Annonce

Faglig kamp
6. februar 2015 - 15:05

Græske rengøringskvinder vandt – får deres job tilbage

Den ny Syriza-ledede regering i Grækenland holder sit valgløfte og giver 595 fyrede græske rengøringskvinder – der har demonstreret dagligt siden 2013 – deres job igen i Finansministeriet.

Maria Kavalogou havde i 14 år gjort rent i Finansministeriet midt i den græske hovedstad Athen for en månedsløn på 5.100 kroner, da hun og 594 andre rengøringskvinder 18. september 2013 blev suspenderet fra deres arbejde i finansministeriet for at mindske statens udgifter.

Nu får hun og de andre kvinder deres arbejde tilbage, som én af Grækenlands nye Syriza-ledede regerings første handlinger.

Den ny finansminister, Yanis Varoufakis, sagde i en tale til rengøringskvinderne, at han ville finde pengene til deres lønninger ved at fyre ældre ledere, som ikke gjorde nytte i deres job.

– Jeg er lykkelig. Det er en stor dag for os. For min mand arbejder som sikkerhedsvagt, men arbejdsgiveren stoppede med at betale ham løn i december, siger 41-årige Maria Kavalogou til avisen The Telegraph.

1½ års kamp nyttede

Genansættelsen af rengøringskvinderne sker efter, at kvinderne siden de blev suspenderet dagligt har demonstreret foran finansministeriet – med koste og spande hævet over hovederne – for at kræve deres ret.

En kamp, der ikke blev mindre aktuel efter, at kvinderne i maj sidste år formelt blev fyret - uden fratrædelses-godtgørelse eller dagpenge.

Fordi vi tilhører arbejderklassen og er kvinder – mange af os er over 50 år eller enlige mødre - troede den borgerligt-socialdemokratiske regering, at vi ville være et let bytte, siger Maria Kavaloguo.

Læs artiklen »Greek cleaning ladies claim victory in jobs protest« hos The Telegraph.

Dette er en let redigeret udgave af en artikel, der også bringes hos FOA.

Redaktion: 

Tak fordi du bruger Modkraft.
Vi håber du har læst noget interessant eller oplysende.
Du kan støtte Modkraft via MobilePay: 50 37 84 96

Annonce