant i den chilenske hær er anklaget for at være hovedansvarlig på mordet på den verdensberømte chilenske folkesanger Victor Jara.

Han skal for en civil domstol i Florida mandag den 13. juni. 

Løjtnanten, Pedro Barrientos, er udpeget af soldater og overlevende internerede venstreorienterede for mordet, der fandt sted den 16. september 1973.

Det er den nordamerikanske borgerretsbevægelse The Center for Justice and Accountability (CJA), der har anlagt civil søgsmål på vegne af Victor Jaras britisk fødte kone og deres to døtre.

»Under ledelse af Barrientos satte soldater bind for øjnene af Victor Jara, og med håndjern på blev han forhørt, slået og tortureret. Løjtnant Barrientos beordrede sine soldater til at slå og torturere Jara endnu mere, og straffe ham for hans politiske overbevisning og hans støtte til præsident Allende.« hedder det i anklageskriftet.

Læs om baggrunden for retssagen hos CJA

Levede som bilsælger i USA

Den nu 67-årige Pedro Barrientos flyttede til USA for 20 år siden, da retsopgøret efter det fascistiske chilenske regime så småt kom i gang, og levede som bilsælger til han blev opdaget af CJA.

I 2012 udstedte den chilenske højesteret en arrestordre på otte tidligere chilenske soldater for mordet på Victor Jara - heriblandt Pedro Barrimentos.

Læs artiklen »Militærfolk anholdt for Victor Jara-drab« hos Modkraft

Læs artiklen »Chile: Flere militærfolk sigtes for drabet på folkesanger« hos Modkraft

Mordet er blevet klassificeret som en forbrydelse mod menneskeheden. De syv personer befandt sig i Chile, mens Barrientos i mellemtiden havde fået statsborgerskab i USA, som ikke udleverer deres statsborgere til retsforfølgelse i andre lande uanset anklagerne.

Chiles Bob Dylan

Victor Jara er blevet kaldt »Chiles Bob Dylan« og inspirerede en generation af sangere.

Hans sange er blevet fortolket af blandt andre Joan Baez, Bruce Sprinsteen, Judy Collins  og mange flere. Bono fra U2 har udtalt at »har du en gang hørt hans historier og sange er du forandret for altid.« Mest kendt og stadig fortolket er »Plegaria a un labrador»« (»Bøn til en arbejder«) og »Te recuerdo Amanda« (»Jeg husker dig Amanda«).

Tortureret og myrdet

Den 11. september 1973 iværksatte den chilenske general Augusto Pinochet støttet af USA et blodigt kup mod den folkevalgte socialistiske præsident Salvador Allende.

Tusinder blev interneret på det nationale fodboldstadion Estadio Chile i hovedstaden Santiago som i 2003 ændrede navn til Stadio Victor Jara.

Dagen efter kuppet blev Victor Jara interneret og udsat for voldsom tortur, hvor hænderne blev knust og skuldre og arme brækket.

Jara blev fundet død i en vejgrøft uden for Santiago den 16. september 1973 gennemhullet af 44 maskinpistolkugler.

I alt blev mindst 3.100 dræbt under kuppet, titusinder af venstreorienterede blev fængslet, 28.000 udsat for tortur og hundredetusinder flygtede til udlandet ifølge officielle optegnelser fra det efterfølgende retsopgør i Chile efter Pinochets fald. Tusinder flygtede til Danmark, hvor de blev modtaget med åbne arme.

Læs artiklen »Chiles 11. september: Historien om et militærkup« hos Modkraft

Redaktion: 

Tak fordi du bruger Modkraft.
Vi håber du har læst noget interessant eller oplysende.
Du kan støtte Modkraft via MobilePay: 50 37 84 96

Annonce