Annonce

Mexico
14. oktober 2014 - 21:55

Massedrab på mexicanske studenter mødes med protester

Borgmesteren og politichefen er stukket af, mens 26 politibetjente er anholdt i skandalen om kidnapning og formodet massedrab på 43 lærerstuderende efter en demonstration i Mexico. Imens vokser folkelige protester over myndighederne i omfang og styrke.

Regeringsbygningen i den mexicanske delstat Guerrero blev mandag stukket i brand af vrede demonstranter.

De kræver delstatens guvernør Angel Aguirre’s afgang efter fundet af ligene af flere af de 43 lærerstuderende, der har været forsvundet siden de blev anholdt til en demonstration i byen Iguala i slutningen af september.

Både byens politichef og borgmester er stukket af, og 26 politibetjente er blevet anholdt i sagen, der ifølge flere internationale medier har afsløret et samarbejde mellem myndighederne og lokale narkokarteller.   

I flere lande – herunder Danmark – har der været afholdt demonstrationer i solidaritet med studenterbevægelsen og de pårørende samt i protest over myndighedernes rolle i skandalen i Mexico. 

Læs artiklen »Mexican anti-riot police sent to Guerrero after clashes« hos BBC.

Læs artiklen »Massakre på studenter efter demonstration i Mexico« hos Modkraft.

Massegrave med forkullede lig

Det er stadig uklart hvorfor politiet greb ind overfor den fredelige studenterdemonstration, som blev afholdt i byen Iguala den 26. september.

Deltagerne var ubevæbnede lærerstuderende fra uddannelsescenteret Normal Raúl Isidro Burgos school nær Chilpancingo, der har en lang tradition for venstreorienterede politiske holdninger, og demonstrerede for bedre vilkår for bedre arbejdsvilkår.

Angiveligt udviklede situationen sig, da nogle studerende besatte nogle busser og efterfølgende blev angrebet af politifolk og ukendte gerningspersoner, der skød og dræbte seks mennesker. 

Øjenvidner fortæller, at de 42 lærerstuderende, der siden er forsvundet, blev bagbundet og ført væk af politiet.

Omkring en uge senere bliver ligene af 28 af dem fundet i en massegrav – forkullede efter at være brændt. Der er også fundet andre massegrave i området, men her er ligene endnu ikke identificeret.

Ifølge flere medier skal de skyldige i bortførelsen og drabene findes hos et lokalt narkokartel, som i samarbejde med politiet ønskede at stoppe studenterprotesterne. Men da både byens politichef og borgmester er stukket af, så har det endnu ikke været muligt at komme til bunds i hele omfanget af sagen.

Læs artiklen »Mexico: Violence in Guerrero, Missing Students, Clandestine Graves and Mass Confusion« hos Revolution News.

Tradition for protester og undertrykkelse

Dermed indskriver episoden sig i en lang og dyster tradition i Mexico for overgreb og forfølgelse af landets stærke, venstreorienterede studenterbevægelse.

Ifølge officielle tal blev 40 dræbt, mens borgerrettighedsorganisationer siger, at helt op mod 300 mistede livet, da soldater den 2. oktober 1968 åbnede ild mod en studenterdemonstration.

De seneste år har særligt lærerne og lærerstuderende stået forest i kampen imod regeringens neoliberale reformer.

September sidste år førte det til store protester, da 3.000 kampklædte politibetjente med vandkanoner ryddede en teltlejr på Zocalo Pladsen i Mexico City, hvor lærere har boet i fem måneder for at vise deres modstand mod en kommende uddannelsesreform.

De universitetsstuderende var også en aktiv spiller i den seneste valgkamp i 2012, hvor de skabte kampagnen #YoSoy132 inspireret af Occupy Wall Street og den spanske M15-bevægelse, vendt mod den nuværrende præsident Enrique Peña Nieto.

Læs analysen »State Behind the Murders of Students from Mexican Teacher College« hos Global Exchange.

Læs artiklen »Varm velkomst til Mexicos ny præsident« hos Modkraft.

Læs artiklen »Læreres protestlejr ryddet i Mexico City« hos Modkraft.

Støtte og solidaritet

Onsdag den 8. oktober var demonstrationer i byer over hele Mexico samt i 15 andre lande med krav om at få sagen opklaret og dømt de skyldige.

I Danmark samlede gruppen International Forum samme dag omkring 15 mennesker foran den mexicanske ambassade i København.

– Vi er her i dag for at vise vores støtte og solidaritet med de savnede studerende og for at vise, at vi tager afstand fra den måde det mexicanske system fungerer på, fortalte er en af initiativtagerne til demonstrationen, Ana Maria Mendez, til NetAvisen.dk.

Læs artiklen »Danskere råber op: Find de forsvundne unge i Mexico« hos Netavisen.dk.

Læs artiklen »Iguala protests go worldwide« hos Mexico News Daily.

Læs artiklen »Social opstand i Mexico« hos Modkraft.

Redaktion: 

Tak fordi du bruger Modkraft.
Vi håber du har læst noget interessant eller oplysende.
Du kan støtte Modkraft via MobilePay: 50 37 84 96

Annonce