Annonce

Debatmøde
22. november 2012 - 10:05

Har regeringen lammet venstrefløjen?

Pernille Frahm (SF) efterlyser regeringens bud på en venstreorienteret kulturkamp forud for stort debatmøde om det paradoks, at venstrefløjen holder regeringen ved magten, selvom den fører borgerlig økonomisk politik.

Venstrefløjen i form af SF og Socialdemokraterne har med regeringsmagten i hånden og opbakningen fra Enhedslisten en unik chance for skabe permanente ændringer af samfundsforholdene og magtbalancen i Danmark. 

Det mener det tidligere folketingsmedlem for SF Pernille Frahm, som opfordrer regeringen til at blæse til en venstreorienteret kulturkamp.

– Det kunne være spændende, hvis regeringen turde bruge krisen som en anledning til at udfordre den vante måde at regere på. Man kunne oplagt arbejde for at ændre magtbalance mellem borgere, stat og kommune, siger Pernille Frahm til Modkraft.

Udmeldingen kommer forud for et stort debatmøde om venstrefløjen og regeringens politiske visioner eller mangel på samme, som Modkraft afvikler torsdag aften på Nørrebro.  

Her er Pernille Frahm ordstyrer, når Enhedslistens Pelle Dragsted og formanden for HK Privat, Simon Tøgern, skal diskutere det aktuelle emne med Klaus Krogsbæk, redaktør på hjemmesiden Kritisk Debat, og Michael Schølard fra tidsskriftet Solidaritet.

Læs om begivenheden »Venstrefløjen og regeringen - hvad gør vi?« i Modkrafts kalender.

Grundlæggende forandringer

Pernille Frahm er ordstyrer på torsdagens debatmøde, og hun glæder sig til at få sat fokus på det uforløste potentiale, som hun mener, regeringen har.

Og hun blander sig gerne, hvis der bliver brug for det.

– Hvis ingen andre gør det, så vil jeg gerne rejse spørgsmålet om, hvilke muligheder regeringen har for ikke bare at skrue lidt på nogle små økonomiske haner, men skabe grundlæggende samfundsforandringer, der ikke bare kan rulles tilbage, hvis de borgerlige kommer til magten igen, siger Pernille Frahm til Modkraft. 

Besøg Pernille Frahms blog på Modkraft.

Den tidligere top-SF'er erkender, at regeringen ikke indtil videre har taget mange chancer i forhold til eksempelvis den økonomiske politik, som blev formuleret af den tidligere borgerlige regering.

 – Det er dumt, at regeringen har overtaget den borgerlige økonomiske krisepolitik. Men det behøver jo ikke at koste særligt meget at starte en kulturkamp, som hun siger.

Læs artiklen »Pernille Frahm støtter kritik af SF-toppen« hos BT.

Et uløseligt paradoks

De spørgsmål, som Pernille Frahm rejser, ligger direkte i forlængelse af oplægget til torsdagen debat.

Her lyder det »hvad skal venstrefløjens strategi overfor regeringen være, hvis/når den ikke fører rød politik?«, »Hvad skal venstrefløjen bruge regeringsmagten til?« og »Hvad er venstrefløjens visioner og handlemuligheder i forhold til regeringens visioner og handlemuligheder?«.

Spørgsmålene er formuleret af den tidligere SF'er Steen Gottlieb i samarbejde med medlemmer af Modkrafts støtteforening Klub Medkraft.

Arrangørgruppen deler en frustration over venstrefløjens tvangsægteskab med en regering, som ikke ønsker at gøre op med den borgerlige økonomiske politik.

– Det er tilsyneladende et uløseligt paradoks, at venstrefløjen holder regeringen ved magten, forbi man for alt i verden ikke ønsker Lars Løkke tilbage, siger Steen Gottlieb og fortsætter:

– Jeg håber, at debatten kan være med til, at folk får øjnene op for omfanget af problemerne og samtidig undersøger, hvilke muligheder, om end mikroskopiske, der er for at presse regeringen til at føre en mere positiv politik overfor lønmodtagerne.

Samtidig håber han at kunne bygge bro mellem kritikerne og tilhængerne af regeringen på venstrefløjen.

– Det er vigtigt at forstå, at de, der kritiserer regeringen, ikke er forrædere eller onde. Det er en venligtsindet kritik, og det kunne være dejligt, hvis vi kunne gå i dialog i stedet for bare at skælde ud på hinanden, lyder det fra Steen Gottlieb.

Debatmødet »Venstrefløjen og regeringen - hvad gør vi?« finder sted torsdag den 22. november klokken 19:00-22:00 på Støberiet på Blågårdsplads på Nørrebro.  

Læs mere om debattørerne og deres arbejde her:  

Interview med Simon Tøgern i HK Bladet (pdf).

Besøg Pelle Dragsteds blog på Modkraft.

Besøg tidsskriftet Solidaritets hjemmeside.

Besøg hjemmesiden Kritisk Debat.

Redaktion: 

Tak fordi du bruger Modkraft.
Vi håber du har læst noget interessant eller oplysende.
Du kan støtte Modkraft via MobilePay: 50 37 84 96

Annonce