Konkrete initiativet til kamp mod EU, finanspagt, bankunion og fascisme i centrum på tredje dag af Firenze 10+10-træffet i Italien. Forslag til fællesudtalelse udløste opstandelse og blev sendt til bearbejdning i arbejdsgruppe.
”Please give us your will power and your creativity today! We cannot wait ten more years”
Gårsdagens bekymring om manglende aktivisme på det internationale træf, Firenze 10+10, blev til dels fejet af vejen allerede ved første workshop, ’convergence: common action’, hvor de forskellige sammenslutninger (convergences) præsenterede resultatet af de sidste to dages arbejde. Især ’convergence: austerity’ og ’convergence: democracy’ havde samlet centrale pointer og kom med konkrete aktionsforslag.
”Vi bliver nødt at kæmpe imod nedskæringspolitikken,” lød det fra ’convergence: democracy’.
De sidste to dages diskussioner har blandt andet forstret en idé om at danne et paneuropæisk, antifascistisk netværk. Derudover fik EU og dens finanspagt, samt den kommende finansunion, skyld for at være udemokratiske. Der bliver trukket beslutningerne ned over hovedet på befolkningen og indsat EU-styrede, teknokratiske regeringer, som vi har set det i Italien.
For at komme det demokratiske problem til livs præsenterede også ’convergence: democracy’ en ikke-institutionaliseret vej uden om EU med bottom-up mobiliseringer af befolkningen og strejker.
’Convergence: austerity’ opfordrede direkte til adskillelse og boykot af banker, nedkæmpelse af finansunionen samt fuldstændig reformation af skattesystemet. Kritikken af det kapitalistiske system var skarp og EU fik dødsdom.
Om gældskrisen blev det fremsagt: ”We are not going to pay this debt, because it’s not our debt.”.
Med det sagt havde hverken ’convergence: social and labour rights’ , ’convergence: Europe in the world’ eller ’convergence: natural and social commons’ nogen videre resultater at præsentere. Nogen af dem havde ikke engang fået afholdt convergences i løbet af de to sidste dage, og de var derfor ikke nået til enighed.
På ’convergence: common action’ blev der fra dirigentbordets side præsenteret et dokument, der efter sigende skulle repræsentere de officielle holdninger fra Firenze 10+10. Der førte dog hurtigt til opstandelse blandt deltagerne, da dokumentet var udarbejdet allerede før konferencens start af arrangørgruppen.
Det betød, at dokumentet ikke inkluderede pointerne fra de forskellige ’convergences’ trods de sidste to dages arbejde. I stedet var dokumentet fyldt med allerede velkendte floskler og kendsgerninger.
Vi, deltagerne, blev opdelt i grupper efter sprog for at diskutere papiret. De fleste grupper valgte at fokusere på den udemokratiske proces, hvorpå dokumentet var udarbejdet.
Derfor blev der i opsamlingen besluttet at nedsætte en åben gruppe, hvis opgave er at skrive et dokument, der samler de centrale pointer fra de forskellige ’convergences’ og aktionsdatoer.
Selvom dokumentet stadig er ved at blive udformet, er der opnået enighed om, at vi særligt skal mobilisere til marts måned.
Kulminationen i marts bliver, når EU holder topmøde med henblik på at vedtage finansunionen, hvor der allerede nu er enighed om massiv mobilisering til Bruxelles.
Inden da kommer der til at være andre aktionsdage, der sætter fokus på kvinders rettigheder, bankernes spekulationer og troikaens magt. Datoer kommer senere.
Om eftermiddagen var der en workshop, der præsenterede Alter Summit, en form for fortsættelse af Firenze 10+10, der kommer til at ligge i foråret 2013.
Fokusset for workshoppen var, hvorfor disse paneuropæiske samarbejder er nødvendige.
Der blev fra talerstolen givet udtryk for, at et stærkt samarbejde er nødvendigt, fordi ’eliten’, altså EU og de forskellige regeringer, ikke giver os noget, med mindre vi kæmper hårdt for det.
Denne tanke blev af en af talerne formuleret således: ”Democracy was not given as a gift to the european people.” Selvom det kan diskuteres, hvorvidt man vil definere de europæiske, liberale demokratier som egentlige demokratier, må man erkende, at de rettigheder, som eksisterer, ikke er noget, vi er blevet skænket, men noget, vi har tilkæmpet os.
Derfor er det vigtigt, at danske fagforeninger, organisationer og studenterbevægelser tager del i Alter Summit, for at styrke modstanden mod EU.
Tak fordi du bruger Modkraft.
Vi håber du har læst noget interessant eller oplysende.
Du kan støtte Modkraft via MobilePay: 50 37 84 96