Annonce

Nordjylland
26. februar 2015 - 10:43

Miljøaktivister varsler blokader mod nordjysk skifergas-boring

Initiativet »Aktion Bloker Boretårnet« vil bruge civil ulydighed for at stoppe det franske energiselskab Total, som i marts begynder kontroversielle testboringer efter skifergas på en mark i Dybvad i Nordjylland.

Der er udsigt til et større opgør mellem miljø- og klimaaktivister og det franske energiselskab Total, når selskabet i marts skal etablere et boretårn ved byen Dybvad, som kan foretage testboringer efter skifergas i den nordjyske undergrund.

Siden juli har lokale beboere holdt ugentlige sangaftener i en lille protestlejr foran byggepladsen, men nu indkaldes der til protester, hvor man ved brug af sit-down-blokader simpelthen vil forhindre etableringen af boretårnet.

Det nye initiativ hedder »Aktion Bloker Boretårnet«, og gruppen har åbnet en hjemmeside, hvor de fortæller om baggrunden for den kommende protest.

– At forhindre opførelsen af boretårnet er den sidste mulighed for at stoppe prøveboringerne inden den går i gang, fortæller Winston Nielsen, der er talsperson for initiativet til Modkraft. 

Besøg hjemmesiden »Bloker Boretårnet« her.

Ikke kun en lokal kamp

Talspersonen for »Aktion Bloker Boretårnet« fortæller, at det endnu er uklart præcis hvornår etableringen af boretårnet kommer til at finde sted, da Total fortsat afventer en lastbil-konvoj med teknisk udstyr fra Frankrig. 

Derfor opfordrer aktivisterne interesserede til at tilmelde sig et nyhedsbrev, hvor man kan holde sig opdateret omkring deltaljerne for den kommende aktion, som skal hindre Totals lastbiler i at leverer det nødvendige udstyr til boreplatformen.

Alleerde nu står det klart, at der vil blive organiseret fælles busafgang fra København med opsamlingen flere steder i landet.

– Det er vigtigt at vise, at det ikke kun en lokal kamp i Nordjylland. Det er en national og international kamp på grund af den grundvandsforurening og de klimaforandringerne, som udvinding af skifergassen skaber, siger Winston Nielsen.

Besøg »Bloker Boretårnet« på facebook her.

Folkelig modstand

Prøveboringerne i Nordjylland har været forsinket på grund af en voksende folkelig og politisk modstand imod projektet i Frederikshavn Kommune, hvor Dybvad ligger.

Det har ført til en lang række klagesager hos Natur- og Miljøklagenævnet og underskriftindsamlinger og demonstrationer, der har fået byrådspolitikerne til at krævet at folketinget tager stilling til projektet. 

I slutningen af 2014 blev de sidste sager færdigbehandlet og Total kan nu fortsætte deres arbejde uden flere formelle forhindringer.

Tilbage er altså udsigten til en ny bølge af folkelige protester.

Læs kommentaren »Skifergas: Frederikshavn kaster bolden til Folketinget« hos Modkraft.

Læs artiklen »Skifergas i modvind« hos Modkraft.

Nej til kapitalistisk udnyttelse

Og denne gang indkaldes aktivister fra hele landet på et markant antikapitalistisk grundlag.    

»Lykkes det for Total at gennemføre prøveboringen, og finder de skifergas i undergrunden, er vejen banet for kommerciel udvinding af skifergas i Danmark. Kan Total vise, at der er penge at tjene ved at udvinde skifergassen, vil kapitalismens profitmotor tromle henover alle miljøhensyn. Mennesker, miljø og klima vil blive de store tabere, mens statens og de store multinationale virksomheder profitmaksimerer på vores bekostning. Derfor må vi stoppe dem, før de borer det første hul,« som det står på ’Aktion Bloker Boretårnets’ hjemmeside.

Hvis man er nysgerrig på at vide mere om skifergas, fracking eller bare vil støtte kampen for et bedre klima, så er der støtte-bar for kampagnegruppen »Skifergas Nej Tak« i Folkets Hus på Nørrebro fredag aften den 27. februar.

Læs mere om begivenheden »Støttebar - Skifergas Nej Tak« hos Modkraft.

Modkraft har henvendt sig til Totals danske afdeling med en spørgsmål angående den kommende testboring og protesterne i mod den. De er ikke vendt tilbage.

Læs artiklen »Protestlejr mod skifergas starter i denne uge« hos Modkraft.

Redaktion: 

Tak fordi du bruger Modkraft.
Vi håber du har læst noget interessant eller oplysende.
Du kan støtte Modkraft via MobilePay: 50 37 84 96

Annonce