Snowdens nærmeste samarbejdspartner stiller spørgsmålstegn ved historie, om at russere og kinesere har brudt krypteringskode til Snowdens filer. Men oplysningerne stammer fra unavngivne britiske regerings- og efterretningskilder, løgnehistorier og massemediers servilitet over for magthavere, mener journalisten Glenn Greenwald.
Mandag den 15. juni viderebragte mange af verdens medier en historie fra den britiske avis Sunday Times historie om, at Rusland og Kina har brudt den kode, som den amerikanske whistleblower Edward Snowden har brugt til at sikre de filer, han skaffede sig, mens han arbejdede ved en underleverandør til NSA.
Oplysningerne skulle dermed ødelægge igangværende efterretningsoperationer og bringe amerikanske spioner i fare.
Mange danske medier, inklusive de to største TV stationer, fandt ledige hænder blandt de ellers valgtravle journalister til at planke den britiske avis Sunday Times historie om kinesernes og russernes succes med at skaffe sig adgang til Snowdens arkiv og om de fatale konsekvenser for agenter og operationer.
Ifølge Sunday Times, der er en del af australske Rupert Murdochs medieimperium News Corp, stammer oplysningerne fra højstående kilder i den britiske eksterne efterretningstjeneste, fra det britiske indenrigsministerium og fra premierministerens kontor.
»Rusland og Kina har knækket koden til den tophemmelige samling af filer, der blev den stjålet af den amerikanske flygtning og whistleblower Edward Snowden. Det har fået MI6 til at trække aktive agenter fra igangværende operationer i fjendtligtsindede lande. Det siger højtstående kilder i Downing Street, Indenrigsministeriet og sikkerhedstjenesterne,« skrev Sunday Times.
Læs »British spies betrayed to Russians and Chinese« hos The Sunday Times
Læs »Storbritannien flytter spioner fra ’fjendtlige lande’ efter Snowden-læk« hos DR
Læs »MI6 slår alarm: Kina og Rusland har knækket top-hemmelig kode« hos TV2
Ifølge kilderne var det i første omgang Rusland, der har givet den prominente flygtning midlertidigt asyl, der brød koden til de mere end en million dokumenter, som Snowden ifølge kilderne er i besiddelse af.
Siden skulle kineserne have fået adgang til dokumenterne, der ifølge de unavngivne kilder rummer oplysninger, der kan røbe identiteten af britiske og amerikanske hemmelige agenter.
Snowden har, udtaler en kilde i Indenrigsministeriet, »blod på hænderne,« men ifølge en kilde i Downing Street er »ingen kommet til skade«.
Glen Greenwald, der skriver for det amerikanske netmagasin The Intercept, og som er den journalist, der har arbejdet tættest sammen med Edward Snowden, giver ikke meget for artiklen i Sunday Times, for journalisterne bag den eller for mainstream-journalististikkens evne og vilje til at kigge magthaverne efter i sømmene.
Han peger på, at den oplysning, som den britiske avis bragte for at dokumentere, at Snowden havde talt usandt, da han sagde, at han havde slettet arkivet forud for rejsen fra Hongkong til Rusland, var falsk.
Sunday Times henviser til, at Greenwalds kæreste, David Miranda, blev stoppet af de britiske myndigheder i Heathrow lufthavnen i 2013. Ifølge avisen var David Miranda på vej fra Snowden i Moskva med 50.000 dokumenter fra det arkiv, som den amerikanske whistleblower hævde at have slettet i Hong Kong.
»Det er simpelthen løgn. David besøgte ikke Snowden i Moskva, inden han blev tilbageholdt. På det tidspunkt havde David aldrig været i Moskva, og han havde aldrig mødt Snowden. Den eneste by, han havde været i, før han blev tilbageholdt, var Berlin, hvor han boede i Laura Poitras lejlighed,« skriver Glenn Greenwald i sit indlæg på The Intercept.
Greenwald peger også på, at Sunday Times påstand om at antallet af dokumenter som Snowden tog med sig til Hongkong, og som de unavngivne kilder hævder er kommet i russernes og kinesernes varetægt, fuldstændig savner belæg.
Avisen skriver, at der er tale om 1.7 millioner dokumenter, men Greenwald peger på, at NSA’s forhenværende chef, Keith Alexander, har sagt, at han ellers hans organisation ikke har nogen mulighed for at vide hvad eller hvor meget, Snowden rendte med. Så det tal kender journalisterne på Sunday Times ikke.
»Men nogen hviskede altså til journalisterne på Sunday Times, at Snowden downloadede 1.7 millioner dokumenter, og som de løgnere og propagandister, de er, trykte de det bevidstløst, som om det var en kendsgerning.«
Glen Greenwalds hårde ord mod avisen Sunday Times og dens journalister afspejler hans generelle mishag med branchens og standens evne til at leve op til sin selvforståelse som magtkritisk vagthund.
Han peger på den eftertanke, som forløbet op til Irak-krigen angiveligt har været anledning til for mange journalister, og på den lære de skulle have draget om ikke at tage magthavernes ord for gode varer, og om ikke at falde for deres taktik med at fodre en sulten presse med påstande, som ingen kan tjekke, fordi kilderne er unavngivne.
»De har intet lært. Denne taktik er fortsat karakteristisk for, hvordan større amerikanske og britiske medier ’rapporterer’, især når det gælder spørgsmål, der angår nationale sikkerhedsspørgsmål. Og journalister, der læser disse rapporter, fortsætter med at behandle erklæringerne fra usynlige og unavngivne embedsmænd, som var de et evangelium. Og det uanset hvor tvivlsomme eller falske de er,« skriver Glenn Greenwald.
Se også linsamlingen på Modkraft Biblioteket om Whistleblowers.
Tak fordi du bruger Modkraft.
Vi håber du har læst noget interessant eller oplysende.
Du kan støtte Modkraft via MobilePay: 50 37 84 96