Om kort tid underskriver EU og Canada en ny aftale om frihandel. Stop den, siger ETUC, sammenslutningen af europæiske LO'er. Store firmaer kan nemmere lægge sag an mod lande.
Et skrækscenarium truer i horisonten, hvis EU og Canada underskriver en længe ventet aftale om frihandel.
Dét mener 100 organisationer i Canada og EU-lande, anført af det europæiske LO (ETUC). De udsendte allerede i februar en fælles protest imod forhandlingerne, der stadig pågår.
Organisationerne er alle rystede over, at den nye aftale åbner for, at store multinationale firmaer meget nemmere kan anlægge sag mod EU-lande samt Canada for at forhindre industriers forretninger. Eksempelvis vil et mineselskab, der vil bore efter skifergas i et EU-land, der har forbud mod dette, kunne trække landet i retten..
De 100 organisationer mener, at der i frihandelaftalen er alt for vide rammer for selskaberne til at benytte sig af reglerne i de globale handelsaftale ISDS om, at investorer har ret til at indlede retssager mod udenlandske regeringer.
- Frihandelaftalen mellem EU og Canada vil styrke olie- og gasselskaberne, så de nemmere kan udfordre for eksempel europæiske forbud mod skifergasboringer, siger Pia Eberhardt, talskvinde for "vagthunden" Corporate Europe Observatory, til netportalen euractiv.com
Hun og de 100 grupper advarer mod lignende sager som den i Quebec i november sidste år. Her sagsøgte det amerikanske olie- og gasfirma Lone Pine Resources den canadiske delstat Quebec for at hindre boring efter skifergas. Firmaet kræver 250 millioner dollars i erstatning. Det gjorde de ud fra regler i frihandelsaftalen NAFTA mellem USA, Canada og Mexico.
Lone Pine hævdede, at Quebecs forbud var "vilkårlige, lunefulde og ulovlige", idet firmaet havde investeret millioner af dollars i at opnå tilladelser til at bore i Quebec, før forbudet blev annonceret.
Lande som Frankrig og Bulgarien er blandt de lande i Europa, der har forbudt skiferboring på grund af bekymringer for sundheden. Også Rumænien, Irland, Tjekkiet, Danmark og Nordrhein-Westfalen i Tyskland har indført midlertidigt forbud.
CTEA omfatter også intellektuel ejendomsret og konkurrence, foruden fri bevægelse af arbejdskraft mellem EU og Canada.
Tak fordi du bruger Modkraft.
Vi håber du har læst noget interessant eller oplysende.
Du kan støtte Modkraft via MobilePay: 50 37 84 96