Annonce

Demonstration
21. maj 2013 - 20:25

Massiv mobilisering mod antimuslimer

Venstrefløjen arrangerer hele tre moddemonstrationer, når antimuslimer søndag mødes i København. Også i Odense og Aarhus er der indkaldt til protester.

Indbakken hos aktivister på både højre- og venstrefløjen gløder over hele landet med invitationer til demonstrationer mod henholdsvis moskéer og racisme i landets fire største byer i den sidste weekend af maj 2013.

Anledningen er, at facebookgruppen »Nej til moskeer i Danmark«, der tæller flere end 144.000 medlemmer, har opfordret deres sympatisører til at gå på gaden søndag den 26. maj i København, Aalborg og Aarhus – samt i Odense dagen før.

Arrangørerne af den landsdækkende protest mod moskéer skriver i en mail til Modkraft, at de ikke er racister, men en gennemgang af deltagerlisten til søndagens demonstrationer fortaget af hjemmesiden Projekt Antifa afslører, at initiativet er samlingspunkt for danske højreekstremister og nynazister.

Der er dog langt fra enighed om, hvordan man skal protestere mod antimuslimerne, og i København er der derfor indkaldt til hele tre forskellige moddemonstrationer.

Læs artiklen »Nazister bakker op om antimoské-demonstration« hos ProjektAntifa.

Vil ikke lege politimand

Facebookgruppen »Nej til moskéer i Danmark« har eksisteret siden 2010 og har intet egentligt politisk grundlag.

Gruppens logo er hentet fra den nu nedlagte lokalliste Århus Mod Moskéen, som udsprang af Den Danske Forening.

Ligesom en række andre initiativer på den yderste højrefløj er gruppen alene samlet om modstanden mod opførelsen af nye muslimske bedehuse i Danmark samt en kritik af religionen islam generelt.

Det simple budskab gør det muligt at samle store dele af den antimuslimske bevægelse i Danmark.

Gruppens støtter tæller således folk med tilknytyning til både Danmarks Nationale Front, Stop Islamiseringen af Danmark, Den Danske Forening, Danskernes Parti, Vederfølner, Radio Holger, Danish Defence League og Frit Danmark.

Det er første gang at »Nej til moskeer i Danmark« står bag et arrangement og selvom knap 150.000 mennesker har »liket« gruppen online, så hersker der stor usikkerhed omkring hvor mange og ikke mindst hvem, der dukker op i den fysiske verden.

Indtil videre har sammenlagt et par hundrede tilmeldt sig de fire demonstrationer – blandt dem flere personer fra en række af de mest yderliggående grupper på højrefløjen.

Hvilket ikke umiddelbart bekymrer administratoren på facebook-gruppen. 

– Det er jo et frit land, så hvis de overholder vores regler, ser jeg ikke noget problem i de ytrer deres mening mod moskeer i Danmark. Og dernæst er det politiets job at holde ro og orden. Det er præcis det, de får penge for, det er ikke mit job at lege politimand, skriver administratoren i en mail til Modkraft.

Den anonyme talsperson understreger samtidig, at man ønsker et »seriøst« arrangement og derfor på forhånd har meldt ud, at man »ikke vil tolerere racistiske, hadefulde eller truende udtalelser«, ligesom »symboler og hyldning af ekstreme grupperinger og ideologier også er udelukket.«

Vil overdøve antimuslimer

I København skal moské-modstanderne efter planen mødes på Rådhuspladsen klokken 10:00.

Men de kommer ikke til at være alene.

Venstrefløjsgruppen 'København imod racisme', der beskriver sig selv som et midlertidigt initiativ af forskellige antiracistiske grupper i hovedstaden, vil nemlig forsøge at indtage Rådhuspladsen allerede klokken 9:00.

Her vil de lave en larmedemonstration, som kan »overdøve racisterne«.

Læs om begivenheden »Overdøv racisterne« på Facebook.

Hvis man ikke ønsker at stå ansigt til ansigt med den yderste højrefløj, så er der også mulighed for at deltage i to andre, mindre konfrontationssøgende demonstrationer samme dag.

Den første er arrangeret af Enhedslisten, SF og Socialdemokraterne, som under overskriften »København er for alle« går fra Frihedsmuseet klokken 10 og til Højbro Plads.

Der er ifølge venstrefløjspartierne tale om et »klart modsvar« til racisme, hetz, hatecrimes og voldelig ekstremisme.

Initiativet har dog givet anledning til skarp kritik fra den yderste venstrefløj.

Splittelse eller inklusion?

Særligt Enhedslisten bliver af flere venstrefløjsaktivister kritiseret for at svigte deres bagland og den fælles front mod den yderste højrefløj ved ikke at bakke op om moddemonstrationen på Rådhuspladsen – som var annonceret først.

»Måske har jeg misforstået noget, men som jeg ser det, er I i gang med at skabe en ny tradition, hvor Enhedslisten svigter sit bagland, splitter den antiracistiske bevægelse og går imod den lange smukke tradition, hvor københavnere og alle mulige andre sammen viser deres modstand mod racismen,« skriver en kvinde på begivenhedens opslag på facebook.

Og fortsætter:

»Helt ærligt. Vær nu solidariske og støt op om de arrangementer, der allerede er offentliggjort. Det er da noget fis at lave jeres eget, det er sabotage – og det ved i jo godt!«

Blandt kritikkerne af SF-S-Ø-demonstrationen er også medlemmer af Enhedslisten, som mener, at der er tale om »splittelse« af den antiracistiske modstand.

Enhedslisten svarer i en debattråd ikke direkte på kritikken, men skriver at man med initiativet har ønsket at lave en »inkluderende manifestation«, som kan »samle flest muligt til et mangfoldigt, stærkt og solidarisk nej til racisme og ja til mangfoldighed.«

Partiet afviser også indirekte konceptet omkring larmedemonstrationen på Rådhuspladsen ved at skrive, at »vi tror på, at oplysning, synlighed, sammenhold - og nogle gange sang - er noget af det, som virker mod racisme«.

Læs om begivenheden og se debatten om »København er for alle« på Facebook.

Larm i Aarhus

Der er også mulighed for at deltage i en helt tredje manifestation i København på søndag i protest mod den antimuslimske demonstration.

Den finder sted klokken 12 på Christiansborg Slotsplads og er arrangeret af gruppen Antiracistisk Ungdom.

Her vil der frem til klokken 17 være taler, musik samt en bod med kage og kaffe.

Målgruppen er »din far, mor, bedsteforældre, børn, venner, nabo og alle andre«, der ønsker at deltage i »en fredelig og hyggelig dag, hvor vi sammen hylder mangfoldighed og siger nej tak til racisme,« som der står i invitationen.

– Når der ytres racistiske ideologier og meninger om, at minoritetsgrupper skal have mindskede rettigheder i vores samfund, er det vigtigt, at man ikke bare glider let henover det. I situationer som disse er det essentielt, at man reagerer på fremmedfjendskhed og nedgørelse af minoritetsgrupper og går på gaden for at hylde mangfoldighed, siger Clara Thylstrup fra Antiracistisk Ungdom til Modkraft. 

Læs om begivenheden »Demonstration for mangfoldighed – Nej til racisme« på facebook.

I Aarhus er der ligeledes både demonstration mod moskeer og mod racisme.

Venstrefløjens demonstration er arrangeret af folk fra Enhedslisten, men har samme parole som larmedemonstrationen på Rådhuspladsen i København, nemlig »Overdøv racisterne«.

Den starter samme sted og tid, som antimuslimerne har annonceret deres demonstration – klokken 10 på byens Rådhusplads.

I indkaldelsen til den kan man læse, at den antiracistiske protest hverken er for eller imod moskéer, men at man er imod racisme og ønsker, at »vise racisterne, at vi ikke ønsker dem i vores by«.

Læs om begivenheden »Overdøv racisterne Aarhus« på Facebook.

Ukendt sted i Odense og Aalborg

I Odense har »Nej til moskéer i Danmark«-initiativet annonceret en manifestation allerede lørdag den 25. maj.

Der er endnu ikke offentliggjort en lokalitet for begivenheden.

Men det har ikke forhindret byens antiracister i at indkalde til en demonstration for mangfoldighed i Flakhaven klokken 12 lørdag.

Arrangementet er ligesom i Aarhus »ikke ment som hverken for eller imod Moskeer – men for mangfoldighed og vores grundlovsgivne ret til religionsfrihed«.

Læs om »Demonstration for tolerance og respekt« i Odense på Facebook.

Moskémodstanderne har desuden annonceret en demonstration i Aalborg søndag den 26. maj – men har ikke her offentliggjort hverken tid eller sted.

Der er af samme grund endnu ikke indkaldt til en moddemonstration i Aalborg.

Redaktion: 

Tak fordi du bruger Modkraft.
Vi håber du har læst noget interessant eller oplysende.
Du kan støtte Modkraft via MobilePay: 50 37 84 96

Annonce