Annonce

Strategi
18. september 2015 - 14:33

Græske venstrefløjsfolk: Der er brug for et nyt, samlende venstrefløjsprojekt

Den græske venstrefløj har lidt et strategisk nederlag, mener to medlemmer af Syriza, der tvivler på, om de bliver i partiet.

[Athen:] Det græske venstrefløjsparti Syriza har mistet omkring en tredjedel af sine medlemmer, siden det i juli måned indgik et såkaldt memorandum med EU-institutioner og Den internationale Valutafond. Omkring 10.000 medlemmer har meldt sig ud af partiet.

Det vurderer Stelios Foteinopoulos og Panos Kounenakis, der begge har været medlemmer af Syriza, siden partiet blev dannet som en koalition af venstrefløjspartier i 2004.

Nogle af de udmeldte er blevet medlemmer af det nydannede parti, Folkelig Enhed (Laïko Enótita), der stiller op som konkurrerende parti til Syriza ved parlamentsvalget søndag den 20. september.

Men langt de fleste udmeldte er nu partiløse, vurderer de to venstrefløjsfolk. Og det er velbegrundet, mener de to Syriza-medlemmer, selv om de begge er meget kritiske over for udviklingen i Syriza.

Selv om begge er medlemmer af Syriza, vil Panos Kounenakis ikke stemme og Stelios Foteinopoulos ved stadig ikke om han vil stemme på Syriza eller ej.

Splittet venstrefløj

Syriza blev splittet, da premierminister Alexander Tsipras i august måned valgte at opløse regeringen og udskrive valg.

Folkelig Enhed blev dannet den 21. august og bygger hovedsageligt på den tidligere Syriza-fraktion, Venstreplatformen. Partiet har 25 parlamentsmedlemmer indtil parlamentsvalget søndag den 20 september– alle tidligere Syriza-medlemmer.

Folkelig Enhed ser i de fleste meningsmålinger ud til at få omkring 5 procent af stemmerne, mens Syriza ser ud til at blive det største parti med mellem 25-30 procent af stemmerne. Mange græske vælgere har dog endnu ikke truffet beslutning om hvor de vil sætte deres stemme.

Splittelserne på den græske venstrefløj har ikke kun ramt Syriza, men også det venstreradikale samarbejde omkring det antikapitalistiske Antarsia, hvor to organisationer har forladt samarbejdet og tilsluttet sig Folkelig Enhed.  

Tsipras har ansvar for splittelsen

Selv om både Stelios Foteinopoulos og Panos Kounenakis stadig er medlemmer af Syriza, lægger de begge entydigt ansvaret for splittelsen af partiet over på ledelsen omkring premierminister Alexander Tsipras.

– Efter juli aftalen med EU blev der i partiledelsen vedtaget et forslag om at holde en partikongres i oktober måned, der skulle evaluere erfaringerne fra regeringsperioden og fastlægge en politisk linje, som partiet derefter kunne gå til valg på, fortæller Stelios Foteinopoulos.

– Men ti dage efter den beslutning, undergravede Alexis Tsipras den beslutning ved at lade regeringen træde tilbage og udskrive valg. Det efterlod ikke andre muligheder end, at Venstreplatformen måtte forlade partiet og danne et nyt parti, siger han.

– Partiledelsen har ført en meget grim kampagne imod de interne kritikere efter indgåelsen af memorandumet. Den siger, at kritikerne obstruerer Grækenlands første rød-grønne regerings eksistens. Det hindrer en meningsfuld diskussion, siger Panos Kounenakis.

– I stedet skulle man have inddraget hele partiet i en diskussion om, hvordan man kommer videre. Memorandummet er en katastrofe for Grækenland, men det allerværste er nok, at Syriza-ledelsen også har splittet partiet, siger han.

Strategisk nederlag

Begge medlemmer erkender, at memorandaet er et nederlag for den strategi, som Syriza har ført:

– Tsipras forlod som leder af Syriza i 2012 en strategi om, at »ingen skulle ofres for at redde euroen« til fordel for et krav om etablering af en venstrefløjsregering, der kunne tage et opgør med nedskæringspolitikken inden for Euro-zonen og EU-medlemskabet. Den linje strategi har ført til nederlag, siger Panos Kounenakis.

– EU ville ikke give os rum til det opgør. EU-institutionerne har udsat os for en afpresning og sat den græske befolkning i en så katastrofal situation, at vi ikke havde andre muligheder end at acceptere den, siger han.

Skyldes det, at Syriza og regeringen ikke havde forberedt en organiseret udgang af euroen?

– Ja. Men når den plan ikke var udviklet – og stadig ikke er det – så var der heller ikke andre muligheder. Det store spørgsmål er, hvordan vi kommer videre fra denne situation, siger Panos Kounenakis.

Diskussion ikke for og imod memorandum

Det er Stelios Feteinopoulos enig i:

– Diskussionen på den græske venstrefløj går lige nu ikke på, om man skal være for eller imod aftalen i juni. Men på hvordan man skal reagere på det nederlag, som aftalen repræsenterer, siger han.

– Syriza og regeringen havde efter aftalen to muligheder – enten at acceptere nederlaget og starte en diskussion om, hvordan man kan udvikle en »plan b« om en ny venstrefløjsstrategi og et euro-exit uden de katastrofale følger, som et uforberedt exit ville føre til. Eller acceptere aftalen og starte på at implementere den. Syriza-regeringen er desværre ud til at have valgt det sidste, siger han.

Kritik af Folkelig Enhed: For gammeldags og for nemme svar

Når Stelios Foteinopoulos og Panos Kounenakis stadig er medlemmer af Syriza skyldes det blandt andet, at de ikke mener at Folkelig Enhed har et svar på den udfordring.

– Jeg er desværre meget desillutioneret – og jeg mener ikke, at Folkelig Enhed har noget svar på den meget vanskelige situation, vi er i. Partiet postulerer, at vi kan forlade euroen og nationalisere bankerne uden problemer. Men det er en illusion. Partiet påstår også, at det bygger på en folkelig bevægelse, men den eksisterer ikke længere. Partiet er endelig også for domineret af gamle kommunister med mistro til bevægelserne og tilhængere en meget stiv organisation, siger Panos Kounenakis.

Stelios Foteinopoulos har den samme kritik af Folkelig Enhed:

– Folkelig Enhed består hovedsagelig af folk over 50 år, der ikke deltager i de sociale bevægelser. Partiet påstår, at det har en plan, men det har partiet ikke. Partiet har mange gode krav, men ikke en plan om en organiseret exit af euroen – for den eksisterer ikke, men skal først udvikles, siger han.

Stelios Foteinopoulos håber på, at netop udviklingen af sådan en plan er noget der kan udvikles på hele venstrefløjen i Grækenland, inklusiv Syriza:

– Jeg bliver som minimum medlem af Syriza frem til næste partikongres, der skal holdes i løbet af vinteren. Jeg vil her sammen med andre arbejde for, at Syriza åbner op for en diskussion om, hvordan man kan udvikle en »plan B« og på den måde give et perspektiv for hele venstrefløjens arbejde, siger han.

– Men hvis det ikke lykkes, så vil jeg også melde mig ud, siger han.

Ny samling af venstrefløjen?

Udviklingen af sådan en strategi er dog ikke noget, han alene satser på skal ske i Syriza-regi:

– Der er lige nu sonderinger og diskussioner imellem forskellige venstrefløjsfolk om skabelse af et netværk og rum for fælles diskussioner på tvært af organisationer, siger Stelios Feteinopoulos.

Politisk spænder kontakterne fra folk fra det venstreradikale Antarsya, over Folkelig Enhed og til Syriza-medlemmer.

Der har indtil videre været holdt to møder i Athen, men der er også planer om et landsdækkende møde efter valget.

Håbet er at skabe en proces, der kan skabe fælles fodslag på store dele af den græske venstrefløj, muligvis i form af et nyt parti.

Planerne er dog endnu ikke udviklet eller lanceret i offentligheden, fortæller Stelios Foteinopoulos:

– Vi har på grund af valget holdt lav profil. For vi ved jo godt, at vi så vil blive aftvunget et svar på, hvor vi ville lægge vores stemmer, siger Stelios Foteinopoulos.

– Men vores projekt går ud over det her valg. Det er et forsøg på genskabe den brede, men radikale politisk profil, som Syriza tidligere har stået for. Men samtidig også en selvkritisk diskussion – både overfor den bureaukratiske ledelsesstil, som Syriza har praktiseret, og overfor den forhandlingslinje med EU, som regeringen har satset på, siger han.

Nødvendigt med ny strategi

– Det har jo vist sig, at de kritikere, som har pointeret, at et opgør med nedskæringspolitikken ikke kan fungere uden en »plan B« for, hvad man gør, hvis EU blokerer eller nægter at lave et kompromis. Men det blev afvist af Syriza-ledelsen med begrundelsen, at man ikke kravler ind af et vindue i en bygning, hvor man vil slå hoveddøren ind, siger Stelios Feteinopoulos.

– Men problemet har jo været, at Syriza ikke har implementeret sin egen politik, samtidig med at man har forhandlet med EU, siger han.

Den kritik er Panos Kounenakis enig i:

– Der er selvfølgelig en vis logik i, at man ikke kan åbne en kamp på mange forskellige fronter, når man står over for én stor og gigantisk hovedudfordring – at få rullet sparepolitikkravene fra EU tilbage, siger han.

– Men Syriza-regeringen greb heller ikke ind og forsvarede det græske banksystem, da EU og EBC blokerede for pengetilførslen og truede de græske opsparinger. Tsipras lovede at afskaffe de tidligere memoranda-love inden for Eurozonen, men rejste aldrig selv trusler mod EU, når det løb fra tidligere løfter, siger han.

Stadig folkelig opbakning til Syriza

– Men det væsentligste for mig er lige nu at Syriza er splittet. Meget store dele af befolkningen ser ud til fortsat at støtte Tsipras og Syriza – ud fra mindst to logikker: For det første, at Tsipras i det mindste kæmpede, men tabte. Og for det andet at det nye memorandum ikke er implementet, og dets konsekvenser derfor stadig er usynlige, siger Panos Kounenakis.

– Tsipras og Syriza har derfor stadig en folkelig opbakning. Og mange af de støtter, der er kommet til os i de sidste år, har ret, når de siger, at det er os, Syriza, der har bragt os ind i vores nuværende situation, og så er det også os, der må være med til at løse den og bringe os videre, siger Panos Kounenakis.

– For mig handler situationen derfor om at skabe et helt nyt venstrefløjsprojekt. Her er Folkelig Enheds løsninger alt for letkøbte og overfladiske. Uden at jeg selv har et samlet svar, siger han.

– Mange venstrefløjsaktivister kaster sig lige nu over små mikro-projekter fordi makro-projektet, opgøret med sparepolitikken, ser ud til at være tabt, siger Panos Kounenakis.

Vil I være medlemmer af Syriza om to år?

– Jeg er kun medlem, fordi mit kontingent ikke er udløbet, så nej, siger Panos Kounenakis.

– Det håber jeg. Jeg har været med til at opbygge, kæmpe og forsvare partiet i hele dets levetid. Men det kræver et politisk skifte i partiet, hvis jeg også er medlem om to år, siger Stelios Foteinopoulos.

Redaktion: 

Tak fordi du bruger Modkraft.
Vi håber du har læst noget interessant eller oplysende.
Du kan støtte Modkraft via MobilePay: 50 37 84 96

Annonce