Annonce

OL
13. maj 2015 - 19:13

Israelsk firma mister ordre for sikkerhed under OL i Brasilien

Boykotkampagne har fået den brasilianske regering til at kvitte aftale med det israelske sikkerhedsfirma International Security and Defence System op til De olympiske lege i 2016. Ordren lød på 14 milliarder danske kroner.

Først sikrede det israelske sikkerhedsfirma International Security and Defence Systems (ISDS) sig i 2014 en ordre fra Den Internationale Olympiske Komité om at stå for sikkerheden under De olympiske lege.

Så satte den internationale solidaritetskampagne for solidaritet med palæstinensere gennem boykot af handelssamkvem med Israel, Divestment and Sanctions (BDS), aktiviteter i gang, ikke mindst i Brasilien selv, som har fået den brasilianske regering til at aflyse det kontroversielle sikkerhedsfirmas ordre ved de kommende Olympiske Lege.

ISDS skulle have stået for sikkerheden ved De Olympiske Lege i Brasilien i 2016, men ordren til en værdi af 2,2 mia. dollars (14,6 mia. kroner) er blevet aflyst.

Det skyldes pres fra mere end 30 sociale bevægelser, fagforeninger og politiske partier på den brasilianske regering og Den nationale olympiske komite, som den 8. april fik justitsministeriet til at udsende et brev, hvor det afviser, at ISDS har fået ordren. 

Glæde i Israel da ordren var i hus

ISDS offentliggjorde i oktober 2014 en meddelelse om, at selskabet havde vundet opgaven. Sikkerhedsopgaven omkring De olympiske lege er en komplekst opgave, der involverer sikkerhedsfolk, computersystemer, transport mm.

Leo Gleser, grundlægger og direktør for det israelske sikkerhedsfirma, fortalte den 25. november 2014 glædesstrålende om, hvordan firmaet havde oplevet opbakning fra de israelske myndigheder til Israel Defense, da ordren tilsyneladende var i hus.

Israel Defense er det officielle talerør for det israelske militær.

Pres mod Brasiliens regering og nationalt OL-komité

Brasilianske organisationer startede imidlertid et pres for at få ISDS ud af De olympiske lege, da forberedelserne overgik fra Den internationale komite til Den nationale brasilianske komité.

– For os er boykot af det selskab en hovedprioritet, siger Jamal Juma, der er koordinator af kampagnen Stop Muren.

– Israel udvikler sine metoder og teknologier gennem drab og undertrykkelse af det palæstinensiske folk, og så sælger de metoderne til hele verden, siger han.

Julia Turra, leder af Brasiliens største fagforbund TUC, som har deltaget i kampagnen mod ISDS, siger:

– Vi er glade for, at regeringen tager afstand fra ISDS. Det ville være ulovligt og beskæmmende at hyre et firma, der udvikler sine teknologier i forbindelse med de israelske forbrydelser.

ISDS står stadig opført som en hovedsponsor for De Olympiske Lege.

Den brasilianske kampagne har nu sat som mål at få sikkerhedsfirmaet navn helt elimineret fra legene.

Læs »2016 Olympics: After BDS pressure, Brazilian government denies relations with Israeli company ISDS« hos Boycotts, Divestment and Sanctions (BDS)

Læs »The Olympic Games are a Showcase for Technologies« hos Israel Defense

Redaktion: 

Tak fordi du bruger Modkraft.
Vi håber du har læst noget interessant eller oplysende.
Du kan støtte Modkraft via MobilePay: 50 37 84 96

Annonce