Annonce

Kampfly
5. november 2015 - 13:46

Journalistforbundets blad kritiserer mediernes dækning af flykøb til milliarder

Ansvarshavende chefredaktør på fagbladet Journalisten kritiserer den danske presse for ikke at forholde sig kritisk til regeringens beslutning om kommende indkøb af kampfly for 30 milliarder.

Den ansvarshavende redaktør for de danske journalisters fagblad, Øjvind Hesselager, kritiserer dansk presse for at være ukritisk over for de forsvarspolitisk flertal, der vil indkøbe nye kampfly til 30 milliarder kroner – et beløb, der risikerer at vokse til 100 milliarder, når vedligeholdelsesudgifter i flyenes levetid medregnes.

Det sker i en leder i fagbladet Journalistens oktobernummer.

Og han står ikke alene med sin kritik. Øjvind Hesselager kan i sin leder også citere Jacob Svendsen, som er forsvarsredaktør på Politiken, for at pressen svigter: »Man kan godt tale om et svigt fra pressens side, og at vi er kommet til kort over for en nyhed, der har udviklet sig over 20 år.«

Og han citerer også forsvarsreporteren på Berlinske Christian Brøndum: »Når et kæmpe flertal er enige om præmissen, at vi skal have nye fly, er det umådeligt svært at finde nogen med nyhedsmæssig impact, der kan være kritisk over for den beslutning.«

Ingen samfundsøkonomisk analyse

Kritikken af mangel på politisk debat op til milliardindkøbet kommer ikke kun fra medieeksperter. Fagbladet Ingeniøren har i oktober bragt en artikel, der pointerer, at det forsvarspolitiske flertal har ignoreret en anbefaling fra Rigsrevisionen.

Rigsrevisionen udarbejdede tilbage i 2009 en beretning om Danmarks indkøb af nye kampfly, hvor man anbefalede, at der skulle gennemføres en analyse af de samfundsøkonomiske konsekvenser af indkøbet. Den samfundsøkonomiske analyse skulle ligge klar inden Folketingets valg af afløseren for de danske F16-fly.

»Rigsrevisionen vurderer, at analysen af de samfundsøkonomiske konsekvenser ved at købe kampfly bør omfatte en vurdering af centrale usikkerheder,« skrev revisorerne i deres beretning.

Men den analyse er ikke blevet gennemført, og det har fået Enhedslisten til at kalde forsvarsminister Peter Christisensen i samråd. Samrådet skulle oprindeligt være gennemført den 1. oktober, men blev aflyst af den daværende forsvarsminister, der gik af to dage efter. Men samrådet gennemføres nu torsdag den 5. november.

Eva Flyvholm fra Enhedslisten vil i samrådet blandt andet have forsvarsministeren til at forholde sig til de forventede merudgifter til flykøbet på grund af forventede tekniske problemer.

Græsrødder mod flykøb

Trods ringe mediedækning er der dog opstået en græsrodsbevægelse imod indkøbet af nye fly:

- Vi er rigtig mange, der tager afstand fra Danmarks krigspolitik og anskaffelsen af nye angrebsvåben og mener at vores samfund bør prioritere velfærd og fred over død og ødelæggelse, lyder det fra kampagnen Nej tak til nye kampfly.

Kampagnen har startet en underskriftindsamling mod køb af nye kampfly. Indsamlingen foregår både elektronisk og på lister på gaden.

Besøg hjemmesiden for Nej tak til nye kampfly, hvor der også er link til underskriftsindsamlingen

Redaktion: 

Tak fordi du bruger Modkraft.
Vi håber du har læst noget interessant eller oplysende.
Du kan støtte Modkraft via MobilePay: 50 37 84 96

Annonce