Annonce

Internationalt
11. januar 2016 - 17:46

Internationalt byggematerialefirma trækker sig ud af israelsk holdingselskab

Boykotkampagne har fået Verdens tredjestørste byggematerialefirma til at række investeringer ud af Israel.

Endnu et stort internationalt firma trækker investeringerne ud af Israel efter pres fra den internationale Boykot Israel-bevægelse.

Verdens tredjestørste leverandør af byggematerialer, CRH plc, har i en fondsmeddelelse givet besked om, at det har solgt sin aktivitet i et israelske firma, som står for hovedparten af byggeaktiviteterne i besatte palæstinensiske områder.

Meddelelsen om salget kom den 9. januar 2016 efter flere års pres fra den såkaldte BDS-bevægelse (Boycott, Divestment and Sanctions Movement) og den irsk solidaritetsbevægelse Ireland Palestine Solidarity Campaign.

CRH sælger sine investeringer på 25% i det israelske holdingselskab Mashav Group, der ejer Nesher Cement.

Nesher Cement har monopol på cementproduktion i Israel. Firmaet står for levering af byggematerialer til den såkaldte sikkerhedsmur, til checkpoints, 700 km. veje forbeholdt bosættere og bygning af ulovlige bosættelser på Vestbredden.

CRH plc. er verdens tredjestørste byggematerialefirma med 93.000 ansatte og en årsomsætning på 21 mia. euro (156,6 mia. dkr.). Firmaet er aktivt i både Europa og Nordamerika.

Læs om Nesher Cement hos whoprofits.org

Læs pressemeddelelsen »Huge BDS victory as CRH pulls out of toxic Israeli assets, ends complicity with Israeli crimes« hos IPSC

Aktionær-aktivisme

Den irske palæstinakampagne har lavet flere aktioner for at presse CRH ud af Israel. Blandt andet har aktivister købt aktier i CRH for at kunne gå på talerstolen på firmaets årlige generalforsamling og tale imod firmaets involvering i den israelske bosætterindustri.

Der har også har været demonstrationer mod firmaet ved generalforsamlingerne.

Og mere end 10.000 irere har skrevet under på en appel om at CRH skulle trække investeringerne ud af Israel.

Flere sejre

BDS har de seneste måneder kunnet notere flere sejre i kampagnen for at få internationale firmaer til at trække investeringer ud af Israel.

I august 2015 meddelte det franske multinationale transportselskab Veolia, at det trak sig fra et projekt, der forbinder bosættelserne i de besatte områder med Jerusalem med en letbane.

I december 2015 meddelte det ligeledes franske teleselskab Orange, at det ophører med at operere i Israel fra februar 2016, og betaler 50 millioner euro (373 mill. dkr.) til sin israelske samarbejdspartner Partner Communications Company for at komme ud af en aftale, som ellers først ville være udløbet i 2025.

Redaktion: 

Tak fordi du bruger Modkraft.
Vi håber du har læst noget interessant eller oplysende.
Du kan støtte Modkraft via MobilePay: 50 37 84 96

Annonce