6.500 elever og studerende i København, Aarhus, Roskilde, Odense, Esbjerg, Sønderborg og Aalborg var torsdag på gaden for at give politikerne inspiration til den kommende finanslov.
Torsdag den 9. oktober demonstrerende elever og studerende i København, Aarhus, Roskilde, Odense, Esbjerg, Sønderborg og Aalborg.
Ifølge arrangørerne havde 6.500 elever og studerende samme dag nedlagt undervisningen og deltog i protesterne, der var en kickstart af kampagnen »Unge Kræver Handling«.
Bag initiativet står en række elev og- studenterorganisationer, der er gået sammen for appelere til politikerne om at skabe bedre uddannelser, jobmuligheder og boligforhold til unge i Danmark i forbindelse med den kommende finanslov.
Læs mere på facebook-siden »Unge Kræver Handling«.
»Unge Kræver Handling«-kampagnen sætter spot på fem konkrete områder: Bekæmpelse af ungdomsarbejdsløsheden, investering fremfor besparelse i uddannelse, bedre forhold i skolepraktikken og flere lærepladser, billige boliger til alle unge og uddannelser med socialt ansvar – for et socialt taxameter der løfter alle.
I Aarhus havde de unge sat særligt fokus på elevernes og de studerendes dårlige eller manglende boligforhold.
Allerede dagen før de store demonstrationer havde de været på gaden og spurgt lokale borgerne, om de vil være med til at ændre planloven.
Årsagen er at planloven ifølge de unge sin nuværende form er en forhindring for at få bygget flere bedre og billigere boliger.
Budskabet fra de unge er at kommunerne skal have lov til at bestemme om der skal bygges studie–, ungdoms– og almennyttige boliger i byen.
I København var 1.500 unge mødt frem for at deltage i demonstrationen.
– Politikerne hævder de investerer i ungdommen, men det de aktivt gør, er at gøre vores vilkår værre. Helt konkret mangler vi lige nu 13.000 praktikpladser og 4.000 studiepladser er nedlagt. Adgangskrav til Gymnasieuddannelsen vil give en social bagside. Der er brug for bedre og lige muligheder, hvis vi skal løfte fremtidens samfund, sagde Mathilde Vinther formand for Danske Gymnasieelevers Sammenslutning i sin åbningstale på Christiansborg Slotsplads.
Herfra bevægede de fremmødte sig til Kongens nytorv.
Her er der gang i et metrobyggeriet, hvilket inspirerede en taler.
– Borerfirmaet derinde på metrobyggeriet har mulighed for at tage to smedelærlinge. Men hvor mange tror I de har? Ingen. Og det har ingen konsekvenser for dem, sagde Mie Hovmark formand for Erhvervsskolernes elevorganisation.
Fra demonstrationsvognen blev det afvist, at problemernes årsag er at de danske unge er dovne.
Og Kasper Sand, ungdomskonsulent LO, langede ud efter medierne, som han mente var med til at skabe et billede af, at unge er dovne.
– Jeg spørger jer, er I dovne? Er I dumme? lød det fra scenen
Svaret var et rungende nej fra de unge.
Faglig sekretær i Pædagogstuderendes Sammenslutning, Katrine Aagaard, talter herefter dunder imod nedskærringer på pædagogernes område.
– Systemet fejler når kun økonomien er i fokus. Fra 2008 til 2014 har regeringen indført en besparelse der svarer til 1.000 kroner per studerende på mellemlange uddannelser, hvordan skal vi som uddanner os til samfundets velfærdsmedarbejder kunne blive bedre, når vores uddannelser bliver forringet. Vi kræver politikerne investere, sagde Kathrine Aagaard faglig sekretær i Pædagogernes Sammenslutning.
Tak fordi du bruger Modkraft.
Vi håber du har læst noget interessant eller oplysende.
Du kan støtte Modkraft via MobilePay: 50 37 84 96