Annonce

Kritik af intro-tur
20. maj 2014 - 18:29

Hemmeligt introforløb på Københavns Universitet beskyldes for sexisme

Homofobi, drukkultur og sexisme er en integreret del af introforløbene på Institut for Statskundskab på Københavns Universitet. Sådan lyder kritikken fra studerende, der har skabt debat ved at afsløre hemmeligholdte ritualer. Arrangørerne af introforløbet raser over afsløringen, mens institutleder er bekymret.

Et snævert sexistisk fællesskab, der virker både fremmedgørende og ekskluderende.

Sådan beskrives introforløbet for nye studerende på Institut for Statskundskab på Københavns Universitet i et radioindslag, der har skabt en ophidset debat på de sociale medier.

Det knap 25 minutter lange indslag, der har titlen »Rustur! Vi går med på legen«, er lavet af to antropologistuderenede, der selv går på universitet.

Det bygger på interviews med to statskundskabsstuderende, der fortæller om et hemmeligholdt og stærkt seksualiseret ritual forud for en gallefest på skolen.

Afsløringen har skabt vrede blandt arrangørerne af introforløbet, men kritikerne fastholder, at der er brug for et opgør med det de opfatter som en gammeldags og problematisk kultur.

– Der har jo altid været debat om rusture, som har kørt meget på alkohol – hvilket også skal diskuteres, men der hører også et element af hierarki og ydmygelse med i introforløbene, som vi burde tale om, siger Mona Schaldemose, der har været med til at lave radioindslaget, til Universitetsavisen.  

Læs artiklen »»Men hvorfor skal vi være idioter, når vi starter på uni?«« hos UniAvisen.

'Vi råber alle sammen fisse'

I det omdiskuterede radioindslag, som blev offentliggjort den 16. maj, fortæller en kvindelig og en mandelig studerende om, hvordan de ældre studerende – de såkaldte tutorer, der har ansvar for at arrangere  introduktionsforløbet – kønsopdeler de medvirkende.

Herefter opfordres de til at deltage i druklege med sexistiske og homofobiske overtoner.          

Læs artiklen »Sexisme og druk gennemsyrer Statskundskab« hos UniAvisen.

Det fremgår blandt andet, hvordan mændene ved et arrangement drikkes fulde, og herefter skal beskrive hvem, og hvordan de gerne vil have sex med kvindelige medstuderende.

Imens står de øvrige deltagere på 'mandeholdet' i rundkreds og råber »fisse«, som en reaktion på de historierne.

Til sidst trækker alle bukserne ned og bagefter er der gallafest.

– I starten forstår man ikke, hvorfor man skal råbe fisse. Hvad har det at gøre med Statskundskab? Men lige pludselig bliver det naturligt nok, at, nå ja, det er jo det, det her handler om. Det handler åbenbart om, at man skal råbe fisse. Så vi råber alle sammen med, fortæller Jonas Lykke Larsen om introforløbet.

Hør indslaget »Rustur! Vi går med på legen« hos MONO Lydproduktion.

En festkultur der fortsætter

Kvinderne skal under deres introforløb kåre den lækreste mandlige tutor og den lækreste 'russerdreng'.

– Der kom plakater ind, og så skulle man så snakke om og stemme om, hvilke kvaliteter de forskellige mænd havde i deres udseende, fortæller Marie Hyllested Meyle i radioindslag.

Hun mener, at den overfladiske kultur er problematisk, da den ikke kan isoleres til en enkeltstående begivenhed.

– Det fortsatte jo, siger hun.

– Det er det, man kunne se i fællesskabet på Statskundskab. (...) Det er de samme værdier, der ligger til grund for fredagsbarerne og til festerne sidenhen.

Vrede og bekymring efter afsløring

Alle de nye studerende, der har deltaget i de omtalte 'invielsesritualer' på KU er blevet mødt med krav om holde deres oplevelser hemmelige.

Nogle studerende føler ligefrem, at de er blevet truet med social eksklussion, hvis de bryder denne 'tavshedspligt'.

Reaktionerne på afsløringen af detaljerne i introforløbet er da heller ikke udeblevet.

Flere end 1.800 mennesker har indtil videre hørt radioprogrammet, som de seneste dage har udløst en stor debat på facebook blandt staskundskabsstuderende.

Her beskylder nogle af de ældre studerende – blandt dem tutorere, der har stået for intro-arrangementerne – de åbenmundede studerende for at have et »vulgært« behov for en offentlig debat om emnet og desuden levere en »forskruet fortælling«.

»Vi har nu engang opbygget en række traditioner, hvor en smule diskretion om henholdsvis pige- og drengefællesskaberne er et centralt element. Disse undergraver I fuldstændig ved at kræve jeres ret til offentlig debat på denne vulgære måde. At I så tilmed offentliggør en komplet biased og forskruet fortælling om, hvad der foregår, gør det kun værre,« skriver Mathias Pedersen Heinze på Statskundskabs Facebook-side.

Besøg de statskundskabsstuderendes facebookside her.

Institutleder: Utilstedeligt

Institutleder på Institut for Statskundskab, Lars Bo Kaspersen, er overrasket over, at nogen føler sig krænket af introforløbene.

Han fortæller til Universitetsavisen, at tutorgruppen, de ældre studerende, der arrangerer studiestarten for de nye, skal aflevere et program til studielederen og at han også selv får en kopi.

– Jeg har ikke bidt mærke i, at programmet skulle indeholde nogen form for stødende lege eller aktiviteter, siger han til avisen.

Han siger samtidig, at 97 procent af de studerende, der har deltaget i en evaluering af forløbet har været positive.

– Men hvis de sidste tre procent følte, at det var krænkende, er det tre procent for meget, siger Lars Bo Kaspersen.

Og tilføjer:

– Det er klart, at hvis nogen føler sig krænket, er det utilstedeligt og skal stoppes. Den slags vil vi ikke lægge navn og institutlogo til.

Læs artiklen »Institutleder: Krænkende ritualer skal stoppes« hos Uni Avisen.

Læs artiklen »Tutorer forsvarer optagelsesritualer« hos Uni Avisen.

Redaktion: 

Tak fordi du bruger Modkraft.
Vi håber du har læst noget interessant eller oplysende.
Du kan støtte Modkraft via MobilePay: 50 37 84 96

Annonce