Universiteterne i København og Aarhus har valgt at reagere vidt forskelligt på de igangværende blokader af henholdsvis et institut og rektoratet. Mens rektor for Aarhus Universitet har udtrykt sin støtte til blokaden, har man på Københavns Universitet tilkaldt politiet.
Siden onsdag morgen har gruppen ’Et andet universitet’ blokeret henholdsvis rektoratet på Aarhus Universitet og Institut for Medier, Erkendelse og Formidling på Københavns Universitet.
På Aarhus Universitet tilkendegav rektor Brian Bech Nielsen sin støtte til blokaden af sin egen arbejdsplads ved en demonstration med omkring 300 deltagere, der fandt sted onsdag formiddag udenfor rektoratet.
Det skete gennem prorektor for uddannelse Berit Eika, da han ikke selv havde mulighed for at være til stede.
Blokaden er etableret for at vise de studerendes utilfredshed med regeringens fremdriftsreform samt den såkaldte dimensionering, der vil skære i antallet af pladser på de studier, som ifølge Uddannelsesministeriets tal har den højeste ledighed.
– Vi står faktisk i en situation, hvor vi har oplevet så mange angreb mod universitetets grundtanke, at vi synes, det er ved at være sidste chance for at gøre noget, hvis vi skal bevare, hvad der er tilbage af det egentlige universitet - nemlig et sted for viden for videns skyld, siger en af bagmændene bag protesten, Esben Bøgh Sørensen, til TV2 Østjylland.
På Københavns Universitet har reaktionen været anderledes kontant.
Se nyhedsindslaget »Studerende demonstrerer stadig« hos TV2 Østjylland.
Læs artiklen »Blokader på Aarhus og Københavns Universitet onsdag« hos Modkraft.
I København har institutleder for Institut for Medier, Erkendelse og Formidling Maja Horst og fakultetsdirektør Kristian Boye Petersen ved en række møder i løbet af onsdag gjort de aktionerende studerende opmærksom på, at konsekvensen i sidste instans kan blive udsmidning af universitetet, hvis man vælger at fortsætte blokaden.
Onsdag eftermiddag dukkede to politibetjente op og talte med de blokerende studerende.
Talsmand for ’Et andet universitet’ i København Rasmus Madsen oplyser, at politiet ved den lejlighed også gjorde de studerende opmærksom på, at de risikerede udsmidning fra deres studier, hvis de fortsatte blokaden.
Adspurgt af Modkraft oplyser Københavns Politi, at det naturligvis er en sag mellem de studerende og universitetet, om de studerende skal smides ud fra deres studier. Men at man ser det som led i den almindelige dialog med de aktionerende at gøre dem opmærksom på de mulige konsekvenser af deres aktion.
Endvidere oplyser Københavns Politi, at man valgte at rykke ud, da man fik en henvendelse fra Københavns Universitet. Da man ikke var blevet bedt om at rydde blokaden, valgte man i første omgang at rykke ud med to betjente for at få et overblik over situationen og gå i dialog med de aktionerende.
Besøg »Et andet universitet« på facebook her.
Fakultetsdirektør Kristian Boye Petersen oplyser til Modkraft, at det var ham, der valgte at tilkalde politiet.
– Vi har en situation, hvor en gruppe studerende forhindrer nogle mennesker i at passe deres arbejde. Det har også konsekvenser for deres medstuderende, som måske ikke støtter aktionen. Hvis blokaden bliver ved, kan det for eksempel betyde, at nogle studerende ikke kan gå op til eksamen, siger Kristian Boye Petersen til Modkraft.
– Vi har i første omgang valgt at lave en markering ved at bede politiet komme ud og tale med de studerende og ikke benytte det tunge skyts ved at bede politiet rydde blokaden, fortsætter han.
I forhold til truslerne om udsmidning af universitetet siger Kristian Boye Petersen:
– Vi vil selvfølgelig helst undgå, at det skal komme dertil, men vi har et ordensreglement, og det er en naturlig konsekvens af det, at man risikerer at blive smidt ud af universitetet, hvis det kommer så vidt, at vi må bede politiet rydde blokaden.
Kristian Boye Petersen oplyser, at han og institutleder Maja Horst på et møde torsdag morgen vil tage stilling til, hvad man vil gøre efter ’Et andet universitet’ har valgt at forsætte blokaden.
Han har ingen kommentarer til den ganske anderledes tilgang til blokaden, man har valgt på Aarhus Universitet.
De aktionerende studerende har som annonceret valgt at fortsætte deres protest i både Aarhus og København torsdag.
Om den hårde linje fra Københavns Universitets side, lyder det fra aktivisterne:
– Københavns Universitet vil altså tvinge flittige og (samfunds)engagerede studerende til at afbryde deres uddannelse pga. deres politiske arbejde. Dette er uhørt og et klart brud på solidariteten mellem studerende og ansatte på universitet, som alle har fælles interesser, skriver 'Et andet universitet' i en pressemeddelelse bragt på hjemmesiden DenFri.
Tak fordi du bruger Modkraft.
Vi håber du har læst noget interessant eller oplysende.
Du kan støtte Modkraft via MobilePay: 50 37 84 96