Annonce

Mexico
13. april 2016 - 15:30

Journalister, politikere og aktivister protesterer over statsbesøg fra Mexico

Kongehuset har inviteret den mexicanske præsident Enrique Peña Nietos på statsbesøg i Danmark. I den anledning minder journalister, aktivister og skribenter om præsidentens ansvar for forsvindninger, tortur og overgreb i Mexico. Torsdag er der demonstration i København.

Når Mexicos præsident besøger Danmark den 13. og 14. april, sker det på foranledning af en indbydelse fra kongehuset.

Udenrigsminister Kristian Jensen (V) har på ministeriets hjemmeside desuden fremhævet, at der er potentiale til at øge dansk eksport til Mexico med en milliard kroner frem til år 2020. Han kalder Mexico for et »spændende land for danske virksomheder.«

Men ikke alle synes, at præsident Enrique Peña Nietos statsbesøg er lige spændende.

Journalistforbundet, aktivister og skribenter har travlt med at gøre opmærksom på mindre flatterende forhold i Mexico, der relaterer sig til præsidenten.

Mexico er blandt top ti af de mest korrupte OECD-lande, og der rapporteres om utallige mord, forsvindinger, tortur og generel regeringsmæssig misregimente i landet.

Læs Modkraft-artiklen »Mexicanske myndigheder rystet af nye afsløringer i sag om forsvundne studerende«

Læs Modkraft-artiklen »Narkobande indrømmer massemord på forsvundne studerende«

40 borgmestre og kandidater har mistet livet

Mexico er desuden det ikke-krigsramte land i verden hvor flest journalister bliver dræbt, og dødstallet blandt politikere er ligeledes højt. 40 borgmestre og borgmesterkandidater har mistet livet blot under Enrique Peña Nietos hidtidige præsidentperiode, han tiltrådte juli 2012.

Dansk PEN, Dansk Journalistforbund, Forfatterforeningen og Danske Skønlitterære Forfattere er blandt andet ude med en skriftlig protest:

»Trods løfter om at gøre en ende på volden og overgrebene mod journalister, forfattere og menneskeretsforkæmpere, og befolkningen i almindelighed, er volden og overgrebene taget til. Hver 26. time bliver en journalist i Mexico udsat for overgreb, spændende fra telefontrusler, personlige trusler, indbrud, chikane, overfald, bortførelser, til mord og forsvindinger. Siden 2000 er 107 journalister (hvoraf mindst fire også var forfattere) myrdet og 20 forsvundet.«

Læs »DJ i protest over journalistdrab i Mexico«

Udover den udbredte dødelighed blandt skrivende og lovgivende personer, rammer det mexicanske regeringsstyres dagsorden også civilbefolkningen i stor stil. Med dødelig udgang eller via forsvindninger.

Tusindvis af forsvindninger

Dansk Journalistforbund skriver, at fra 2006 til 2015 blev 26.798 mennesker meldt forsvundet. Selv om regeringen søger at lægge ansvaret over på narkokartellerne, er både politi og militær ofte medansvarlige eller eneansvarlige for tortur, massakrer, mord og forsvindinger.

Den dansk-mexicanske gruppe Conciencia México-Dinamarca har som reaktion på kongehusets indbydels skrevet et åbent brev til dronningen, hvori gruppen anfører, at:

»En af vores bekymringer går på, at Danmark officielt vil modtage den øverste repræsentant for den mest korrupte regering af OECD-landene. Ydermere vil vi også udtrykke vores indignation og uenighed over invitationen, da både Enrique Peña Nieto og hustruen, er involveret i direkte og indirekte udførsel af korruption og krænkelser af menneskerettighederne i Mexico. Under Enrique Peña Nietos styre har straffrihed og krænkelse af menneskerettigheder hersket, og det kan tilføjes, at den mexicanske regering også trækker tråde ind i den organiserede kriminalitet.«

Læs »Mexicanere kritiserer statsbesøg« på Globalnyt

Læs artikel på Modkraft »Åbent brev til dronning Margrethe« 

Conciencia México-Dinamarca udtaler i deres åbne brev til dronningen, at:

»I Mexico findes et utal alvorlige sager af særlig grov karakter og brud på de demokratiske rammebetingelser hvor regeringen er direkte eller indirekte indblandet (…) Sagen om de 43 lærerstuderende, som forsvandt for 17 måneder siden. Her er der stærke beviser på, at den mexicanske hær og politiet var direkte involverede i de studerendes forsvinden. (…) Så kan der nævnes massemordet i Tlataya, hvor den mexicanske hær henrettede 22 mennesker. Over 40 mennesker blev dræbt under en politiaktion i Tanhuato, Michoacan, hvor undersøgelserne af omstændighederne ikke er blevet offentliggjort og ikke én eneste person er blevet anklaget.«

Mere end 90 % af alle overgreb bliver således ikke efterforsket og de ansvarlige ej retsforfulgt og dømt.

Demonstration på Christiansborg

Torsdag den 14. april er der demonstration foran Christiansborg, arrangeret af Conciencia Mexico-Dinamarca, fra kl. 14.

Der er musik og taler af blandt andre Enhedslistens udviklingsordfører Christian Juhl, som i en pressemeddelelse udtaler, at:

- Den mexicanske præsident Enrique Peña Nieto, der i disse dage besøger Danmark, er eksponent for den voldelige tilspidsning af situationen i Mexico. I stedet for at kæmpe mod vold og straffriheden, har han benægtet den alvorlige internationale kritik af situationen. Når ministre og kongehus i disse dage fletter fingre med den mexicanske præsident er der risiko for en sørgelig dansk blåstempling af et voldeligt og korrupt styre.

Læs mere om demonstrationen på Facebook

 

Redaktion: 

Tak fordi du bruger Modkraft.
Vi håber du har læst noget interessant eller oplysende.
Du kan støtte Modkraft via MobilePay: 50 37 84 96

Annonce