Annonce

Dagbladet Arbejderen
22. august 2012 - 13:25

Kommunistisk talerør forvandles til tabloid-avis

Nyt layout med større billeder og overskrifter, en skarpere journalistisk profil og fire ekstra sider skal sikre dagbladet Arbejderen flere abonnenter og fortsat mediestøtte fra staten.  

Det bedste forsvar er et angreb.

Sådan lyder ræsonnementet bag en relancering af dagbladet Arbejderen, som betyder, at den lille venstreorienterede avis som udgives af Kommunistisk Parti, den 1. september får ny grafisk identitet og 33 procent mere indhold.

Et udvalg under Kulturministeriet foreslog sidste år, at Arbejderen skal fratages det årlige tilskud fra staten på 1,7 millioner kroner i distributionsstøtte, fordi avisen udgives af et politisk parti.

De politiske forhandlinger på Christiansborg om fremtiden for mediestøtten genoptages samme dag, som Arbejderen går i luften med ny identitet.

Og relanceringen skal gerne være med til at få politikerne til at droppe enhver tanke om at fjerne det livsvigtige tilskud. 

– Vi svarer offensivt igen ved at vise, at Arbejderen er et seriøst alternativ til den borgerlige presse. Vi vil forbedre vores journalistik og samtidig lave en mere indbydende, tabloid avis, fortæller Arbejderens ansvarshavende redaktør Birthe Sørensen til Modkraft.dk.

Læs artiklen »Tabloid front! Arbejderen relancerer« hos Fagbladet Journalisten.

Læs artiklen »Arbejderen er lukningstruet« hos Modkraft.

Større overskrifter og billeder

Når Arbejderen går i en mere tabloid retning, betyder det i praksis større overskrifter, flere billeder og vægt på flere indgange som info-grafik, faktabokse og citater.

Dette sker, ifølge avisens redaktør, for bedre at nå målgruppen i arbejderklassen, og det sker i forlængelse af avisens erklærede målsætning om at sætte dagsordenen i fagbevægelsen.

– Selvom kun seks procent af danskerne er akademikere, fylder almindelige arbejdere og den faglige kamp forsvindende lidt i de landsdækkende medier. Det vil vi rette op på. Vi vil gøre arbejderne synlige gennem arbejdspladsreportager og dækning af faglige kampe i ind- og udland, fortæller Birthe Sørensen.

På indholdssiden bliver der lanceret en ny 2. sektion på fire daglige sider, der rækker udover avisens klassiske fokus på EU, imperialisme og velfærd.

På de nye sider vil der blive stillet skarpt på unges levevilkår, identitet og politiske kampe under overskriften »Avanti«, mens der andre dage kan læses om marxistisk teori i »Teori & Praksis«.

Samtidig oprettes der en helt ny redaktion med navnet »Arbejde & Kapital«.

Den skal kvalificere den debat om kapitalisme, der er fulgt i kølvandet på finanskrisen, og vise sammenhængen mellem økonomi, løn og arbejdsvilkår.

– Her kan Arbejderen som landets eneste marxistiske dagblad give nogle af de analyser og forklaringer, som de andre medier mangler. Det er her, du kan læse, hvordan krisen hænger sammen med vores måde at producere på, eller møde de mennesker på fabriksgulvet, der skal lægge krop til politikernes krav om længere arbejdstid, siger Birthe Sørensen.

Generelt skal kvaliteten styrkes i de enkelte artikler, og journalistikken bliver et separat indsatsområde.  

– Vi vil have flere grundige historier med flere kilder og en grundigere research. Overliggeren skal hæves i den daglige avis. Vi kan ikke konkurrere på at komme først, men kan blive bedre til at skabe sammenhæng, overblik og folde historierne ud, siger Arbejderens redaktør.  

Læs artiklen »Medieeksperter støtter Arbejderens kamp for mediestøtte« hos Modkraft.

Nye arbejdsgange og hjemmeside

Den kommende relancering er et resultat af et års intensivt arbejde på redaktionen og betyder blandt andet en grundlæggende omstrukturering af avisens arbejdsgange.

Journalisterne skal fremover skrive direkte til avisens hjemmeside, hvorefter artiklerne eksporteres til grafisk opsætning i den trykte avis.

Omlægningen har også medført en total udskiftning af Arbejderens hard- og software, trykproces samt ombygning af lokalerne på redaktionen i København.

Også på avisens hjemmeside bliver der en række ændringer.

Fotos går fra 960 til 1.200 pixels i bredden, og skriften på brødteksten bliver markant større end hos andre dagblade for at øge læsbarheden.

Undersektionerne er skåret væk til fordel for en mere enkel kategorisering af stoffet, og visningen af seneste artikler fra menupunkter er udvidet med fotos.

På temasiderne og sektionsvisningerne vil brugerne ikke længere skulle bladre tilbage i gamle sider, men får i stedet indlæst resultaterne i takt med, at de scroller ned ad siden – en funktion, som mange blandt andet kender fra Facebook.

– Danskernes computere og skærme bliver hele tiden større, og måden vi bruger nettet på udvikler sig. Det er kun naturligt, at hjemmesiderne følger med, siger art director Rune Bødker fra det grafiske kooperativ Rabotnik, der står bag Arbejderens nye design på både tryk og web.

30 års jubilæum

Dagbladet Arbejderen udkommer i dag tirsdag til lørdag, og det bliver der ikke ændret på.

Derimod skal relanceringen gerne medføre flere abonnenter end de 2.500 mennesker, der på nuværende tidspunkt betaler for at få tilsendt avisen.

– I øjeblikket oplever vi en status quo i forhold til abonnenter, men det er ikke godt nok. Vi skal vokse og håber, at den nye avis kan være med til at overbevise folk om, at de skal betale for avisen, siger Birthe Sørensen.

For at tiltrække flere nye læsere, så tilbyder Arbejderen i forbindelse med relanceringen avisen tre uger gratis.     

Desuden er der annonceret en stor fest på Nørrebro i København den 1. september, da relanceringen falder sammen med avisens 30 års jubilæum.

Her optræder blandt mange andre entertaineren Niels Hausgaard, som mener, at avisen spiller en vigtig rolle i det danske samfund.

– Jeg er med til at fejre Arbejderen, fordi avisen stiller spørgsmål, der ellers ikke ville blive stillet. Vores demokratis højeste myndighed er den folkelige debat. I den debat må Arbejderens stemme ikke mangle, siger Niels Hausgaard i en pressemeddelelse sendt til Modkraft.dk.

Læs mere om begivenheden »Arbejderen - 30 års fødselsdagsfest« i Modkrafts kalender.

Redaktion: 

Tak fordi du bruger Modkraft.
Vi håber du har læst noget interessant eller oplysende.
Du kan støtte Modkraft via MobilePay: 50 37 84 96

Annonce