Annonce

Lørdag den 8. marts
7. marts 2014 - 14:02

Kvinde kend din kampdag: Her er de fedeste fester, den bedste brunch og de vildeste demoer

Pensioniststrip, sauna-brunch og demonstration mod macho-røvhuller: Lørdag den 8. marts er en festdag for den kønslige ligestillings sejre og en kampdag mod de skævheder, der ikke er rettet op endnu. Få et overblik over dagens arrangementer her.

Fra morgenstunden til langt ud på natten fejres Kvindernes Internationale Kampdag lørdag den 8. marts i hele Danmark.

Store og små græsrodsinitiativer inviterer ligesom venstrefløjen, fagbevægelsen og minoriteter på kryds og tværs til en unik dag med massere af fester, debat og demonstrationer.

Her er et overblik.

Få styr på historien: »8. marts - oprindelse og historie« hos Modkrafts Bibliotek.

Læs også bloggen »8. marts« hos Modkraft.

'Forbyd Sexkøb Nu!'

'8. marts-initiativet' og Kvinderådet inviterer til heldagsevent i Kulturhuset Lyrskovsgade 4 ved Enghave Plads på Vesterbro i København.

Fra kl. 13.00-23.00 er der workshops og oplæg om blandt andet hverdagssexisme, kvindekroppen og den kønslige skævhed i kontanthjælpsreformen. Derudover vil der være taler, mad og fest.

Læs mere om begivenheden hos Kvinderådet.

I forlængelse af arrangementet er der demonstration, der starter i Kulturhuset kl. 16 med parolen »Forbyd Sexkøb Nu!«.

Her vil der være mulighed for at høre taler af Sundheds- og omsorgsborgmester i København Ninna Thomsen (SF), Marion Pedersen (V), Yildiz Akdogan (S) og Rosa Lund (EL).

Læs mere om demonstrationen her.

Hvis man har husket at melde sig til, så kan man allerede starte dagen med brunch og debat om »de moralske og juridiske perspektiver på fri abort anno 2014« fra kl. 10.30 i Danner.

Læs mere på Danners hjemmeside.

Kl. 12.00 kan man hygge og diskutere med den nystartede feministiske basisgruppe "Livmoderfeministerne" i Kulturhuset Støberiet på Blågårdsplads på Nørrebro.

»Vi tror ikke, at målet for kvindebevægelsen var at tilfredsstille markedets behov for arbejdskraft på bekostning af omsorgen, børnene og moderskabet. Vi ønsker at bidrage med et modspil til den traditionelle feminismes syn på moderskabet som en hindring for selvudfoldelse og frigørelse. Og vi ønsker at gøre op med den snævre fokusering på lønarbejde som det frigørende projekt,« skriver basisgruppen i deres indkaldelse.

Læs mere om arrangementet »Livmoderfeministisk 8. marts« på facebook.

LGBT-folket fester og hygger

En gruppe, der kalder sig G37 holder fest Kvindehuset i Gothersgade for lesbiske, transer, bi- og heteroseksuelle kvinder.

Der lokkes med fællessang, pensioniststrip og trampedans hele natten til mellem 30 og 70 kroner pr. næse.

Læs mere om festen her.

I Bøssehuset på Christiania er der også fest med mad og oplæg fra hele verden.

Netværket 'De Etniske Rødstrømper' serverer mad og fortæller om deres arbejde med integration på Nørrebro.

SF's folketingsmedlem Özlem Cekic fortæller om hendes forhold til kampdagen, ligesom Demos Kvindegruppe og Cirkus Panik er på plakaten mens 'Sonja's søstre' fra Aarhus spiller op til dans.

Læs mere på Bøssehusets hjemmeside.

På Trabibar på Nørrebro kan man støtte kampen for LGBT-asylansøgere, når aktivister fra initiativet 'LGBT Asylum' står i baren mellem kl. 21.00-23.00

Læs om begivenheden her.

Tidligere på dagen – fra kl. 11.00 – kan man komme til vegansk brunch i Sjællandsgade Bad på Nørrebro, hvor der vil være mulighed for karbad og sauna, og måske en lille sang.

Arrangementet er lavet af "Feministisk Forvandling" og er åbent for kvinder, transpersoner, lesbiske og »folk der ofte bliver set som hunkønsvæsen«.

Læs mere på Sjællandsgade Bads hjemmeside.

Fagbevægelse på pletten

Danmarks Socialdemokratiske Ungdom (DSU) holder ligestillingskonferece hos fagforeningen Dansk Metal Hovedstaden.

Her kan man høre Annelise Rasmussen, som har arbejdet med ligeløn i fagbevægelsen, fortælle om hvilke strukturer, der gør at kvinder får mindre i løn, og hvilket arbejde de gjorde i fagbevægelsen for at mindske uligheden i lønnen.

Desuden kommer Mikkel Krogsholm fra liberal alliance på besøg for at skabe debat med udgangspunkt i hans eget syn på ligestilling.

Læs om arrangementet her.

FOA inviterer til taler, musik og vin på Staunings Plads, hvor direktøren for Kvinfo Nina Groes taler og Janne Lærkedahl med band spiller fra kl. 15 i fagforeningens lokaler.

Læs mere her.

Også i Jyllands hovedstad er fagbevægelsen på pletten.

I Aarhus er Kvindemuseet i Danmark, KvindePolitisk Forum, LO, Dansk Sygeplejeråd, SocialpædagogernesLandsorganisation, FOA, BUPL, Aarhus Lærerforening og Socialrådgiverforening således gået sammen for at skabe et brag af et heldagsarrangement.

Hør Kira Skov Kvartet spille live, spis brunch, hør om kvindernes kamp for ligestilling i 1800-tallet samt mediernes behandling af kvindelige politikere.

Der er også debat med Camilla Fabricius-Jensen (S) fra Aarhus Byråd, Susanne Helene Buch Nielsen (SF) fra Regionsrådet og Enhedslistens Johanne Schmidt-Nielsen.

Læs alt om arrangementet her.

Unge socialister i hele landet

Socialistisk Ungdomsfront (SUF) har indkaldt til demontration under parolen "Kvinde, kræv respekt - hver dag" kl. 13 på Blågårds Plads.

Samtidig arrangerer ungdomsorganisationen aktioner, fest og fællespisning i Aarhus på dagen, mens der i Kolding er »Kage for ligestilling« og uddeling af løbesedler i Slagelse, Haderslev-Aabenraa, Nakskov, Silkeborg og Vejle.

Få overblik på SUF's hjemmeside.

I Odense sættes der kritisk fokus på regeringen, når en håndfuld græsrodsaktivister kalder til kamp mod kontanthjælpsreformen og den gensidige forsørgelsespligt under parolen »Bevar Velfærden«.

Læs mere om demonstrationen her.

I Aalborg i Socialisternes Hus på Søndergade markeres dagen med oplæg af Karina Rohr Sørensen fra folkebevægelsen mod EU ligesom der er planlagt uddeling af løbesedler med fokus på ulighed i løn mellem kønnene.

Læs om begivenheden i Socialisternes Hus i Aalborg her.

Hos Oktober Bogcafe i København kan man diskuterer kvindekampens forhold til kampen mod EU og militarisering med Dorte Grenaa fra kommunistpartiet APK, ligesom der vil være sang og klavermusik.

Læs mere her.

Venstreradikale tager natten tilbage

Aktivister med forbindelse til den venstreradikale bevægelse har indkaldt til demonstration under overskriften »Tag Natten Tilbage« kl. 21 på Gammel Torv.

Det er gruppen »Sprængfarlige Feminister« som står bag og herfra lyder det, at demonstrationen ikke er separatistisk i traditionel forstand, men dog alene er for folk, der »oplever direkte sexistisk og heteronormativ undertrykkelse«.

– Vi går til kamp mod systemet. Mod forbrugskultur, vestlig imperialisme, racisme og den hvide mands magt. Mod sexisme, heterosexisme og voldtægtskultur. Fuck homonationalisme, macho-røvhuller og slipsefyre, der sætter dagsordnen for alle os andre! Vi vil ikke være en del af det heterosexistiske, racistiske, patriarkalske, klasseopdelte lorte-system. Vi vil ikke lade os normalisere, står der i grundlaget for arrangementet.

Læs om demonstrationen »Tag natten tilbage« på facebook.

Efter demonstrationen har 'Queerious Bar Copenhagen' og 'Den Queer-Feministiske Redaxion' sørget for fest i Kollektivet BumZen på Nørrebro med DJ's  til den lyse morgen.

Læs om festen »Tag dansegulvet tilbage« her.

Hip hop på Diamanten og Staden

Videnscenteret Kvinfo fejrer kampdagen på Den Sorte Diamant i København med musik fra en række kvindelige kunstnere, blandt andre Nordafrikas ukronede rap-dronning Soultana fra Marokko, Annika Aakjær og Pernille Rosendahl. 

Læs om koncert-arrangementet hos Kvinfo.

Også på spillestedet Loppen på Christiania kan man danse og feste med kvindelige artister indenfor hip hop-genren, hvor blandt andre Dynasty fra USA er på scenen.

Læs om koncerten her.

Redaktion: 

Tak fordi du bruger Modkraft.
Vi håber du har læst noget interessant eller oplysende.
Du kan støtte Modkraft via MobilePay: 50 37 84 96

Annonce