Annonce

Menneskerettigheder
21. december 2015 - 13:19

Menneskeretsorganisation: Israelsk politi fungerer som både dommer, jury og bøddel

Israelsk politi og militær kritiseres af flere menneskeretsorganisationer for at udøve udenomsretslige henrettelser af palæstinensere, der overses i de internationale medier.

Antallet af dræbte palæstinensere er steget markant under de uroligheder i Israel og Palæstina, der blussede op i begyndelsen af oktober. Mindst 118 palæstinensere er blevet dræbt, det samme gælder 19 israelere.

Den 25. oktober blev en kun 17-årig pige i Hebron skudt af det israelske militær, som påstod, hun ville udføre et knivangreb på en israelsk soldat. Man fandt ingen kniv på hende, umiddelbart efter at hun var blevet skudt.

Amnesty International kritiserer Israel for drabet og mener, at hun blev dræbt med koldt blod.

Hendes 24-årige storebror blev blot halvanden måned senere skudt og dræbt under et sammenstød med det israelske militær i Hebron.

Omstændighederne omkring de dræbte palæstinensere kritiseres af menneskeretsorganisationer for at være udtryk for en israelsk ’skyd-for-at-dræbe’-politik.

Lederen af B’Tselem, en israelsk menneskerettighedsorganisation, Hagai el Ad fortæller til det palæstinensiske nyhedsbureau Maan News, at denne politik også benyttes mod palæstinensere som allerede er blevet pacificerede. 

El Ad siger, at »israelske soldater og politi bliver ansporet af landets ledende politikere, premierminister Benyamin Netanyahu, samt en svag israelsk rigsadvokat. Det israelske politi og militær fungerer derfor i realiteten både som dommer, jury og bøddel«. 

Læs artiklen »Israeli forces kill Palestinian in Gaza border clashes, injures 58« hos Maan News

De israelske styrker har smidt juraen væk

Det er ikke kun antallet af dræbte, der bekymrer menneskeretsorganisationer. Ifølge en ugentlig rapport fra The Palestinian Centre for Human Rights intensiverer israelsk politi og militærbrugen af magtanvendelse.

I løbet af sidste uge 51 blev ikke fem palæstinensere dræbt og 96 er sårede, men det israelske militær foretog også 106 raids på palæstinensiske byer og flygtningelejre på Vestbredden. 107 palæstinensiske civile, deriblandt 28 børn, blev arresteret.

20 af dem, deriblandt 14 af børnene, blev arresteret i det besatte Østjerusalem.

Israelsk militær stormede flere hjem, der tilhører familierne til de dræbte og anholdte palæstinensere, som har udført knivangreb på israelere. Militæret gjorde ligeledes klar til at sprænge deres hjem i luften. En udbredt praksis af kollektiv afstraffelse, der ellers er dømt ulovlig af folkeretten.

Adskillige checkpoints er blevet opført på Vestbredden for at forhindre palæstinensisk bevægelsesfrihed. De israelske myndigheder har konfiskeret endnu 30.000 hektar jord på den nordlige Vestbred.

Den israelske flåde fortsætter desuden ufortrødent med at beskyde fiskere fra Gaza i palæstinensisk farvand.

Læs rapporten fra PCHR

Amnesty Internationals leder for Nordafrika og Mellemøsten, Philip Luther, udtaler i organisationens rapport, at »mens spændingerne øges dramatisk, virker det som om, at de israelske styrker har smidt juraen væk og i stedet forlader sig på ekstreme og ulovlige metoder. De fremstår tilbøjelige til at benytte dræbende magt mod hvem som helst de tror, udgør en trussel, uden først at sikre sig at truslen er reel«.

Læs rapporten fra Amnesty International

Hvor er det internationale samfund?

I de eskalerende stridighede har de palæstinensiske myndigheder anmodet om hjælp fra det internationale samfund, men lige lidt sker der.

Amelia Smith, korrespondent ved The Middle East Monitor, mener problemet blandt andet skyldes misrepræsentation i de internationale mediers dækning af den israelsk-palæstinensiske konflikt som sådan, og konkret lige nu med de individuelle, civile palæstinenseres angreb på israelske enkeltpersoner, især i Jerusalem.

Hun mener, at mainstreammedier fokuserer ensidigt på palæstinenseres voldshandlinger og ignorerer den israelske, statslige terrorisme.

Som eksempel peger hun på den britiske mediedækning af den seneste tids knivangreb i Jerusalem. De individuelle palæstinenseres overfald på israelere beskrives i nyhederne, mens de udenretslige drab og den ekstremt omfangsrige brug af tåregas og skarp ammunition ignoreres. Samtidig forvrænges nyhedsdækningen af en mangelfuld beskrivelse af årsager og sammenhæng.

Læs resume fra konference i København om menneskerettighedskrænkelser i Palæstina hos The Middle East Monitor 

Redaktion: 

Tak fordi du bruger Modkraft.
Vi håber du har læst noget interessant eller oplysende.
Du kan støtte Modkraft via MobilePay: 50 37 84 96

Annonce