Annonce

Udland
29. juni 2015 - 12:21

Israelsk militær border solidaritetsskib i internationalt farvand

Det israelske militær, IDF, har bordet fiskefartøjet Marianne av Göteborg, mens det befandt sig på internationalt farvand. Fiskefartøjet var lastet med medicin og solcellepaneler. Det var på vej til Gaza med det bevidste mål at bryde Israels blokade.

Den ombyggede svenske fisketrawler Marianne av Göteborg, der er lastet med medicin og solcellepaneler til befolkningen i det blokaderamte Gaza, er blevet bordet af israelsk militær.

Operationen er ifølge den propalæstinensisk solidaritetsorganisation Ship to Gaza sket i internationalt farvand.

Ship to Gaza skriver i en pressemeddelelse, at den sidste kontakt med skibet var kl. 00.57 natten til mandag den 29. juni. Da befandt tre israelske militære fartøjer sig på cirka 500 meters afstand, og Mariannes position angives til 105 nautiske mil fra Gaza by.

Siden har Israel Defence Forces, IDF, officielt meddelt, at Marianne er bordet:

»Ifølge en besked fra IDF [Israel Defence Forces, red.] som ikke fortier at overfaldet fandt sted langt ude i internationalt farvand, føres det kaprede fartøj i øjeblikket, sammen med den tilfangetagne besætning og passagererne, til den israelske havneby Ashdod, som de regner med at nå i løbet af dagen«, skriver Ship to Gaza.

Tre andre skibe, Rachel, Vittorio og Juliano II, der har fulgtes med Marianne, er ifølge organisationen vendt om og søgt mod græske havne.

Opfordring til protester

Forud for den israelske operation har seks svenske aktivister samt canadiske, norske og spanske deltagere indtalt en videobesked, hvor de opfordrer til at protestere imod aktionen.

Dror Feiler, en israelsk født tonemester og aktivist fra Stockholm, siger i sin video:

– Hvis I ser denne video, betyder det, at den israelske hær har forbrudt sig mod den internationale ret. Det betyder, at de har taget os til fange og handlet som pirater. Det betyder, at de igen har hindret os i at nå til Gaza, at nå til Palæstina. Det betyder, at vi nu sidder og venter på, at I skal handle, at vi venter på at vores regeringer skal handle, at vi venter på at internationale organer skal handle. Men vi kan love jer en ting: Vi kommer tilbage.

Solidaritetsorganisationen Ship to Gaza protesterer i en pressemeddelelse imod bordingen: »Vi kræver at Marianne leveres tilbage og at hendes besætning og passagerer umiddelbart sættes på fri fod, så de kan fortsætte deres færd mod deres distination i Gaza«.

Protest på Dronning Louisesbro i København

I Danmark har solidaritetsbevægelsen Free Gaza Denmark taget initiativ til en protestdemonstration på Nørrebro mandag den 29. juni kl. 18.00

– Israel har endnu engang forbrudt sig mod international lov ved at borde Frihedsflotillen i internationalt farvand. Bordingen af Marianne viser, at Israel ikke tillader befolkningen i Gaza retten til deres eget farvand. Gaza har været under blokade siden 2007 og siden det massive angreb sidste år er kun 26% af det bombede Gaza blevet genopbygget. Det internationale samfund må gribe ind nu og sikre at blokaden og Israels krænkende besættelses metoder ophører, siger John Ekebjærg-Jakobsen, der er talperson for bevægelsen. 

Free Gaza Denmark understreger, at Frihedsflotillen, som Marianne av Göteborg er en del af, er en fredelig og ikke voldelig aktion for at bryde den illegale og inhumane blokade af Gaza Striben.

På sin vej til Gaza har Marianne lagt til i flere europæiske havne, i midten maj lagde skibet til i Københavns havn.

Redaktion: 

Tak fordi du bruger Modkraft.
Vi håber du har læst noget interessant eller oplysende.
Du kan støtte Modkraft via MobilePay: 50 37 84 96

Annonce