Annonce

Udland
19. maj 2015 - 16:29

Jury i Boston Maraton-sag bestod kun tilhængere af dødsstraf

Anklager kalder dødsdom over Dzokhar Tsarnaev, bombemanden fra Boston Maraton, for et bevis på amerikanske idealer om retfærdig retsproces, mens menneskeretsaktivister kritiserer juryen for at være for at være ikke-repræsentativ og konservativ.

Fredag den 15. maj, præcis to år efter, at to bomber ved Boston Marathon kostede tre mennesker livet og sårede 260, afleverede 12 medlemmer af juryen deres beslutning om den overlevende bombemand Dzokhar Tsarnaevs skæbne.

Den nittenårige mand Dzokhar Tsarnaev skal tilbringe resten af sine dage på en dødsgang i det føderale fængsel i Indiana, indtil han følger sin syv år ældre bror Tamerlan, der blev skudt og dræbt af politiet fire dage efter attentatet mod maraton-løbet

Læs »Dzhokhar Tsarnaev gets death penalty for placing Marathon bomb« hos Boston Globe

Tilfreds anklager

Juryens beslutning angik alene spørgsmålet, om Dzokhar Tsarnaev skulle have livsvarigt fængsel eller dødsstraf. Skyldsspørgsmålet blev afgjort den 8. april.

Den føderale anklager Carmen Ortiz erklærede sig ved et pressemøde tilfreds med kendelsen.

– Vores mål med denne sag har været at sikre at juryen havde al den nødvendige information til at nå en fair og retfærdig kendelse. Vi mener, at vi har nået det mål, og at vi har vist verden, hvordan en fair og upartisk retssag med jury skal gennemføres. Selv ovenpå rædsel og tragedie, bliver vi ikke intimideret af terrorhandlinger og radikale idealer.  Tværtimod har vi i denne retssag demonstreret et vigtigt amerikansk ideal der handler om, at selv de værste af de værste fortjener en rettergang, der er fair og i overensstemmelse med loven, sagde Carmen Ortiz.

Se U.S. Attorney: ’Tsarnaev will pay with his life’ hos CNN

Føderal forbrydelse, føderal straf

Men selvom angrebet på maratonløbet chokerede Bostons borgere, fornøjer de sig ikke nødvendigvis ved tanken om, at Dzokhar Tsarnaev, når hans muligheder for at appellere dommen er udløbet, skal henrettes.

I Boston er det overvældende flertal imod dødsstraf, og staten Massachusetts har ikke henrettet nogen siden 1947.

Når Tsarnaev alligevel er blevet idømt den strengeste og mest ultimative straf, skyldes det ifølge James Rooney fra Massachusetts Citizens Against the Death Penalty, at Tsarnaevs forbrydelse klassificeres som en føderal forbrydelse. Sagen blev derfor ført ved en føderal domstol med en anklager udpeget af regeringen. 

– Dette er en føderal sag, og fordi den føderale regering er sin egen suveræn, kan den sætte sine regler igennem i alle stater, selv i dem, der ikke har dødsstraf, forklarede han til det amerikanske TV program Democracy Now.

Se »Death Penalty for Dzhokhar Tsarnaev in Anti-Execution State Brings Complications, Not Closure« hos Democracy Now

Døds-kvalifikation

Selvom de fleste indbyggere i Boston er modstandere af dødstraffen, har den føderale domstol lagt vægt på at finde en jury, der ikke kunne spolere muligheden for en dødsdom til Tsarnaev.

I en sag som Tsarnaevs kræves der enstemmighed blandt jurymedlemmerne for at idømme dødsstraf, og dermed ville et enkelt jurymedlems anfægtelser betyde, at Tsarnaev ville få lov at leve i fængsel, til han dør af sig selv.

Derfor blev det en betingelse for at sidde juryen, at man ikke var principiel modstander af dødsstraf.

Politiseret jury

Det er, mener Denne Le Boeuf fra borgerretsorganisationen American Civil Liberties Unions afdeling i Boston, en måde at politisere valget af jurymedlemmer og udelukke befolkningsgrupper, der traditionelt er mod dødsstraf.

– Man udelukker alle dem, der ikke er så faste i troen på, at regeringen altid har ret, altid siger sandheden og altid er ligefrem i dens fremstilling af, hvad der foregår, og hvad kendsgerningerne er. I stedet vælger man en jury fra en meget lille pulje af ikke-repræsentative, meget konservative mennesker, der er tilbøjelige til at dømme hårdt. Og det er denne centrale uretfærdighed, der ikke kan være mere dramatisk, end den er det i denne sag, siger Denny Le Boeuf til Democracy Now. 

Redaktion: 

Tak fordi du bruger Modkraft.
Vi håber du har læst noget interessant eller oplysende.
Du kan støtte Modkraft via MobilePay: 50 37 84 96

Annonce