Annonce

Udland
17. december 2014 - 15:41

Mexicanske myndigheder rystet af nye afsløringer i sag om forsvundne studerende

De føderale myndigheder i delstaten Guerrero var direkte involveret, da 43 venstreorienterede lærerstuderende i Mexico i september blev masse-anholdt, udleveret til narkobande og siden forsvandt. Det viser lækkede regeringsdokumenter ifølge medie.

Afsløringen af en række fortrolige dokumenter i det anerkendte mexicanske nyhedsmagasinet Proseco tirsdag rejser tvivl om de mexicanske myndigheders officielle forklaring i skandalen om 43 lærerstuderende, der har været forsvundet siden slutningen af september.

Dokumenterne stammer fra delstatsregeringens egen undersøgelse af sagen og viser at det føderale politi i delstaten Guerrero tilsyneladende var dybt involveret i episoden, som har udløst massive folkelige protester og politisk krise i det mellemamerikanske land.

Læs artiklen »Mexico feds directly involved in student massacre, witness torture – independent probe« hos RT.

Læs mere på Prosecos hjemmeside her (spansk).

Politisk sprængfarligt

Det mexicanske nyhedsmagasin fortæller på baggrund af myndighedernes egne optegnelser, hvordan det føderale politi overvågede de studerende minutiøst, da de den 26. september begav sig fra den venstreorienterede Ayotzinapa Normal School til byen Iguala for at demonstrerer og indsamle penge.

Betjente fra føderale statspoliti skulle ligeledes have været tilstede, da de studerende blev beskudt – hvilket efterlod seks personer døde.

Desuden skulle de myndigheder i delstaten have været fuldt ud bekendt med, at 43 af studerende senere samme aften blev anholdt og udleveret til medlemmer af et lokalt narkokartel, som herefter slog dem ihjel.  

Overvågningen af de studerende blev fortaget af det såkaldte C4-Center (Control, Command, Communications and Computer Center), der deler oplysninger med delstatsregeringen, hvilket gør afsløringen politisk sprængfarlig.  

– Når man ved, at den føderale regering og statsregeringen fulgte de studerende fra de forlod deres kollegium i Ayotzinapa, så er det svært at forestille sig, at alt andet der skete blot var et uheld, siger Anabel Hernández, der er en af journalisterne står bag afsløringen, ifølge den britiske avis The Guardian.

Læs artiklen »Mexico authorities ‘knew about attack on students as it happened’« hos The Guradian.

Vidner blev tortureret

Den mexicanske statsanklager og myndighederne i delstaten, har tidligere fremstillet sagen som en sammensværgelse mellem borgmesteren i Iguala og dennes hustru, der på egen hånd skulle have beordret korrupt politi og medlemmer af narkokartellet til at ’lukke munden’ på de studerende.

Myndighederne bygger hovedsagligt deres version af sagen på afhøring af medlemmer af narkokartellet, som har fortæller, at de har brændt de 43 studerende og smidt lig-resterne i en flod.

Efter knap tre måneders efterforskning er det er dog indtil videre kun lykkedes, at identificerer liget af en enkelt af de forsvundne; den 21-årige Alexander Mora Valencia.

Læs artiklen »Mexico: Alexander Mora Valencia blev 21 år« hos Modkraft.

Nyhedsmagasinet Proseco kan nu også afslører, at mange af de afhørte har været udsat for tortur, hvilket ifølge mexicansk lovgivning gør deres udtalelser juridisk værdiløse.    

Den mexicanske statsanklager har indtil videre reageret på afsløringerne ved at afvise, at han kender til dokumenterne, og opfordret Proseco til at udlevere dem til politiet.

Læs også analysen »A history of state repression in Guerrero, Mexico« hos ROAR Magazine.

Se indslaget »The Missing 43: Mexico's Disappeared Students« afsnit 1.

Se afsnit 2 her.

Se afsnit 3 her.

Redaktion: 

Tak fordi du bruger Modkraft.
Vi håber du har læst noget interessant eller oplysende.
Du kan støtte Modkraft via MobilePay: 50 37 84 96

Annonce