Annonce

Udland
8. december 2015 - 12:10

Højrefløjssejr i Venezuela kalder på selvransagelse på landets venstrefløj

Højrefløjens sejr hilses velkommen af arbejdsgiverne i Venezuela, mens sociale bevægelser advarer om, at det nye flertal i parlamentet vil rulle sociale programmer tilbage.

Højrefløjskoalitionen MUD vandt søndag den 6. december en markant sejr og har nu flertal i Venezuelas parlament. Ifølge tal fra Venezuelas valgkommission CNE, deltog 74,25% af de stemmeberretigede, hvilket svarer til over 12 millioner.

De foreløbige tal fra CNE viser at MUD (Mesa de la unidad democrática) som forener den højreorienterede opposition, vandt 107 af sæderne i landets nationalforsamling, mens det regeringsbærende socialistparti PSUV (Partido Socialista Unido de Venezuela) vandt 55, yderligere 3 mandater gik til indianske mindretal (alle oppositionskandidater) og yderligere 2 mandater er endnu ikke blevet afgjort.

Samlet set vil oppositionen stå med et sted imellem 110 og 112 af de 165 pladser i parlamentet, alt efter hvordan de sidste mandater fordeler sig.

Der er endnu ikke beregnet en endelig opgørelse over det samlede resultat i absolutte stemmer, men webportalen Venezuelanalysis.com har givet tal på omtrent 6 millioner stemmer til PSUV og cirka 7,5 millioner til MUD. Venezuela har et komplekst system med både valgkredse og listekandidater.

Maduro: Den økonomiske krig har sejret

Oppositionen har ofte anklaget regeringen for at være diktatorisk og ligefrem for at ville fuske med valget.

I midlertidig gik præsident Nicolás Maduro hurtigt ud søndag nat og anerkendte nederlaget, som han tilskrev »en økonomisk krig«, som regeringen mener at det private erhvervsliv fører mod landet.

Venezuela har i den seneste periode oplevet store økonomiske problemer med en inflation, som af flere observatører beregnes til over 100% og med delvis mangel på forbrugsvarer i supermarkederne.

Samtidig nægtede Maduro at stoppe landets »bolivariske revolution«. I en tale mandag aften sagde han, at hans regering vil tage »presserende forholdsregler« og at han vil aktivere chavismens bagland ved at indkalde folkelige råd, som skal diskutere og ligge en plan for fremtiden.

»Oligarkiet vil aldrig repræsentere jer,« sluttede han.

Arbejdsgiverorganisation: Respektér den private ejendomsret

På sociale medier blev højrefløjens sejr varmt modtaget af højreorienterede politikere i Europa og USA, herunder Spaniens konservative premierminister Mariano Rajoy.

Også de venezuelanske arbejdsgiveres organisation FEDECAMARAS modtog resultatet med glæde. Allerede mandag formiddag udgav den en pressemeddelse, hvori formanden Francisco Martínez krævede, at det nye parlamentsflertal ophævede priskontroller, vekselkontrol og lavede en »omfattende revision« af arbejdslovgivningen.

Arbejdslovgivningen blev vedtaget under afdøde præsident Hugo Chávez i april 2012. Den indskriver bl.a. retten til fagforeninger som en central del af loven.

»Nationalforsamlingen bør styrke respekten for den private ejendomret«, siger Martínez.

Nyt parlament kan stoppe sociale programmer

Det ændrede styrkeforhold i parlamentet betyder at højrefløjen har nye handlemuligheder.

Venezuelas grundlov siger, at der findes tre typer flertalskonstellationer (et almindeligt flertal på 84 mandater, et flertal på 3/5, hvilket svarer til 100 mandater, og et flertal på 2/3, svarende til 111 mandater) som hver i sær har forskellig bemyndigelse.

Oppositionens 108 mandater giver dem 3/5 flertal, hvilket blandt andet bemyndiger dem til at underkende og udskifte ministre i Maduros kabinet, inklusiv vicepræsidenten.

Desuden kan parlamentet give amnesti til fanger, hvilket sandsynligvis vil sætte den militante oppositionspolitiker Leopoldo López, dømt for medvirken til de voldelige optøjer som i april 2014 forårsagede 43 menneskers død, på fri fod.

Også de sociale programmer, som har været regeringens varemærke, kan stå for skud.

Det afgående parlament har vedtaget et budget for 2016, men i 2017 og fremover kan der stoppes for bevillinger til f.eks. sundhedsprogrammet Barrio Adentro, hvor over 30.000 cubanske læger er blevet udstationeret i Venezuelas slumkvarterer.

Opnår højrefløjen 2/3-flertallet på 111 mandater, vil de blandt andet kunne lave konstitutionelle ændringer, indkalde en ny grundlovgivende forsamling og afsætte dommere i højesteret.

Græsrødder: Lad det være et wake-up call

Fremgangen for den venezuelanske højrefløj kommer få uger efter, at højrefløjskandidaten Mauricio Macri vandt en kneben sejr ved præsidentvalget i Argentina.

Den begivenhed har ifølge Tamara Pearson, amerikansk journalist bosat i Venezuela, styrket højrefløjen i Venezuela.

I en kommentar til Telesur English skriver hun desuden at det er regeringens egen handlingslammelse som har ført til nederlaget.

»Maduro har blot annonceret ting som nationale kommisioner til at gøre noget ved situationen. Mange folk bruger op til syv timer ugentligt på at stå i kø for mad-indkøb, og selvom mange af dem forstår, at regeringen ikke er direkte ansvarlig for situationen, så har manglen på et seriøst svar og vægtige forholdsregler ikke hjulpet regeringen.«

På Facebook skriver aktivisten Luigino Bracci Roa, som arbejder på grærøddernes radiokanal Alba Ciudad, at det nye parlamentsflertal meget vel kan lave ting, der vil »få folket på gaden i protest«.

Men han tilføjer også, at dette bør være et wake-up call for regeringen og dens egen chavistiske bevægelse:

»Lad os håbe at ledelsen af chavismen stopper med at se os, som har indsigelser som ’ultra’ og ’ultra-kritikere’, og i det mindste lytte til os. Lad os håbe at dialogen i første omgang vil være med den del af chavismen, som har indsigelser end med Mendoza [rigmand og oppositionsstøtte, red.] og Ramos Allup [oppositionsleder, red.]. Lad os håbe at der er mere ydmyghed og mindre arrogance«.

Redaktion: 

Tak fordi du bruger Modkraft.
Vi håber du har læst noget interessant eller oplysende.
Du kan støtte Modkraft via MobilePay: 50 37 84 96

Annonce