Annonce

Israel/Palæstina
11. juni 2012 - 17:51

ISS leverer vagter til ulovlige bosættelser

Den danske rengøringsgigant ISS leverer rengøring, catering og ikke mindst bevæbnede sikkerhedsvagter til ulovlige israelske bosættelser i Palæstina.

Ligesom det er tilfældet med det dansk-ejede G4S, har også det danske rengøringsfirma ISS kontrakter på den besatte Vestbred. Det skriver menneskerettighedsorganisationen Danwatch i en ny rapport.

Læs mere hos Danwatch

Overfor dem bekræfter ISS, at de gennem datterselskaber står for blandt andet catering, rengøring, skadedyrsbekæmpelse og vagtservice for israelske kunder på den besatte Vestbred.

Men kommunikationschef Kenneth Kærhøg understreger at »ISS ikke normalt driver forretning i konfliktområder«.

Del af israelsk ekspandenderingsstrategi

Ikke desto mindre er tilstedeværelsen stærkt problematisk ifølge Jeff Halper, som er leder af Israeli Committee Against House Demolitions.

– De private sikkerhedsfirmaer er en del af en israelsk strategi for at sænke den israelske militærprofil på Vestbredden og normalisere bosættelser. En del af denne proces er en privatisering af blandt andet sikkerhed. Så uanset om du er involveret i bosættelsers ydre sikkerhed eller sikring af private virksomheder, er du en del af normaliseringen af bosættelser, siger han til Danwatch.

Læs artiklen »Bosættelses-kontrakter får EU til at droppe G4S« hos Modkraft

Med engagementet i bosættelserne lægger ISS sig på linje med sikkerhedsfimaet G4S, der netop har mistet en række kontrakter med EU. Netop på grund af, at G4S leverer vagtværn, udstyr og overvågning til israelske checkpoints, bosættelser og fængsler på den besatte Vestbred.

ISS er Danmarks største regøringsselskab, der blandt andet udfører en række kommunale og statslige serviceopgaver. Virksomheden har underskrevet FN's Global Compact, som forpligter til etisk virksomhedsførelse og dermed til, at man ikke medvirker til at krænke menneskerettighederne.

Se også linksamlingerne om Palæstina/Israel på Modkraft.dk

Redaktion: 

Tak fordi du bruger Modkraft.
Vi håber du har læst noget interessant eller oplysende.
Du kan støtte Modkraft via MobilePay: 50 37 84 96

Annonce