Annonce

Udland
28. januar 2014 - 16:07

Kystvagt anklages for ansvar for flygtningeforlis med 11 druknede i Grækenland

Et skibsforlis ved øen Farmakonisi sætter nyt fokus på græske myndigheders behandling af flygtninge. EU's kommissær for menneskerettigheder rejser alvorlig kritik af Grækenland.

Mandag den 20. januar kæntrede en båd med flygtninge, de fleste fra Syrien, ud for den græske ferieø Farmakonisi.

Nu er spørgsmålet, om de om de otte børn og tre voksne, der druknede, var offer for et hændeligt uheld eller for de græske myndigheders hensynsløshed.

Hvad der skete er stadig uklart. Diametralt modstridende forklaringer fra flygtningene og fra besætningen på et kystvagtskib, der mødte dem i rum sø, er genstand for debat i Grækenland, hvor ulykken på ny har sat gang i debatten om flygtningepolitikken.

Lørdag den 18. januar demonstrerede venstrefløj, fagforeninger og antiracister i Athen, og senere på ugen er der taget initiativ til nye demonstrationer i den græske hovedstad. 

Og premierminister Samaras har taget initiativ til en undersøgelse, der skal afklare det spegede forløb.

Læs »Greece Probes Boat Sinking Abuse Charges« hos Greek Reporter

»Fuck Jer«

Ifølge vidner blandt de overlevende kæntrede den overfyldte båd, mens den græske kystvagt i for høj fart trak den væk fra Grækenland og vest på mod Tyrkiet. Og da nogle af de skibbrudne forsøgte at komme om bord i kystvagtens fartøj, blev de skubbet tilbage i vandet  

– De sparkede os for at holde os ude af båden. Da kvinderne begyndte at skrige, råbte de »fuck jer«, fortæller en overlevende til Greek Reporter.

En anden af de overlevende, Abdul Sabur fortæller, at besætningen på kystvagtens båd trak pistoler og truede flygtningene.

Læs »Farmakonisi Incident, What Really Did Happen?« hos Greek Reporter

Kystvagtens version

Den græske kystvagts version er noget anderledes: Flygtningenes fartøj blev ikke trukket mod Tyrkiet, men mod Farmakonisi og med en forsvarlig hastighed.

Ifølge den græske Kystvagt kæntrede båden, da to af flygtningene faldt overbord, og de resterende hastede til bådens ene side for at redde dem. At besætningen skulle have været brutale mod flygtningene, afviser kystvagten.

»Vi lægger den største vægt på respekten for menneskerettigheder og borgerrettigheder, når vi planlægger og udfører den slags operationer. Officererne sætter alt ind på at undsætte nødstedte, uden hensyn til dårligt vejr, specielle forhold i farvandet eller til fartøjerne, der i de fleste tilfælde ikke er egnet til at sejle på havet«, skriver den græske kystvagt

Kritik fra EU

Også uden for Grækenland har sagen om de druknede flygtninge vakt opsigt, også hos EU’s kommissær for menneskerettigheder Nils Muižnieks, der tilsyneladende ikke fæstner særlig lid til kystvagtens version.

Han mener, at der var tale om et fejlslagent forsøg på at deportere flygtningene, og at Grækenland dermed er på kant med international lov og egne løfter om at følge den.

– Den græske regering har lovet at sætte en stopper for denne ulovlige praksis. Jeg opfordrer den græske regering til at gøre dette løfte til virkelighed, erklærede Nils Muižnieks efter ulykken. 

Læs »Migrants saved in Greek boat accident mourn relatives – and dispute claims« i The Guardian
http://www.theguardian.com/world/2014/jan/27/greek-boat-tragedy-migrant-survivors-mourn-lost-relatives

Redaktion: 

Tak fordi du bruger Modkraft.
Vi håber du har læst noget interessant eller oplysende.
Du kan støtte Modkraft via MobilePay: 50 37 84 96

Annonce