Annonce

KontradoxaBaggrund, analyse og kronikker
Palæstina
23. december 2016 - 15:50

Jul i Det hellige Land

KOMMENTAR: Julen har som bekendt sin oprindelse i Mellemøsten. Så i denne juletid kan man sende en tiltrængt kærlig tanke til dét land, hvor det hele startede. Her er et kort udpluk af en længere liste af den sidste uges begivenheder i Det Hellige Land.

Efter at have nydt æbleskiver, været ombord i steg og sovs og senere danset rundt om træet, kan man passende kigge op på granens stjerne - symbolet fra Betlehem – og sende Det Hellige Land og dets nulevende befolkning en tiltrængt kærlig tanke.

Rafah grænseovergang fra Gaza til Egypten

I Gaza - hjem for 1,8 millioner mennesker - tillod nabolandet Egypten i weekenden ekstraordinært 600 mennesker at rejse ud af området for at nå frem til familie, studier eller hospitalsbehandling uden for Gaza. Israel opretholder en næsten ti år lang blokade omkring Gaza, som Egypten er med til at implementere.

Eksperter mener, at Gaza vil være ’ubeboelig’ omkring år 2020. Det gør de ud fra beregninger om vandmangel, mangel på tilførsel af ressourcer og en arbejdsløshedsprocent på over 40.

Grænseovergangen fra Gaza til Israel (og dvs. videre til Vestbredden) er lukket land for palæstinensere.

40 biler fik også lov at passere i weekenden.

Der bor omtrent 3.500 kristne palæstinensere i Gazastriben. De får ikke lov at rejse til Betlehem henover julen pga. besættelsen.

Læs »Palestinian vehicles pass from Egypt into Gaza for first time in years« på Maannews.com

Betlehem kæmper for at overleve

Betlehem er hårdt ramt af den israelske apartheidmur og omgivende israelske bosættelser, der til stadighed udbygges.

Betlehem har af indlysende årsager altid været et populært rejsemål for både indenlandske og udenlandske turister og pilgrimme. Byens økonomi har derfor altid været afhængig af indkomsterne derfra og de mange arbejdspladser, turismen har skabt. Men hotellerne står i dag næsten tomme. Også ved de store højtider påske og jul.

Der kommer skam turister til byen, men de overnatter ikke der. De bliver kørt frem og tilbage i turistbusser fra Israel.

Læs »A Bleak Christmas in Bethlehem Evokes the Disaster That Befell It« på Haaretz.com

Ahmad fra Ramallah blev 19 år

Den 19-årige medicinstuderende Ahmad al Rimawi fra Ramallahegnen var for tre måneder siden med til at fejre sin fars løsladelse fra et israelsk fængsel, efter denne havde afsonet en dom på fjorten år (han fængsledes under Den anden Intifada).

Lørdag blev Ahmad dræbt af israelske soldater under en protestaktion mod besættelsen. Han døde af skud i brystkassen.

Ahmad var nummer 244 der blev dræbt af israelske besættelsestropper siden oktober sidste år, hvor modstanden mod besættelsen blussede op igen.

Læs »Israeli forces shoot, kill 19-year-old Palestinian during clashes in Ramallah area« på Maannews.com

Tretten andre palæstinensere blev såret af israelske soldater samme dag i samme område. Antallet er ikke udover det sædvanlige.

Jerusalem

Seks unge palæstinensere i Jerusalemområdet blev også fængslet i begyndelsen af denne uge op til jul. De to yngste var bare 13 år.

Tolv andre teenagere og unge mænd blev ligeledes fængslet, og to børn på 11 og 12 år blev samtidig tilbageholdt af de israelske besættelsestropper med besked om, at de bliver indkaldt til afhøring på en militærbase.

Mange børn og unge fængsles i forbindelse med de israelske raids ind i palæstinensiske byer og flygtningelejre, som sker hver dag i Østjerusalem og på Vestbredden. Fangeorganisationen Addameer vurderer, at der aktuelt sidder 7.000 palæstinensere fængslet, 400 af dem er børn.

40% af alle palæstinensiske mænd har på et tidspunkt i deres liv været tilbageholdt af den israelske besættelsesmagt.

Læs »Israeli forces detain 18 Palestinians in overnight West Bank raids« på Maannews.com

Trange kår for journalister og aktivister

Amnesty International har protesteret over, at Israel i december har forlænget den palæstinensiske journalist og aktivist Hassan Safadis administrative tilbageholdelse (dvs. fængsling uden retssag eller dom).

Safadi blev fængslet i maj måned efter et besøg i Libanon ved en konference om retfærdighed, ansvarlighed og fængsledes rettigheder i forbindelse med sit arbejde som mediekoordinator hos fangeorganisationen Addameer.

Safadi har været under 40 dages forhør, hvor han blev udsat for fratagelse af søvn og bundet i fysisk stressende positioner. Han måtte ej heller få besøg af sin advokat i de første ti dage af sin fængsling.

Rettighedsgrupper siger, at Israels tilbageholdelses- og fængslingspolitik bevidst forsøger at obstruere palæstinensisk politisk arbejde og især rammer politikere, aktivister og journalister.

Amnesty International har »dokumenteret en eskalering af Israels intimidering af menneskerettighedsforkæmpere i de besatte palæstinensiske områder, og begrænsningen af ytringsfriheden i Israel«.

Organisationen opfordrer Israel til at stoppe denne praksis og »opfordrer til at stoppe chikanen og intimideringen af menneskerettighedsforkæmpere i både Israel og i de besatte palæstinensiske områder«.

Amnesty dokument: »Israel/OPT: Further Information: Defender’s administrative detention extended: Hasan Ghassan Ghaleb Safadi«

I øvrigt har Alternative Information Center opgjort, at 1.033 palæstinesiske hjem er blevet ødelagt af de israelske tropper siden 1. januar i år.

Organisationen gør samtidig opmærksom på, at udbygninger af israelske bosættelser samt husødelæggelser og landkonfiskationer også fortsætter i de israelskbesatte (syriske) Golan-højder, der ligger nord for Vestbredden.

Glædelig jul!

Redaktion: 

Tak fordi du bruger Modkraft.
Vi håber du har læst noget interessant eller oplysende.
Du kan støtte Modkraft via MobilePay: 50 37 84 96

Annonce