Århus Universitet var samlingspunkt for en to-dages konference, »Marx nu« med omkring hundrede deltagere og oplæg fra alt fra 1. års studerende til professorer. Konferencen skriver sig ind i en international kapitalisme-kritisk tendens, men blev af og til en støvet og lidt intern affære.
Marx’ spøgelse genopstod, da Selskab for Marxistiske Studier 9. september bød velkommen til en velbesøgt to-dages konference på Aarhus Universitet med titlen »Marx nu.«
Konferencens formål var ifølge arrangørerne, at samle og gøre status over den stigende interesse for Marx, marxisme og kapitalisme-kritik, der har vist sig inden for universitetet siden den globale økonomiske krise i 2008 og de mange sociale protestbevægelser verden rundt.
Og spørgsmålet er, om den »gamle Marx« eller »Marx himself«, som han blev refereret til under de to dage kan hjælpe os med nogle forklaringsmodeller og løsninger på den elendige forfatning, som verden er i.
Ifølge en af arrangørerne skal konferencen blive et fast forum for debat
–Vi har oplevet en helt enorm interesse for marxistisk forskning over de sidste par år – særligt blandt yngre forskere og studerende. Krisen har givet kapitalisme-kritikken vind i sejlene. Vi håber på, at konferencen kan bidrage til udviklingen ved at etablere et fast forum for debat og idéudvikling, udtaler Mikkel Flohr fra arrangørgruppen til Modkraft.
I invitationen kunne man læse, at marxisme skulle forstås i bred forstand, så den inkluderede de forskellige traditioner og tanker, der på den ene eller den anden måde forholdt sig til eller var inspireret af »den frigørende og kritiske impuls i den marxistiske tradition.«
Oplæggene var sat til 30 minutter efterfulgt af 15 minutters diskussion, og det gav konferencen tempo, og vidnede om god planlægning fra arrangørernes side, så tilhørerne ikke faldt for meget hen i den populære positur med fingrene i et greb om hagen.
Programmet bød på alt fra oplæg med titlen »Accelerationismen post mortem – En marxologisk obduktion« over til de mere traditionelle såsom » Proletariatet som kapitalismens konstitutive umulighed«. Derudover var der givet plads til beretninger om bl.a. insurrektionististen og politiagenten Edgar Bauer, og den danske (kommunistiske) modstandsbevægelse.
Der var arbejdskritik, en introduktion til et marxistisk BNP og teoretikere som Althusser og og Ellen Meiksins Wood, der blev nævnt igen og igen. Men fælles for deltagerne både blandt publikum og oplægsholdere var, trods en rimelig aldersspredning, en vis form for homogenitet.
På trods af variationen i oplæggene var der ikke nogen tvivl om, at konferencen mest var for de allerede-indviede.
Flere gange under spørgsmålsrunderne efter oplæggene faldt kommentarer som »Jeg kan forstå, du har læst mit værk siden sidst, vi diskuterede det«, som Curt Sørensen, der er professor emeritus ved Aarhus Universitet sagde.
Han holdte oplæg under overskriften » Kapitalisme, deltagelseskrise og massepolitik«. Efter at have modtaget kritik for sit fokus på »deltageren« som figur efterlyste Curt Sørensen da også noget oprør »Hvor er modstanden«?, Spurgte han og sagde
»Jeg er for gammel til sådanne projekter. Hvad der kommer i stedet for en deltagerkrise, det må være ungdommen, der finder ud af det.«
Hvis konferencens formål var at udbrede den marxistiske forskning eller tradition, kan man nok konkludere, at det primært var en fortsættelse af en samtale, der allerede eksisterer i nogle kredse på universiteterne.
Selskab for Marxistiske Studier planlægger at afholde en konference om året, og anser konferencen som begyndelsen på noget, der både skal være mere intellektuelt omfattende og inkluderende.
–Vi håber at kunne etablere et forum for marxistisk forskning og idéudvikling og vi vil gerne forbedre formatet til næste år. Vi vil for eksempel gerne gøre det større, mere inklusivt og ændre kønsfordelingen, siger Mikkel Flohr fra arrangørgruppen til Modkraft.
At arrangørerne er opmærksomme på denne problematik er vigtigt. Først og fremmest var der én kvinde, Karen Helveg Petersen, blandt de 17 oplægsholdere, og udover den ene af de nærværende skribenter talte heller ikke mere end et par håndfulde kvindelige kønsidentiteter blandt publikum, sig selv medregnet.
Om konferencen vokser sig lige så stor som Historical Materialism i London eller den kommende Marx2016 konference i Stockholm vides ikke. Men der er vilje til marxistisk hedonisme – to dages MDMA trip for akademikere, uden så stor prioritet af formidling, men udveksling af praksis og et kig ind på de respektive Ph.d. kontorer.
Indtil videre har »Marx Nu« konferencen vist, at det er muligt at samle kapitalisme-kritisk forskning i Danmark og skabe en genopblomstring af interessen for den gamle Marx.
Man kan følge med på Selskabet for Marxistiske Studiers facebookside
Eller på selskabets hjemmeside
Se også personlisten på Modkraft Biblioteket om Ellen Meiksins Wood.
Tak fordi du bruger Modkraft.
Vi håber du har læst noget interessant eller oplysende.
Du kan støtte Modkraft via MobilePay: 50 37 84 96