Annonce

KontradoxaBaggrund, analyse og kronikker
TTIP
17. april 2015 - 15:19

Handelsaftale er som taget ud af en jumbobog

»Det her projekt lyder som om, det er taget ud af en jumbobog«, udbrød en af mødedeltagerne på et informationsmøde  om en ny omfattende frihandelsaftale, der forhandles mellem EU og USA: Transatlantic Trade and Investment Partnership, eller TTIP.

Andre mødedeltagere brugte ord som »absurd«, »vildt« og »udemokratisk« om at multinationale selskaber ifølge TTIP-aftalen får mulighed for at sagsøge regeringer, hvis de begrænser selskabernes forventede profit.

En udemokratisk aftale

Mads Barbesgaard, politisk formand for Afrika Kontakt, og Teis Volstrup, folketingskandidat for SF, holdt begge stærkt kritiske oplæg om TTIP på mødet, der blev afholdt torsdag den 16. april 2015 på Telefonfabrikken i Gladsaxe.

TTIP er en såkaldt frihandelsaftale mellem EU og USA, der skal skabe mere ensartede standarder for blandt andet fødevarer mellem EU og USA.

Ifølge tilhængerne vil TTIP skabe vækst og arbejdspladser, give billigere varer og gavne udviklingslandene. Ifølge modstanderne vil aftalen ikke levere synderligt på nogle af disse parametre, men underminere demokrati, folkesundhed og miljø.

Forhandlingerne om TTIP-aftalen mellem EU og USA begyndte i juli 2013.

Se kampagnefilm imod TTIP-aftalen:

Firmaer kan sagsøge regeringer

En vigtig og kontroversiel del af TTIP er den såkaldte Investor-State Dispute Settlement-mekanisme (ISDS). Med ISDS kan multinationale selskaber sagsøge lande og kræve økonomisk erstatning, hvis en politisk beslutning forventes at begrænse deres profit.

Lignede handelsaftaler har ISDS-mekanismer, men hvis TTIP vedtages vil over halvdelen af de globale investeringer blive dækket mod nu kun 15-20 procent, fortalte de to oplægsholdere.

Lande som Egypten, Australien og Tyskland er allerede blevet afkrævet milliardbeløb af multinationale firmaer i henhold til ISDS. De har angiveligt forbrudt sig mod indgåede handelsaftalers ISDS-mekanismer på grund af demokratisk vedtaget lovgivning, der vil sætte mindstelønnen op, sætte advarsler på cigaretpakker eller droppe brugen af atomkraft.

Algeriet har allerede måtte betale Mærsk fem milliarder i erstatning i 2012, fordi landet havde hævet sine olieskatter, og Canada står til at skulle betale hundredevis af milliarder til det amerikanske firma Bilcon, fordi landet ikke ville tillade yderligere miljøskadelig minedrift i Nova Scotia.

Desuden vil ISDS have en stor effekt allerede inden de enkelte landes lovgivning er på plads, pointerede Mads Barbesgaard.  For landene vil ende med at droppe lovgivning, som de store firmaer kunne tænkes at tage anstød af for at undgå milliardbøder.

»Man skal ikke læse meget om ISDS, for at forstå at det er helt vanvittigt«, tilføjede Teis Volstrup.

Dårligt for u-landene

Udviklingsminister Mogens Jensen (S) har udtalt, at TTIP kan blive »en progressiv løftestang til hele verden«, at aftalen vil »danne præcedens for fremtidig global samhandel«, og at den skal »bruges til offensivt at løfte standarder, også i den 3. verden«.

Aftaleforhandlerne fra EU og USA har udtalt noget tilsvarende.

Men TTIP vil tværtimod være en meget dårlig aftale for u-landene, selvom aftalen er mellem EU og USA, mente Mads Barbesgaard. Ikke mindst fordi politikerne i EU og USA vil bruge den som en »løftestang«.

»Resten af verden vil skulle forholde sig til, eller bukke under for, TTIP, uden at de er blevet spurgt. Hvis aftalen bliver vedtaget, vil EU og USA's dominans blive konsolideret«, sagde Mads Barbesgaard.

»Engang sloges de europæiske lande om landområder, som de efterfølgende koloniserede og skabte store profitter på. I dag slås de for at beskytte et såkaldt globalt frihandelssystem, for herigennem at tilbyde de bedste forhold for det europæiske erhvervsliv «.

Over halvanden million underskrifter

TTIP skulle egentligt have været forhandlet på plads i 2014, men er flere gange blevet udsat på grund af det folkelige pres, der har været på Den Europæiske Kommission, der forhandler aftalen for EU, efter læk fra de ellers lukkede forhandlinger er blevet offentliggjort.

Eksempelvis har over 1,6 millioner personer skrevet under på, at TTIP skal stoppes i en internationale kampagne, og 97 procent af de over 150,000 svar fra en høringsproces om TTIP, krævede at ISDS-delen af aftalen skulle droppes.

I Danmark er modstanden mindre tydelig, eftersom hele Folketinget (undtagen Enhedslisten og dele af SF) samt LO og det meste af fagbevægelsen er tilhængere af TTIP.

Skriv under mod TTIP-aftalen her

Læs mere om Stop TTIP-kampagnen hos Afrika Kontakt

Redaktion: 

Tak fordi du bruger Modkraft.
Vi håber du har læst noget interessant eller oplysende.
Du kan støtte Modkraft via MobilePay: 50 37 84 96

Annonce