Annonce

internationale!
2. maj 2012 - 17:41

Kampdagsklip fra Bahrain til Fifth Avenue

Strejke i New York, bøllebank i Bahrain, pølser med Putin og Sarkozy i front for de rigtige arbejdere! 1. maj fejres på mangfoldige måder.

Occupy Wall Street havde, sammen med andre politiske grupper, indkaldt til landsdækkende amerikansk generalstrejke, og i mere end 120 amerikanske byer havde lokale grupper forberedt 1. maj som dagen »uden de 99 procent«.

På New Yorks Union Square var tusinder samlet i fredelig demonstration. Tidligere var cirka 30 mennesker blevet arresteret efter en konfrontation med politiet på byens berømte 5th Avenue. De fleste blev arresteret for gadeuorden, eller for at have forsøgt at demonstrere udenfor de af politiet godkendte ruter.

På centrale steder, blandt andet foran New Yorks børs, forsøgte demonstranter at etablere teltlejre.

I San Fransisco blev planer om en blokade af Golden Gate-broen aflyst. Aktionen var til støtte for bro-arbejdere, der i øjeblikket er involveret i en konflikt om lønninger. Golden Gate-færgen blev midlertidigt sat ud af drift.

Foran San Fransiscos hospitaler demonstrerede strejkende sygeplejersker.  

I Oakland  kom det til sammenstød mellem aktivister og kampklædt politi, der brugte chokgranater og tåregas.

Læs »Occupy Wall Street stages day of US protests« hos BBC.

Læs »Occupy May Day protests across US as activists and unions link up« hos The Guardian.

Pølser med Putin

I selskab med den nuværende præsident og kommende premierminister Medvedev, førte den nuværende premierminister og kommende præsident Vladimir Putin an i en regeringsvenlig demonstration arrangeret af de to embedsbytteres parti Forenet Rusland.

Ved demonstrationen gjaldede højttalerne med ros til Putin, Medvedev og den økonomiske fremgang, der er skabt under de tos ledelse. Oppositionen blev hjemme og sammenlignede initiativet med de Første Maj-parader, der var typiske for Sovjetstaten.

Efter demonstrationen frekventerede Putin, der mandag bliver sværget ind som ny russisk præsident, et værtshus, hvor han spiste pølser og kartofler med en venligtsindet fagforeningsmand.

»Putin, Medvedev toast May Day at Soviet pub« hos The Raw Story.                            

Våd succes i Spanien

I Spanien havde der i weekenden været indkaldt til omfattende demonstrationer. Disse var præget og plaget af voldsom regn, og de dårlige vejrudsigter for tirsdagen havde dæmpet forventningerne til fremmødet på den officielle kampdag

Vejrudsigterne holdt: Det regnede, men pessimismen med hensyn til antallet af demotranter blev gjort delvis til skamme. De største demonstrationer, der fandt sted i Madrid og Barcelona, trak hver cirka 100.000 mennesker.

Solidaritet med Sarkozy og rigtige arbejdere

I Grækenland og Frankrig bar demonstrationerne præg af de kommende valg, hvor vælgerne ser ud til at ville straffe politikerne for deres krisepolitik.

Fra Marseille til Stassbourg havde fagforeningerne indkaldt til 290 demonstrationer.

I Paris fik de mange demonstrationer konkurrence fra en regeringsvenlig demonstration for »rigtige arbejdere«, anført af Nicholas Sarkozy, der trak 100.000 demonstranter. Demonstrationen var vendt mod Frankrigst største fagforening CGT, der har opfordret sine medlemmer til ikke at stemme på Sarkozy ved valget på søndag.

Også i Athen havde fagforeningerne indkaldt til demonstrationer. Athens transport var delvist lukket ned af transportarbejdernes fagforeninger, og mange turister måtte vente forgæves på de færger, der besejler de mange græske øer.

Læs »Europe Workers Denounce Austerity on May Day« hos Time Business.

Læs »May Day rallies become another battlefield for French election rivals« hos The Guardian.

Køllebank til arbejdsløse i Bahrain.

»Vi har ret til at få vores job igen«. Sådan stod der på bannere ved demonstrationerne i shiittiske landsbyer i Bahrain.

Kravene kom fra forhenværende offentligt og private ansatte shiamuslimer, der var blevet fyret i forbindelse med sidste års februar-opstand mod det sunni-dominerede og amerikansk støttede regime.

Demonstrationerne, der var arrangeret af 14. februar-bevægelsen, opkaldt efter datoen for opstandens begyndelse, blev mødt af sikkerhedsstyrker bevæbnet med knipler, tåregas og chokgranater. Enkelte blev anholdt.

Regimet forsvarer sig med, at det kun er »få dusin«, der har til gode at blive genansat, men fagforeningskilder vurderer tallet til at være mere end 500.

Læs »Fired Bahrain protesters demand jobs back on May Day« på Yahoo News.

Se fotogalleri »May Day, 2012« på Boingboing.

Redaktion: 

Tak fordi du bruger Modkraft.
Vi håber du har læst noget interessant eller oplysende.
Du kan støtte Modkraft via MobilePay: 50 37 84 96

Annonce