Annonce

Charlie Hebdo
12. januar 2015 - 14:11

Mindedemonstration uden Front National-deltagelse

Søndagen rekordstore mindedemonstration til fordel for de dræbte tegnere på satiremagasinet Charlie Hebdo var uden deltagelse af det fremmedfjendske parti Front National. Israels premierminister Netanyahu bedt om at blive væk. Mindre antiracistisk mindedemonstation i København.

Da op mod fire millioner mennesker deltog i en mindedemonstration for ofrene for angrebet på satiremagasinet Charlie Hebdo og jagten på gerningsmændene, skete det uden deltagelse af det højreorienterede og fremmedfjendske fransk parti Front National.

Officielt skulle demonstrationen ellers samle hele det politiske spektrum, men dog på et »republikansk« grundlag. Front National er imidlertid vokset ud af de højreorienterede politiske kredse i Frankrig, som traditionelt ikke er en del af »republikanismen«.

Og fredag den 9. januar annoncerede Front Nationals leder, Marine Le Pen, at hun og partiet ikke ville deltage i mindemarchen, fordi det følte sig »udelukket«.

Partiet modtog da heller ikke, så vidt Modkraft erfarer, nogen officiel invitation til demonstrationen, men partiet blev på den anden side heller ikke afvist.

Marine Le Pen udtalte fredag, at hun  ikke tage afstand, hvis medlemmer af det fremmedfjendske parti deltog i demonstrationen.

Men partiet endte med at arrangere egne demonstrationer uden for Paris – i øvrigt under samme slogan, »Je suis Charlie«, som den store demonstration i det centrale Paris. Det skete selv om partiets tidligere leder, Jean-Marie Le Pen, faren til Marine Le Pen, tidligere på ugen proklamerede at han »ikke var Charlie«.

Læs artiklen »Marche pour Charlie Hebdo: Marien Le Pen na pas dit son dernier mot« i Le Parisien (fransk)

Det højreorienterede parti har da også mål for en meget stor del af, for ikke at sige hovedfjenden for, kontroversielle magasins satire.

Se nogle af Charlie Hebdos satiretegninger om Front National og dets ledere hos Daily Kos

Venstrefløjsleder ville ikke demonstrere sammen med Hollande og Sarcozy

På den modsatte politiske fløj var lederne af de to venstreorienterede partier Front Gauche (Venstrefronten) og Nouveau Parti Anticapitalist, NPA (Det nye antikapitalistiske parti) inviteret med til demonstrationen.

Men det tidligere postbud og leder af NPA, Oliver Besancenot, afviste at deltage i en demonstration sammen med præsident Hollande og den borgerlige ekspræsident Nicolas Sarkozy. Andre ledelsesmedlemmer fra NPA valgte dog at deltage, selv om de tog afstand til konceptet bag marchen.  

Læs artiklen »Besancenot refuse de marcher avec holland et sarkozy«

Netanyahu bedt om at blive væk

Op til demonstrationen opstod der også uenighed i forhold til Israels premiereminister Benjamin Netanyahus deltagelse.

Israelske medier skriver, at præsident Hollande ønskede at holde den israelsk-palæstinensiske konflikt helt ude af demonstrationen og eksplicit bad Netanyahu om at holde sig væk.

Netanyahu skulle ifølge avisen i første omgang have efterkommet ønsket, men, da andre israelske partiledere meldte deres deltagelse, skiftet holdning. Selv om Netanyahu under optoget blev tildelt en plads i anden række, masede han sig frem i første geled.

Hollandes modtræk mod den israelske premierministers deltagelse var i første omgang at invitere den palæstinensiske præsident Mahmoud Abbas. Og ved en mindehøjtidelighed senere søndag til fordel for de jødiske ofre fra et gidseldrama i en fransk koscherbutik, rejste den franske præsident sig op og forlod lokalet, da Netanyaha fik ordet.

Kritikere af Netanyahus deltagelse i demonstrationen har da også påpeget, at det israelske militær var ansvarlig for målrettede angreb på adskillige journalister under krigshandlingerne mod Gaza i sommeren 2014.

En israelsk tegner ved avisen Harretz, der har pointeret netop den sammenhæng og opstillet ti dræbte i Paris mod 13 dræbte i Gaza, har i øvrigt modtaget dødstrusler efter de blodige begivenheder i Frankrig.

Læs artiklen »Hollande didnot want Natanyahu in Paris« hos Press TV

Se også artikel med samme overskrift i israelske Harretz

Læs artiklen »‘With God’s help, the journalists at Haaretz will be murdered just like in France': Death threats follow publication of cartoon in Israeli newspaper« hos Mondoweiss.net

Antiracistisk mindehøjtidelighed i København

Også København var der søndag den 11. januar et mindearrangement for ofrene for de blodige begivenheder i Frankrig. Arrangør var den erklæret antiracistiske og antiimperialistiske forening Demos.

Blandt talerne ved demonstrationen på Sankt Hans Torv på Nørrebro var skuespilleren Anne Marie Helger, forsvarsadvokaten Bjørn Elmquist og folketingsmedlemmet for Enhedslisten Christian Juhl.

Redaktion: 

Tak fordi du bruger Modkraft.
Vi håber du har læst noget interessant eller oplysende.
Du kan støtte Modkraft via MobilePay: 50 37 84 96

Annonce