Annonce

Medier
10. marts 2014 - 10:24

Københavns Byret idømmer Modkraft-journalist dagbøder for æreskrænkelse

Modkraft-journalist er i Københavns Byret blevet dømt for æreskrænkelse, da han »ubeføjet« har omtalt bloggeren Martin Kasler som nynazist samt knyttet ham til gruppen Blood and Honour.

I artiklen »Den Danske Forening: Vi er ikke nazister« bragt på Modkraft.dk den 12. oktober 2012 fremgår det, at et tidligere medlem af Den Danske Forening, Martin Kasler, har været organiseret sammen med medlemmer af den nazistiske gruppe Blood And Honour.

Desuden omtales Martin Kasler i billedteksten til artiklen som »nynazist«.

I Modkraft-artiklen kan man desuden læse, at Martin Kasler har administreret den yderliggående bloghjemmeside 'Junikredsen'.

Læs artiklen »Den Danske Forening: Vi er ikke nazister« hos Modkraft.

Godtgørelse og dagbøder

Ifølge Martin Kasler er oplysningerne ukorrekte og ærekrænkende. Han stævnede derfor i marts 2013 artiklens forfatter, Rune Eltard-Sørensen, og daværende ansvarshavende redaktør på Modkraft, Ulrik Kohl, med krav om 30.000 kroner.

Den 11. februar 2014 faldt der dom i sagen i Københavns Byret.

Her får Martin Kasler medhold i, at påstandene er »ubeføjede«. Han tilkendes desuden en godtgørelse på 10.000 kroner. Rune Eltard-Sørensen bliver dømt til at betale 10 dagsbøder af 100 kroner. Og Modkraft.dk pålægges at bringe byrettens dom.

Martin Kastler skal dog samtidig betale advokatudgiftet til Ulrik Kohl, da han kort før den såkaldte »hovedforhandling« i Københavns Byret opgav anklagerne mod Modkraft-redaktøren. Beløbet er på 8.750 kroner.

– Jeg tager til efterretning, at byretten ikke findet, at der er tilstrækkeligt grundlag for at betegne Martin Kasler som nynazist, siger Rune Eltard-Sørensen.

– Men der er ikke tvivl om, at han befinder sig langt ude på det politiske overdrev, at der er tale om en gråzone. Eksempelvis skriver han åbentlyst begejstret om sange fra Hitlertyskland, omtaler konsekvent homoseksuelle som homofile, hentyder en sammenhæng mellem den jødiske lobby og retsforfølgelsen af det nynazistiske parti Gyldent Daggry i Grækenland, og kalder sorte for negre, siger han.

Læs byrettens dom og begrundelse i Modkrafts baggrundsektion Kontradoxa

Hitler er »Guds instrument«

I retten lagde Modkraft vægt på, at omtalen af Martin Kasler byggede på informationer indsamlet og formidlet af dokumentationsgruppen Demos og researchkollektivet Redox.

De to venstreorienterede researchgrupper har specialiseret sig i viden om den yderste højrefløj i Danmark og bruges jævnligt som kilder til historier på Modkraft, såvel som af andre medier.

I bøgerne »Fronten i Danmark« og »ORG – Logen bag det ekstreme højre« beskriver Demos og Redox indgående Martin Kaslers forbindelse til de nu opløste grupper Dansk Front og Blood and Honour samt hjemmesiden Junikredsen.

Læs mere om bogen »Fronten i Danmark« hos Demos.

Læs artiklen »Hemmelige højreekstremister har penge og våben« hos Modkraft.

Samtidig fremlagde Modkraft to udskrifter fra Martin Kaslers nuværende bloghjemmeside, Reaktionære Refleksioner, for at sandsynliggøre, at det var berettiget at omtale manden var nynazist.

Det drejer sig om kommentar, hvor Martin Kasler omtaler Adolf Hitler som »Guds instrument« samt en blogartikel, hvori den amerikanske by Detroits konkurs forklares med, at 80 procent af byens befolkning er sorte.

På samme hjemmeside kan man desuden læse, at Martin Kasler betegner sig selv om »racialist«.

Læs mere om »racialisme« hos Wikipedia.

Derudover fremhævede Modkrafts advokat en række tidligere domme, der støtter ytringsfriheden for pressen, herunder Landsrettens dom i sagen mellem journalist Jørgen Dragsdahl og historikeren Bent Jensen.

Der blev også i retten fremlagt avisartikler, der handlede om Martin Kaslers eksklusion fra Dansk Folkeparti i 1999.

Martin Kasler, der dengang var formand for gruppen Dansk Forum, blev smidt ud af Dansk Folkeparti på grund af hans »ekstreme holdninger«.

Læs artiklen »Skaarup: Der må være en grænse for ekstremisme« hos Berlingske.

Læs artiklen »Præsterne udfordrer DF-toppen« hos Information.

Redaktion: 
Emneord: 

Tak fordi du bruger Modkraft.
Vi håber du har læst noget interessant eller oplysende.
Du kan støtte Modkraft via MobilePay: 50 37 84 96

Annonce