Annonce

Præsidentvalg
4. juli 2012 - 12:24

Mexicanerne holder vejret

Enrique Peña Nieto fra PRI-partiet har udråbt sig til præsidentvalgets sejrherre, før det officielle resultat foreligger. Mexicanere, der har fået udleveret værdikuponer for at stemme på kandidaten, har travlt med at indløse dem.

De sidste måneder har Mexico City sydet og boblet af kampgejst, demonstrationer og spontane, kreative protestaktioner. En ny studenterbevægelse er spiret frem i opløbet til præsidentvalget den 1. juli og har igennem de største studenterprotester i årtier forsøgt at advare folk om konsekvenserne ved en tilbagevenden til det gamle regeringsparti, PRI.

Alligevel viser de første stemmeoptællinger et massivt forspring til PRI, som beskyldes for opkøb af stemmer og voldelig undertrykkelse af sine modstandere.

Alting tegnede ellers så godt for Enrique Peña Nieto. Det sidste halve år er han som det gamle PRI-partis glatpolerede præsidentkandidat stormet frem i meningsmålingerne.

Men under et besøg på et af Mexicos fineste private universiteter 11. maj blev han mødt af en uventet studenterprotest.

Auditoriet genlød af råb, der beskyldte Peña Nieto for at være en morder og en kujon med henvisning til, at han som delstatsguvernør i 2006 blev beskyldt for at være indblandet i en voldelig nedkæmpning af demonstranter.

Tæppet syntes pludselig revet væk under Peña Nieto, der måtte søge tilflugt på et af universitetets toiletter og derved fik et uheldigt rids i sit ellers glatte image.

Den spontane protestaktion fra de studerende blev startskuddet til en omfattende kampagne, der har involveret studerende fra en bred vifte af landets uddannelsesinstitutioner og spredt sig som en steppebrand via de sociale medier, hvor de blandt andet er at finde under benævnelserne #yosoy132 og #antiEPN.

Kritikken udviklede sig hurtigt til at gå efter hele PRI-partiet, som af de studerende forbindes med et nærmest autoritært ét-parti-styre.

Siden den spontane protest i begyndelsen af maj har de studerende gang på gang formået at indkalde til kæmpe protestmarcher særligt i Mexico City, hvor både tilhængere af de Peña Nietos modkandidater samt de, der agter at stemme blankt eller slet ikke at stemme, er gået sammen i en massiv kritik af PRI.

For Mexicos unge PRI-kritikere forbindes udsigten til en tilbagevenden til PRI’s styre med en udsigt til politisk undertrykkelse og en tilbagegang i landets spirende demokratisering.

PRI beskyldes af dets kritikere for at nedkæmpe sine politiske modstandere med hårdhændede metoder, og på studenterbevægelsens sider på diverse sociale medier florerer videoer, der skildrer, hvordan PRI’s mest militante støtter har overfaldet sine kritikere:

 

Den blomstrende studenterbevægelse er først og fremmest en modstandsbevægelse og har ikke noget fast politisk program. Når mange af Peña Nietos kritikere samtidig er fundamentalt kritiske over for hele det politiske apparat i Mexico, som de beskylder for korruption, har PRI’s store forspring i meningsmålingerne sat mange af disse skeptikere i et penibelt dilemma.

På den ene side ville de helst helt undgå at stemme på den ene eller den anden kandidat, da det i deres øjne er en måde, hvorpå man anerkender hele det politiske systems legitimitet, men samtidig kunne en blank stemme – eller ingen stemme – være med til at øge PRI’s i forvejen store forspring.

En del tydede på, at venstrefløjens kandidat Andrés Manuel López Obrador ville nyde godt af den massive anti-PRI-kampagne.

López Obrador har med PRD-partiet (Partido de la Revolución Democrática) traditionelt haft en stærk base i Mexico City, og da López Obrador den 27. juni markerede sin kampagnes officielle afslutning på byens centrale plads, El Zócalo, mødte flere end én million tilhængere op og fyldte ikke blot pladsen, men samtlige tilstødende gader og boulevarder op til bristepunktet.

De gentagende kampråb »Obrador som præsident!« og »Det er en ære at støtte Obrador« blandede sig med og blev til tider næsten overdøvet af studenterbevægelsens Anti-Peña Nieto-råb.

En stemme på Obrador er for mange ikke blot en stemme på hans centrum-venstre program, men også i høj grad en stemme imod PRI og imod det PAN-parti, der med præsident Felipe Calderón i front har ledt landet ud i en barsk krig mod narkokartellerne, der har kostet mange civile menneskeliv og gjort stadig flere delstater usikre at færdes i.

Mens Mexico City har boblet og sydet af kampgejst, mens de unge universitetsstuderende har forsøgt at overtage PRI-venlige tv-stationer, mens metroer og busser fyldtes med demonstranter i en blanding af karnivalsk feststemning og spontane protestaktioner, har PRI kørt en benhård valgkamp med køb af stemmer bl.a. ved at uddele madforsyninger i fattige områder og ved at uddele mad og værdikuponer til supermarkeder, som kun kunne indløses såfremt Peña Nieto blev valgt:

 

Og søndag aften, da valgstederne begyndte at lukke ned, var diverse medier hurtige til at udråbe Peña Nieto til vinder med 38 procent af stemmerne overfor Andres Manuel López Obradors 31 procent og PAN-partiets Josefina Vazquez Motas 25 procent, mens stemme-optællingen officielt ikke var begyndt endnu.

Ifølge mexicansk valglovgivning starter den officielle stemmeoptælling først onsdag efter valget, og de optællinger, der indikerer, at Peña Nieto vandt, er altså et statistisk udtræk og ikke den endelige optælling.

Eftersom valgobservatører har påpeget uregelmæssigheder ved hele 113.855 af landets lidt over 140.000 valgsteder, har venstrefløjens kandidat Andres Manuel López Obrador krævet en grundig eftertælling af alle stemmer, og de PRI-kritiske studerende har indkaldt til flere kæmpe protester i løbet af denne uge for at kritisere en unfair og korrupt valg-proces.

Imens alverdens statsledere har travlt med at lykønske Peña Nieto med sit nye embede og Mexico med endnu et frit, demokratisk valg, hamstrer PRI-vælgere med deres værdi-kuponer i supermarkederne af frygt for, at værdi-kuponen skal udløbe.

Et vidne beretter til avisen La Jornada:

»I går – den 1. juli – tog man hen og stemte, tog et billede af stemmesedlen med krydset ved PRI, viste dem det, og så gav de rabatkortet«.

I supermarkedernes lange køer udveksles kommentarer såsom »Hvor mange kuponer gav de dig?? Hvor mange stemmer skaffede du?«.

Demokratiet er tilsyneladende til salg i Mexico, men med de studerendes nyvundne entusiasme og handlekraft er der stadig håb forude.

Også i Danmark har mexicanere deltaget i aktiviteterne imod Peña Nietos valg som præsident. Torsdag den 5. juli har initiativet »Nej  til valgfusk i Mexico« indkaldt til demonstration foran Mexicos ambassade i Bredgade 65 i Københavns indre by.. Se kalenderopslaget på Modkraft.

Læs også »Peña Nieto er tilbage - det er studenterne også« på Modkraft.

Redaktion: 

Tak fordi du bruger Modkraft.
Vi håber du har læst noget interessant eller oplysende.
Du kan støtte Modkraft via MobilePay: 50 37 84 96

Annonce