Der er brug for en ny social kontrakt, hvis ikke prekariatet skal udvikle sig til »en farlig klasse«. Det var budskabet fra den britiske arbejdsmarkedsforsker, Guy Standing, da han onsdag holdt en forelæsning på Roskilde Universitet.
I juni var det 800 år siden, at Magna Carta først så dagens lys. Dokumentet, som begrænsede de engelske monarkers magt ved at underlægge dem lovgivning, var et af de første eksempler på et klassebaseret system af rettigheder.
Men i dag er der brug for et nyt system, som kan imødekomme behovene hos den voksende klasse af lønmodtagere, der arbejder under usikre løn- og arbejdsvilkår.
Sådan lød det fra den britiske økonom og arbejdsmarkedsforsker, Guy Standing, da han onsdag holdt en forelæsning på Roskilde Universitet.
Standing var i mange år (1975-2006) ansat i den internationale arbejdsorganisation (ILO) som forsker, de sidste år som direktør for ILO's program for socioøkonomisk sikkerhed. Siden 2013 har han arbejdet som professor i udviklingsstudier ved SOAS på London Universitet.
På venstrefløjen er han bedst kendt for bogen, "The Precariat: The New Dangerous Class", som blev udgivet i 2011. I bogen analyserer Standing de sidste årtiers udvikling på det globale arbejdsmarked og diagnosticerer fremkomsten af en ny samfundsklasse, det såkaldte prekariat.
Ordet prekariat er dannet ud fra en sammentrækning af de to ord "prekær" ("usikker" eller "udsat") og "proletariat".
Læs videre om begrebet prekariat
Sidste år udgav Standing så bogen, "A Precariat Charter: From Denizens to Citizens", som følger op på analysen fra den første bog. I bogen opridser Standing en række politiske krav, som prekariat kan bruge til at »udslette sig selv« på sigt.
Et af de vigtigste aspekter ved det voksende prekariat er, at det ikke blot har et usikkert arbejdsliv, men også en usikker (arbejds-)identitet.
Det gør dele af prekariatet ekstra modtagelige over for højrepopulistiske partier og bevægelser, mens andre bliver apolitiske og kun reagerer med spontane vredesudbrud, f.eks. i form af gadeoptøjer.
Ifølge Standing er det afgørende, at de forskellige dele af prekariatet finder sammen i et progressivt politisk projekt, som kan sikre prekariatet social og politisk anerkendelse som klasse.
Heldigvis er det så småt ved at ske i en række lande, hvor partier som Syriza og Podemos i hans øjne udgør forsøg på at repræsentere prekariatet politisk.
Da Standing opremser de politiske partier i Europa, som er i gang med at sætte prekariatet på det politiske landkort, nævner han Alternativet, men ikke Enhedslisten.
Ifølge ham er omfordeling af sikkerhed - social, økonomisk, juridisk, etc. - en af de vigtigste kampe for prekariatet lige nu, og her er forslaget om en ubetinget basisindkomst, eller borgerløn, et vigtigt politisk krav.
Alternativet har tidligere talt varmt for forslaget om en borgerløn, mens et flertal i Enhedslisten har afvist ideen.
Læs artiklen »Enhedslisten: Borgerløn er en tabt sag hos os«
Guy Standing (f. 1948) er uddannet økonom og har i mange år arbejdet for den internationale arbejdsorganisation (ILO), som er FN's faglige organ for arbejdsmarkedsspørgsmål. Hans seneste arbejde har især koncentreret sig om prekariatet, og er blevet rost af flere stemmer på venstrefløjen, blandt andet Noam Chomsky som kalder det »meget vigtigt«. Han er desuden medstifter af Basic Income Earth Network (BIEN), som er et internationalt netværk af akademikere og aktivister, der kæmper for en universel og ubetinget basisindkomst.
Tak fordi du bruger Modkraft.
Vi håber du har læst noget interessant eller oplysende.
Du kan støtte Modkraft via MobilePay: 50 37 84 96