Annonce

KontradoxaBaggrund, analyse og kronikker
Analyse
2. juni 2016 - 14:14

Israels ny forsvarsminister er en advarsel til kritiske top-officerer

Da den israelske premierminister inkluderede et ekstremt højreorienteret parti i sin regering og gjorde partileder Avigdor Lieberman til forsvarsminister, var det for at styrke regeringen, der sad med kun en stemmes flertal. Men det var også en advarsel til højtstående officerer, der offentligt har kritiseret og trodset Netanyahu.

Onsdag den 25. maj blev det endeligt slået fast, at det stærkt højreorienterede parti Yisrael Beitenu ville træde ind i Premierminister Netanyahus regering, og at partiets leder og stifter bliver Israels ny forsvarsminister.

Udvidelsen af regeringen og udnævnelsen af den militært uerfarne Lieberman ligner et tak for sidst til højtstående officerer i den israelske hær, som offentligt har taget afstand fra Netanyahu-regeringen og draget paralleller mellem dagens Israel og Tyskland mellem de to verdenskrige i de tyvende århundrede.

Lieberman ind, Yalon ud

Den 57-årige Lieberman, der emigrerede fra Moldova til Israel som tyveårig er ingen nybegynder i israelske regeringer. Siden 2001 har han siddet på flere poster i Premierminister Netanyahus skiftende regeringer. Nu er han blevet politisk chef for Israels væbnede styrker.

Men det er alligevel en  bemærkelsesværdig udnævnelse, fordi Liebermans militære erfaring er begrænset til hans værnepligt, og fordi forgængeren Moshe Yalons militære CV har alt det, som Liebermans ikke har.

Men regeringen var kun et mandat fra at være i mindretal. Og med Yisrael Beitenus seks mandater sidder Netanyhu sikrere i sadlen.

Moshe Yalon, der selv hører til på Likuds højrefløj, har været øverste militære chef for en række af den israelske hærs eliteenheder og har som stabschef haft kommandoen over hele den israelske hær. Han har på forskellige niveauer deltaget i en lang række af Israels krige.

Fra 2009-2013 var han minister for strategiske anliggender, og fra 2013 var han altså forsvarsminister, indtil han den 25. marts trak sig fra posten.

Den beslutning traf han efter at det kom frem, at Netanyahu ville udpege Lieberman til posten som forsvarsminister, mens han selv som et plaster på såret blev tilbudt embedet som udenrigsminister.

Læs »Avigdor Lieberman named as Israel's defence minister« hos BBC

Læs »Benjamin Netanyahu Seeks Ultranationalists for Coalition in Israel« hos New York Times

Ikke bare brødnid

Men det var ikke bare brødnid eller græmmelse over udsigten til civilisten Lieberman som forsvarsminister, der fik Moshe Yalon til at gå i utide og takke nej til posten som udenrigsminister. Det handlede om  Netanyahus politik og om den utilfredshed, der huserer blandt nogle af Israels øverste officerer.

På Facebook, hvor Moshe Yalon offentliggjorde sin beslutning om at trække sig, skrev han ifølge New York Times, at han var »bekymret for Israels fremtid«, og at han ikke ville »sætte nationale interesser og israelske borgeres sikkerhed over styr på grundlag af personlige, politiske hensyn«.

Problemet hedder, mener Moshe Yalon, Binyamin Netanyahu.

- Til morgen fortalte jeg Premierministeren, at jeg ovenpå hans håndtering af begivenheder i den seneste tid og i lyset af min manglende tillid til ham, træder tilbage fra regeringen og fra Knesset, og at jeg holder pause fra det politiske liv, skrev Moshe Yalon ifølge New York Times.

Læs »Moshe Yaalon, Israeli Defense Minister, Resigns« hos New York Times

Populær likvidering

I løbet af foråret har flere begivenheder kilet sig ind mellem Netanyahu og nogle af de øverste officerer i det israelske militær.

En af dem fandt sted den 24. marts i Hebron på Vestbredden, hvor en israelsk soldat skød en ung palæstinensisk attentatmand i hovedet, mens han lå såret og absolut ukampdygtig på jorden.

Episoden blev filmet  og optagelserne offentliggjort af menneskerettioighedsorganisationen B’tselem.

På filmen ser man ikke alene soldaten Elor Azarya likvidere palæstinenseren, men også den ligegyldighed hvormed Azaryas kolleger reagerer på drabet.

I den israelske offentlighed blev Elor Azarya noget nær en helt. Og i blandt andet Tel Aviv var der omfattende demonstrationer til støtte for den attenårige soldat.

En meningsmåling fra slutningen af marts viste ifølge nyhedsbureauet Reuters, at 57 procent mente, at Azarya aldrig skulle have være anholdt.

Avigdor Lieberman sluttede sig til den offentlige mening og agiterede for, at den fængslede soldat skulle løslades. Netanyahu ringede til soldatens forældre for at trøste dem.

Trods den overvældende sympati fra flertallet i den israelske befolkning, trods støtten fra Lieberman, og trods den premierministerielle omsorg for drabsmandens far og mor, valgte de militære myndigheder at sigte Elor Azarya for manddrab. Og det tilsyneladende med støtte fra nogle af de mest højtstående officerer i Israels militære establishment.

Læs »Thousands rally to call for release of Israeli soldier who shot Palestinian assailant« hos Reuters

Læs »Israeli soldier charged over killing of wounded attacker« hos BBC

Det kan også ske her

Hvis det faldt Netanyahu, Lieberman og flertallet blandt israelerne for brystet, at de militære myndigheder insisterede på deres uafhængighed, så blev de endnu mere forbitrede over at høre den israelske hærs vicestabschef generalmajor Yair Golan tale på Israels Holocaust-mindedag den 4. maj:

- Hvis der er én ting, der er skræmmende ved mindet om Holocaust, så er det at lægge mærke til det, der gik forud for 70, 80 og 90 år siden, og så finde spor af det samme hos os i 2016, sagde Yair Golan, der uden at nævne Netanyahu og Lieberman ved navn gjorde det alligevel:

- Intet nemmere og simplere  end at true og sprede frygt. Intet er nemmere og simplere end at opføre sig som dyr og at lade sig korrumpere moralsk og blive skinhellig, sagde Yair Golan.

Premierminister Netanyahu skyndte sig at tage afstand fra vicestabschefens tale. Ifølge den britiske avis The Telegraph kaldte han  den »uhyrlig« og mente, at den var »uretfærdig overfor Israel«, og at »den bagatelliserede Holocaust«.

Men forsvarsministeren, som på det tidspunk stadig hed Moshe Yalon støttede den skandaløse generalmajor, erklærede ham sin »fuldstændige tillid« og roste generelt officerer, der gav deres underordnede et »moralsk kompas«.     

Læs »IDF general in bombshell speech: Israel today shows signs of 1930s Germany« hos Jerusalem Post

Læs »Benjamin Netanyahu rebukes Israeli general over Holocaust speech« hos The Telegraph

Læs også »Racistisk udsmider fra Moldova genindtræder som Israels udenrigsminister« hos Modkraft

Læs også »Israel: Forslag om dødsstraf for terror vil kun ramme ikke-jøder« hos Modkraft

Redaktion: 
Emneord: 

Tak fordi du bruger Modkraft.
Vi håber du har læst noget interessant eller oplysende.
Du kan støtte Modkraft via MobilePay: 50 37 84 96

Annonce