Annonce

Privatisering
5. februar 2015 - 17:35

Irland: Stor folkelig modstand imod privatisering af vand

En særlig vandafgift, der er en del af EU's redningspakke, og oprettelse af et halvt-privat firma til at opkræve den, har udløst store folkelige protester og krav om regeringens afgang i Irland.

Titusindvis af mennesker var på gaderne den 31. januar i mindst 20 irske byer i protest mod indførelse af vandafgifter, installering af vandmålere og forberedelse til privatisering af landets vandforsynings- og spildevandsområde. 

Emnet har været et nationalt stridspunkt siden 2013, hvor regeringen i Irland besluttede, at oprette det halvstatsligt Irish Water til at opkræve afgifter på vand modsat tidligere, hvor det var et anliggende for de landets 31 kommuner og blev finansieret over skatterne.

Mange opfatter initiativet som første skridt på vejen mod privatisering og sagen er blevet springbræt for en voksende kritik af ikke bare den irske regering, men også EU's sparepolitik.

Læs artiklen »Thousands take part in anti-water charge protests across Ireland« hos the journal.

Regeringen: Et EU-krav

Irish Water-selskabet blev skabt i 2013 i forlængelse af låneaftalerne mellem Irland og Troikaen (EU-kommissionen, Den Internationale Valutafond og Den Europæiske Centralbank), som følge af landets finanskrise.

Regeringen har endvidere begrundet deres kontroversielle beslutning med EU´s vandrammedirektiv fra 2000, som fastlægger krav om grundvandsbeskyttelse og indførelse af vandafgifter.

Det ny selskab, der står for administration, vedligeholdelse og udbygning af et nedslidt forsyningsområde for de 4,6 million irere, har fået stor ktitik for den måde de håndterer arbejdet på.

Firmaet Sierra, der har fået monopol på at installere vandmålere, er ejet af rigmanden og mediemogulen Denis O’Brien, der har særdeles gode forbindelser til regeringspartiet Fine Gael.

Aktivist: En bevægelse med bredt fokus

Firmaets installatørere har flere steder måtte arbejde under politibeskyttelse og i hovedstaden Dublins nordlige bydel Donaghmede blev 15 af firmaets ansatte i oktober sidste år tilbageholdt i 12 timer af vrede beboere

- Den (regeringens, red.) har ikke længere et mandat fra befolkningen. Det er tid til at den går af, sagde Derek Byrne fra organisationen »DublinSaysNo« ved demonstrationen i sidste weekend i Dublin.

– Denne bevægelse har udviklet sig til mere end bare et spørgsmål om vand, det handler om alt - sparepolitik, bankpakker og alle nedskæringerne, mener aktivisten.

Læs »Introduction of water charges in Ireland cause widespread street protests« hos The Guardian.

Læs artiklen »A brief history of water charges in Ireland« The Irish Times.

Se optagelser fra demonstrationen i Dublin.

Redaktion: 

Tak fordi du bruger Modkraft.
Vi håber du har læst noget interessant eller oplysende.
Du kan støtte Modkraft via MobilePay: 50 37 84 96

Annonce