Annonce

MiljøAnalyser og kommentarer om klima- og miljøspørgsmål
Kommentar
16. september 2012 - 0:01

iPhone 5 – en økologisk katastrofe

Med lanceringen af iPhone 5 satser Apple igen på hurtig forældelse uden hensyn til det ressourcespild og den miljøbelastning, det fører til.

Innovationskapløbet raser mellem hightech-sektorens giganter med Apple, Samsung og Nokia i spidsen, men retfærdiggør det, at opladere, dockingstationer og andet tilbehør fra de tidligere iPhone-generationer havner i skuffen eller endda i skraldespanden?

Da Apple den 12. september præsenterede sin iPhone 5, var det ikke alene det sidste skrig inden for gadgets, selskabet sendte på markedet. Det var også et nyt sæt spilleregler, der blev pålagt Apples kunder, partnere og producenter af afledte produkter.

For ud over at iPhone 5’s bryder med de hidtidige modellers design, bliver også tilslutningsteknikken skiftet ud: Den nye oplader til iPhone 5 er ikke kompatibel med de 183 millioner iPhones, 73 millioner iPads og 275 millioner iPods, som er solgt rundt om i verden [1].

Det samme gælder dockingstationer og hifi-anlæg. Med andre ord får forbrugerne en stærk tilskyndelse til at udskifte alt deres udstyr.

Naturressourcerne er ved at blive udtømt, og Apple – USA’s største selskab målt i børsværdi – tillader sig endnu en gang at ødsle med ressourcerne for at sælge mere og gøre forbrugerne stadigt mere afhængige.

Indbygget forældelse koster

For Apple er iPhone 5 blot endnu et kapitel i selskabets lange saga under overskriften indbygget forældelse. I 2001 lancerede koncernen med æblelogoet sin iPod, hvis levetid er begrænset til dets batteris, eftersom batteriet ikke kan skiftes ud.

På trods af en retssag i USA fornyer Apple regelmæssigt for at styre holdbarheden af sine produkter: Styresystemet i de ældre produkter kan ikke opdateres [2]. Reservedelene ændres for hver generation [3]. Og med tre iPad-generationer på to år og seks iPhone-generationer på fem år [4] bliver Apples produkter meget hurtigt forældede!

Den indbyggede forældelse i hightech-branchen har sine økologiske og sociale omkostninger. Som bevægelsen Les Amis de la Terre (Jordens Venner) har advaret om siden 2010, fører den til massiv ressourceudnyttelse, udvinding af sjældne jordarter og mineraler i udviklingslandene, sundhedsskadelig påvirkning af lokalbefolkningerne, voksende affaldsmængder og kraftig forurening.

Holdbare og reparerbare produkter

Det oprører Camille Lecomte, som leder Les Amis de la Terres indsats på området ”Produktions- og forbrugsmodeller”:

– Hvor mange af disse produkter, som lige nu er så eftertragtede, vil om halvandet år ende i en skuffe eller, endnu værre, i en skraldespand? Hvor længe vil befolkningerne i Afrika finde sig i at få deres miljø ødelagt og deres vand forurenet af den minedrift, som disse teknologier kræver? spørger Camille Lecomte. [5]

Les Amis de la Terre opfordrer parlamentarikerne til at vedtage en lov, som sætter en stopper for den indbyggede forældelses miljømæssige og sociale vanvid.

Loven skal forlænge garantiperioden fra 2 til 10 år for forbrugerprodukter, og den skal pålægge producenterne at sælge produkter, der kan repareres, og garantere, at der er reservedele til rådighed, så man kan få repareret sit produkt mindst 10 år efter købet.

Der findes løsninger, som muliggør et anderledes forbrug. Det handler om at give vores produkter et forlænget liv, reparere dem i stedet for at kassere dem, understøtte reparatørerne og udvikle deres ekspertise.

Derigennem vil vi fremme en samfundsnyttig økonomi, som bevarer både job og miljø.

 

Noter

[1] Se iPhone-tal for 2012, iPad-tal for 2012 og iPod-tal for 2011.

[2] iOS 5 er det nyeste operativsystem fra Apple. Det kan opdateres via Apples websted for hele spektret af iPad. Opdateringen af iPhones er begrænset til de sidste tre versioner (3G, 4G og 4GS). IPhone 3G, som lanceredes officielt i juli 2008, kan ikke opdateres, og kun visse applikationer fungerer endnu. Forbrugeren tilskyndes således til at købe et nyt apparat, og brugsvarigheden af en iPhone er dermed 3 ½ år!

[3] Se også denne artikel på Cult of Mac: Is Apple Guilty of Planned Obsolescence?

[4] Sådan blev de tidligere versioner af iPhone udsendt: 2007: iPhone. 2008: iPhone 3G. 2009: iPhone 3GS. 2010: iPhone 4G. 2011: iPhone 4GS. For iPad er rækkefølgen: 2010: iPad1. 2011: iPad 2. 2012: iPad 3.

[5] Ifølge en fransk undersøgelse lægger 37 procent deres gamle mobiltelefon i en skuffe, mens 6 procent lægger den i husholdningsaffaldet. (CREDOC, Les secondes vies des objets : les pratiques d’acquisition et de délaissement des produits de consommation, januar 2012).

 

Les Amis de la Terre er den franske afdeling af Friends of the Earth. Oversættelse og mellemrubrikker: Finn Kjeller.

Redaktion: 

Tak fordi du bruger Modkraft.
Vi håber du har læst noget interessant eller oplysende.
Du kan støtte Modkraft via MobilePay: 50 37 84 96

Annonce