Annonce

Udland
10. oktober 2013 - 15:31

Kaos på venstrefløjen i Ungarn

Demonstranter vælter statue af Ungarns konservative premierminister - og undsiges af landets største socialistparti. Ungarns demokratiske opposition har svært ved at finde fodslag i kamp mod den nationalkonservative regering og antidemokratiske tiltag.

[Budapest:] Clark Adam-pladsen ligger ved Donauflodens Budaside midt i Ungarns hovedstad Budapest.

Her fejrer den ungarnske centrum-venstrefløjsorganisation Szolidaritas sin to-års-fødselsdag med en offentlig demonstration. Talerlisten tæller nogle af de mest fremtrædende kritikere af den nuværende konservative premierminister Viktor Orbán.

I den ene ende af pladsen kan en enorm statue dækket af en lige så enorm hvid pressening ses.

Pladsen fyldes lige så stille op, og da arrangementet går i gang er mellem 1.000 og 1.500 mennesker troppet op. Dusinvis af hvide flag med »Szolidaritas« skrevet med rødt flagrer i vinden.

Tiden er inde for en samlet opposition mod Orbán-regimet, lyder det i invitationen til demonstrationen.

At dømme efter klapsalverne på pladsen er de fremmødte enige. En af dem, den 40-årige telekommunikatør Csabas, fortæller os, at folk har fået nok af højrefløjen. De vil af med Orban, eller »Viktaroren«, som han kaldes som en sammentrækning af hans fornavn og hans politiske praksis.

At vælte Orbán bliver dog sværere end som så.

Siden han kom til magten i 2010, har han gennemført en lang række antidemokratiske forfatningsændringer og love. Det til trods viser de seneste meningsmålinger, at han med sit Fidesz-parti kan se frem til at beholde et to-tredjedeles-flertal i parlamentet og dermed ufortrødent fortsætte med at afmontere demokratiet på legal vis.

Parallelt med det vil det nyfascistiske Jobbik-parti formentlig kunne fortsætte dets hetz mod jøder, romaer og andre minoritetsgrupper.

Oppositionen er splittet

Szolidaritas er en del af centrumvenstresammenslutningen Együtt 2014 (’Sammen 2014’).

Sammenslutningen blev dannet tidligere på året med det ene formål at vælte premierminister Viktor Orbáns nationalkonservative regering, når der næste år er valg til parlamentet.

Foruden pressefrihedsgruppen Milla tæller Együtt 2014 også Sammenslutningen for Patriotisme og Fremskridt med Gordon Bajnai i spidsen.

Bajnai, der var uafhængig premierminister fra 2009-10, inden Orbán tog over, er leder af Együtt 2014 og kandiderer således endnu en gang til premierministerposten. Indtil videre i hverfald.

Situationen er nemlig den, at Együtt 2014 som en ny politisk spiller hverken har sæder i parlamentet eller nogen forankring i civilsamfundet. Chancerne for, at de selv kan vælte Orbán, er minimale. I erkendelse af det indgik de for nylig valgforbund med socialistpartiet MSzP.

De to partier har delt landets valgkredse mellem sig for at undgå at stjæle vælgere fra hinanden.

MSzP er Ungarns største oppositionsparti og har derfor den parlamentariske magt, som Együtt 2014 mangler.

Partiet lader dog ikke til at have rejst sig fuldstændigt fra det knæk, det led i 2006, hvor dets daværende leder, Ungarns daværende præmierminister, Ferenc Gyurcsány i en tale på et internt møde fortalte, hvordan regeringen i årevis havde løjet for parlamentet og befolkning morgen, middag og aften.

Talen blev optaget og lækket og medførte de største demonstrationer på denne side af Murens fald.

Et andet problemet er, at MSzD har deres egen kandidat til premierministerposten, partilederen Attila Mesterházy. En koalition med to præmierministerkandidater tegner ikke ligefrem et billede af en samlet modstand mod Orbán.

Og skal man tro de seneste meningmålinger, skader denne splittelse da også oppositionen.

Læs »The latest Medián poll: Left-liberal voters want a united front« på Hungarian Spectrum

Læs »With ’14 election looming, what to expect in fall« i Budapest Business Journal

Antidemokraten Orbán

Ungarn fremstod i 1990’erne som et mønstereksempel på et tidligere Østblok-land, der nu var genoprejst med markedsøkonomi og liberalt demokrati.

Med regeringen Orbán er landet nu blevet det fremmeste eksempel på noget, der var svært at forestille sig for bare et par år tilbage: vidtrækkende demokratiske tilbageskridt i et EU-land.

Ungarn fik da også for nylig bundkarakterer i en stor undersøgelse af demokratiets tilstand i EU-landene foretaget af den britiske tænketank Demos.

Sammen med Grækenland udgør landet det mest bekymdrende tilfælde af demokratisk tilbagegang.

Læs rapporten »Bakcsliders: Measuring Democracy in the EU« fra Demos

USA var hurtigt ude med kritik af Orbáns reformer. EU har lagt sag an mod landet for traktatbrud og har sammen med IMF nægtet af hjælpe Ungarn økonomisk.

Ungarerne har i flere omgange været på gaden i protest. Selv mener Orbán ikke, at han har gjort noget forkert: Han handler på det mandat, folket har givet ham.

Det demokratisk paradoks består i, at Orbáns antidemokratiske tiltag har udspillet sig inden for de rammer, det ungarnske liberale demokrati har opstillet.

Med 52 procent af stemmerne til Firdesz ved valget i 2010 fik Orbán kontrol over to tredjedele af parlamentet og dermed nok til at ændre landets forfatning.

Hvis man synes, det lyder som et udemokratisk misforhold mellem antallet af stemmer og parlamentspladser, bliver det værre endnu: Med den valgreform, Orbán har indført i 2010, ville Fidesz have fået 75 procent af stemmerne.

I 2002 og 2006, hvor han tabte, ville partiet have fået flertal.

Fidesz-partiets dominans i parlamentet bekymrer også Ivan, en 43-årig ingenør, som vi taler med på Clark Adam-pladsen.

Han sammenligner forholdene under Orbán med dem, han som ung så i Ceausescus Rumænien. Fidesz’ parlamentariske magt er ifølge Ivan større end Kommunistpartiets i tiden før den såkaldte tredje ungarnske republik:

– Derfor er det dem, der kan huske tiden før Sovjetunionens opløsning, som er blandt de mest oprørte ungarere, siger han.

Valgreformen er bare ét i en lang række af antidemokratiske tiltag, premierministeren har fået indført i sin relativ korte tid ved magten.

Fra begyndelsen af 2012 trådte en ny forfatning i kraft, der havde til formål at give Orbán mere magt. Flere poster og institutioner fik indskrænket deres uafhængighed.

Det gjaldt blandt andet datatilsynet og nationalbanken, der nu i højere grad styres af politisk udpegede personer.

Kort forinden blev dommeren Tünde Handó leder af højesteret og fik myndighed til at udpege alle fremtidige dommere. Hun er gift med det fremtrædende Fidesz-medlem József Szájer, der har skrevet udkastet til landets nye forfatning.

Når forholdet mellem det liberale demokratis institutioner på denne måde bliver for kærligt, må man sætte sin lid til, at pressen agerer kontrollerende statsmagt.

Men en ny medielov i Ungarn begrænser denne mulighed. Radiolicensen administreres nu yderst selektivt af et statskontrolleret selvskab. Den eneste regeringskritiske radiokanal Klubrádió fik valget om at blive en musikradio eller dreje nøglen om. Den valgte det sidste.

Forfatningsændringerne er også blevet brugt til historieskrivning og direkte delegitimering af Orbáns største politiske modstander, MSzP:

Partiet har nu officielt fået skylden for forbrydelser begået af det kommunistparti, det i sin tid udsprang af, men som det politisk nærmest intet har til fælles med i dag.

Og listen fortsætter: Arbejdsløse mister deres socialhjælp efter 90 dage, strejkeretten er begrænset, mindstelønnen er sat til 220 euro om måneden, og ægteskabet defineres nu i forfatningen som et forhold mellem en mand og en kvinde. Senest er det blevet forbudt at være hjemløs.

Læs »Homelessban passes, protests triggered« i Budapest Business Journal.

Dagen efter demonstrationen taler vi med Péter Kónya, formanden for Szolidaritas, på hans kontor i det centrale Budapest.

Han føjer til listen af lovændringer, at studerende på statsfinansierede uddannelser er tvunget til at blive i landet mindst ét år efter endt uddannelse.

– Det er jo helt hovedløs lovgivning i et EU-land, sukker han.

– Men det er kun ét eksempel på, hvordan politikken har bredt sig ud over sine grænser i Ungarn. Staten er tilstede på alle niveauer af ungarernes liv og vil definere for dem, hvordan de skal leve., siger han.

Antisemitismen vokser

Ungarn står imidlertid også over for et andet stort demokratisk problem, der er kommet snigende i skyggen af de antidemokratiske forfatningsændringer:  En voksende antisemitisme og generel hetz mod minoritetsgrupper.

Problemets parlamentariske udtryk hedder Jobbik; det ekstreme højrefløjsparti, der i 2010 høstede næsten 17 procent af stemmerne mod 2,2 procent i 2006.

Et sådan fremskridt ville give betydelig magt i de fleste parlamenter, men med Orbáns markante flertal, har han ikke direkte brug for at samarbejde med partiet.

Problemet er dog, at Orbán på grund af brudte valgløfter har mistet mange vælgere til Jobbik. Snarere end at tage afstand til Jobbik, har Orbán derfor forsøgt at nærme sig partiet med en højredrejning af sin egen politik.

Således er det lykkedes Jobbik at få indført flere bekymrende ting sammen med Fidesz.

På skolernes pensumlister figurerer der nu en række antisemitiske forfattere, og rundt om i landet er der rejst mindesmærker af Miklós Horthy, Ungarns facistiske leder fra 1920-44, der udleverede over 400.000 ungarnske jøder til Nazityskland.

Jobbik er et ekstremt parti med klare facistiske træk: Kommunisme, finanskapitalisme, jødedom, og liberalisme er alle forskellige træk ved den samme fjende. Denne fjendes kerne er staten Israel.

I partiet er der en frygt for, at Ungarn ’underkastes zionismen’ og opkøbes af jødiske kapitalister.

Det grundsyn har affødt udtalelser og handlinger, der er for ekstreme for Fidesz, og som Orbán har været nødt til at tage afstand fra.

Det er dog bemærkelsesværdigt, at Orbáns afstand oftest har været halvhjertet og tydeligvis taget på baggrund af en opportunistisk nyttekalkule snarere end en fundamental uenighed omkring menneskesyn og politik.

Det var eksempelvis tilfældet, da Jobbiks chefideolog, parlamentsmedlemmet Marton Gyöngösi, sidste år i parlamentet forlangte, at man registrerede alle ungarnske jøder og vurderede dem i forhold til deres sikkerhedsrisiko for Ungarn.

Orbán blev kritiseret for først at tage afstand fra udtalelserne efter folkelige protester og krav fra andre politikere.

Og så var der måden, han tog afstand på: »Vi ungarere er fast besluttede på at forsvare vores jødiske landsmænd«, lød det. En jøde er altså per definition ikke ungarer.

Det seneste eksempel er fra maj i år, hvor den Jødiske Verdenskongres blev afholdt i Budapest. Jobbik-tilhængere og medlemmer af partiets paramilitære gren Den Ny Ungarnske Garde demonstrerede mod fjenden Israel foran en synagoge i Budapest.

Orbán havde inden da forbudt demonstrationen, hvilket fik et Jobbik-parlamentsmedlem til at anklage ham for magtmisbrug.

En domstol gav anklageren medhold, og demonstration blev erklæret lovlig.

Er det et tegn på, at domstolene alligevel ikke styres politisk af Orbán? Formentlig ikke.

Det er nok snarere endnu et eksempel på, at oppertunisten Orbán forsøger at tækkes både tilhængere og modstandere af det ekstreme højre og bevare et tåleligt forhold til det internationale samfund.

Orbáns fald

Tilbage på Clark Adam-pladsen når Szolidaritas’ fødselsdagsfejring sit klimaks, da den hvide pressing bliver trukket væk, og en cirka fire meter høj statue af Orbán afsløres.

I løbet af ingen tid surer to Szolidaritasaktivister reb om livet på statuen, de omkringstående deltagere trækker til, og statuen væltes under stor jubel.

– Det skulle minde tilskuerne om den ikoniske nedrivning af Stalin-statuen under revolutionen i Ungarn i 1956, dengang vi smed den diktatoriske Sovjetstøttede regering på porten, siger Péter Kónya.

Mindet om dengang står stadigvæk klart hos ungarerne på Clark Adam-pladsen. Når de om et halvt år skal til stemmeurnerne, smider de gerne ’Viktatoren’ Orbán samme vej.

Virkelighedens Orbán væltes dog næppe lige så let som statuen, hvilket efterspillet på Szolidaritas’ performance da også vidnede om: MSzP fordømte den straks.

Som Csaba hovedrystende konstaterede ved demonstrationen: »Lige nu hersker der kaos på venstrefløjen.«

Læs »A statue of Victor [sic] Orbán is toppled«, hvori man også kan se en video af den faldende statue, hos Hungarian Spectrum

Redaktion: 

Tak fordi du bruger Modkraft.
Vi håber du har læst noget interessant eller oplysende.
Du kan støtte Modkraft via MobilePay: 50 37 84 96

Annonce