Annonce

Most wanted terrorist
13. maj 2013 - 17:24

Kvindelig Panter-aktivist jages som top-terrorist

Black Panther Party-medlemmet Assata Shakur, der lever som politisk flygtning på Cuba, er som den første kvinde nogensinde kommet på FBI's liste over verdens mest eftersøgte terrorister på grund af en 40 år gammel mordsag.

Black Panther Party- og Black Liberation Army-medlemmet Assata Shakur blev i 1973 idømt livsstid i fængsel for mordet på en militærpolitibetjent.

I forbindelse med skudepisoden blev en af hendes kammerater, der ligeledes var medlem af den berømte sorte selvforsvarsgruppe, dræbt, og Assata Shakur blev selv ramt af to skud.

Hun blev fundet skyldig, selvom hendes forsvarsadvokat under retssagen angiveligt kunne fremlægge bevis for, at hun på gerningstidspunktet ikke havde affyret noget skud.

I 1979 flygtede den morddømte aktivist fra højsikkerhedsfængslet Hunterdown County, og efter at have levet flere år i under jorden fik hun i 1984 politisk asyl på Cuba, hvor hun stadig opholder sig.

På 40 årsdagen for drabet – den 2. maj – har det amerikanske forbundspoliti FBI besluttet, at sætte Assata Shakur på listen over verdens mest eftersøgte terrorister.

Læs mere i artiklen »Tupac's Aunt Assata Shakur Is First Woman On FBI's Most Wanted Terrorist« Huffington Post. 

Se tv-indslaget »Assata Shakur in Her Own Words« hos Democracy Now.

Se tv-indslaget »Angela Davis and Assata Shakur's Lawyer Denounce FBI's Adding of Exiled Activist to Terrorist List« hos Democracy Now.

Politisk pres på Cuba

I forbindelse med terrorstemplingen af Assata Shakur har delstaten New Jersey desuden udstedt en dusør på 1 million dollars oveni den i forvejen 1 million dollars store dusør til den, der kan hjælpe myndighederne med at pågribe Shakur.

Ifølge den tyske avis Junge Welt kan den opsigtsvækkende beslutning fra de amerikanske myndigheders side have til formål, at sætte politisk pres på Cuba.

Offentliggørelsen af FBI's reviderede liste over de mest eftersøgte terrorister kommer nemlig samtidig med, at den amerikanske administration har tilføjet landet til deres liste over lande, der understøtter terrorisme – på linje med lande som Iran, Syrien og Sudan.

Adjunkt i statskundskab ved University of Oregon, Joseph Lowndes, skriver i et blogindlæg på hjemmesiden Huffington Post, at genoplivningen af sagen desuden kan medføre en »omskrivning af historien« om den sorte borgerrettighedsbevægelse.

»Hvordan vi forstår fortiden har afgørende betydning for vores politiske nutid, og at gøre Shakur, som er symbol på 60ernes og 70ernes sorte militans til en toptrussel mod den nationale sikkerhed, tjener til at kriminalisere den største bevægelse for demokrati i det 20. århundrede,« skriver Lowndes på sin blog.

Han konkluderer:

»Det gennemgribende angreb på de sociale bevægelser i 1960erne og 1970erne, som FBI stod bag, er stadig som et åbent sår i dette land. Det, vi har brug for, hvis vi vil hele det sår, er en troværdig gennemgang af den statslige repression i denne æra, ikke at gøre Shakur til syndebuk.«

Læs bloggen »Why the Hunt for Asssata Shakur Matters« hos Huffington Post.

Redaktion: 

Tak fordi du bruger Modkraft.
Vi håber du har læst noget interessant eller oplysende.
Du kan støtte Modkraft via MobilePay: 50 37 84 96

Annonce