Annonce

Palæstina
28. august 2012 - 11:14

Israel: Vi er ikke ansvarlige for Corries død

Ni år efter, at fredsaktivisten Rachel Corrie blev slået ihjel, da hun forsøgte at stoppe nedrivningen af palæstinensiske huse, har en israelsk domstol frikendt det israelske militær. 

Den amerikanske fredsaktivists død under en israelsk bulldozer er et »beklageligt uheld, som den israelske stat ikke kan holdes ansvarlig for. Ikke mindst fordi, fredaktivisterne opfører sig uansvarligt«

Sådan lyder afgørelsen fra domstolen i Haifa.

Læs artiklen »Israeli court says Rachel Corrie was not unlawfully killed« hos Maan News.

Knust ihjel

Den 23-årige aktivist Rachel Corrie blev knust under en bulldozer i 2003.

Det skete da hun sammen med en række andre aktivister og lokale beboere forsøgte at forhindre en række palæstineniske huse i at blive ryddet i Rafah i Gaza.

Se hele episoden billeddokumenteret hos Electronic Intifada.

En praksis, der bliver skapt kritiseret af blandt andre FN. 

Corrie er efterfølgende blevet symbol for international solidaritet med Palæstina, eksempelvis har flere Gaza-skibe været opkaldt efter hende.

Læs artiklen »Rachel Corrie: Court rules Israel not at fault for death« hos BBC.

Vrede og lettelse

Afgørelsen har medført vrede blandt pro-palæstinensiske aktivister, der ikke mener, at der er nogen tvivl om, at bolldozerføreren kunne se Rachel i sin orange vest, men valgte at køre hen over hende alligevel.

– Vi vidste fra begyndelsen, at vi havde en kamp op ad bakke at sandfærdige svar og retfærdighed, men vi er overbeviste om, at denne dom forvrænger de stærke beviser fremlagt i retten, og modsiger de grundlæggende principper i international ret med hensyn til beskyttelse af menneskerettighedsforkæmpere. Ved at nægte retfærdighed i Rachel Corrie-drabet, taler denne dom til den systemiske fejl og holder ikke det israelske militær ansvarlige for fortsatte krænkelser af grundlæggende menneskerettigheder, udtaler Rachel Corrie Foundation.

Omvendt har den medført begejstring hos blandt andre højrefløjspartiet Yisrael Beitenu [= Israel er vores hjem], der kalder dommen »retfærdiggørelse efter bagvaskelse«.

Læs gennemgang af sagen hos Palsolidarity.

Redaktion: 

Tak fordi du bruger Modkraft.
Vi håber du har læst noget interessant eller oplysende.
Du kan støtte Modkraft via MobilePay: 50 37 84 96

Annonce